Trenutno možeš da pogledaš univerzitete i fakultete u Srbiji.

Novi fakultet u Nišu

Objavio Nemanja Srećković, 23. 7. 2008. 11:50

(Press, Ivana Dugalić) - Niški univerzitet od naredne godine planira otvaranje još jednog, 14. po redu fakulteta i to poljoprivrednog. Univerzitet je taj predlog predao Vladi Srbije, koja još nije zvanično odobrila njihov zahtev, ali se u Nišu nadaju pozitivnom mišljenju iz Beograda.

- Fakultet bi mogao da primi ukupno 150 studenata od kojih bi 90 bilo finansirano iz budžeta. Na jugu je potreban takav fakultet, jer je poljoprivreda u Srbiji od strateškog značaja. Naše procene su da će biti interesovanja za taj profil, jer se srednjoškolci i njihovi roditelji već uveliko o tome raspituju. Na našu listu fakulteta, mi smo već uvrstili i Poljoprivredni, jer očekujemo da će Vlada Srbije dati odobrenje - objašnjava Olgica Davidović, zadužena za komunikaciju sa javnošću na Niškom univerzitetu.

Broj studenata na Niškom univerzitetu ove godine najverovatnije će biti sličan kao i prethodne.

- Ukupno smo planirali da primimo 5.683 studenta i to 2.870 budžetskih i 2.813 samofinansirajućih. Ove godine biće više mesta nego prethodne na Fakultetu zaštite na radu. Taj fakultet je praktično zaštitni znak našeg Univerziteta i ispostavilo se da postoji potreba za tim kadrovima. Kvota za upis ove godine je ukupno 310 studenata, od kojih će njih 160 biti na budžetu, a 150 će se samostalno finansirati - navodi Olgica Davidović.

Prema njenim rečima, predlog visina školarina za buduću godinu studija na Niškom univerzitetu na nivou je prošlogodišnjih, sa minimalnim povećanjima između 5.000 i 10.000 dinara. Cene studiranja kreću se od 40.000 dinara na niškom Mašinskom fakultetu i leskovačkom Tehnološkom fakultetu, do 120.000 dinara na stomatologiji, farmaciji i Fakultetu umetnosti u Nišu.

Prema predlogu Univerziteta u Novom Sadu ove godine biće mesta za ukupno 8.519 brucoša, od kojih bi 4.657 njih trebalo da bude finansirano iz budžeta, a 3.862 samofinansirajuća. Ni na Kragujevačkom univerzitetu neće biti većih promena u odnosu na prethodnu godinu, tako da ta ustanova planira da primi ukupno 3.985 novih studenata i to 2.020 na budžetu i 1.965 onih koji će se sami finansirati.

Najmlađi univerzitet u Srbiji je Univerzitet u Novom Pazaru. Rektor tog univerziteta Ćemal Dolićanin kaže da je ta naučna ustanova trenutno jedini integrisani Univerzitet koji postoji u državi i u potpunosti je koncipiran i prilagođen radu i školovanju studenata po principima Bolonjske deklaracije.

- Mi smo mlad univerzitet osnovan 2006. godine. Novopazarski univerzitet objedinjuje Filozofski, Pravno-ekonomski fakultet i Fakultet Tehničkih nauka i organizovan je po principu departmana. Osim toga što smo jedini integrisani univerzitet, naša specifičnost, odnosno ono po čemu smo poznati jeste i departman za Sport, rekreaciju i rehabilitaciju. Interesovanje studenata za upis na taj odsek je zaista veliko, a pored njega popularan je i departman za psihologiju - navodi Dolićanin, i dodaje da je školarina na Novopazarskom univerzitetu prošle godine bila najniža u Srbiji i iznosila je 30.000 dinara za samofinansirajuće studente na svim fakultetima.

Generalni sekretar Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Renka Šćepanović kaže da su studenti najviše zainteresovani za tehničke nauke i filozofiju. Ona dodaje da se, bez obzira na nedavno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, nastava na prištinskom univerzitetu odvija prema planu i programu.

- Univerzitet funkcioniše kao i do sada. Studenti su tu, sve teče prema planu i programu kao da smo na bilo kom drugom mestu u Srbiji - kaže Renka Šćepanović.