Trenutno možeš da pogledaš univerzitete i fakultete u Srbiji.

Univerzitet u Beogradu

Pogledaj fakultete koji pripadaju ovom univerzitetu.

Osnovni podaci

Adresa: Studentski Trg 1 , 11000 Beograd

Rektor: Branko Kovačević

Internet prezentacija: www.bg.ac.yu

E-mail: oficebu@rect.bg.ac.yu

Telefon: +381112635579

Vesti i dešavanja na univerzitetu

Desetogodišnjica BEST-a Beograd

Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd (engl. Board of European Students of Technology) u decembru 2013. godine proslavlja svoj 10. jubilarni rođendan. Ova studentska organizacija će svečanim programom obeležiti deceniju ostvarivan... pročitaj ceo tekst »

Lakše do praktičnog radnog iskustva uz "ACE THE CASE"

Jedinstvena prilika za studente osnovnih i master studija da uz pomoć vrhunskih profesionalaca steknu vredno radno iskustvo i potom lakše dođu do posla. Takmičenje se održava u Beogradu, 26. i 27. novembra u prostorijama KPMG, Kraljice Natali... pročitaj ceo tekst »

Sutra konačne rang liste brucoša, sledi upis

(Studio B) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu (UB) objaviće sutra konačne rang liste primljenih kandidata na osnovne akademske studije u školskoj 2012/13. godini, a upis će početi od srede 4. jula.

Fakulteti Univerziteta u Beogra... pročitaj ceo tekst »

Bez promene upisnog kalendara na beogradskim fakultetima

(Blic) - Univerzitet u Beogradu ostaje pri tome da upis za brucoše počnu 20. juna, izjavila je danas prorektorka za nastavu Univerziteta Neda Bokan.

Bokan je agenciji Beta rekla da je Senat Univerziteta u sredu odlučio da se upisni ... pročitaj ceo tekst »

Tražićemo pomoć od studenata

(Blic) - Jedan od ključnih problema Univerziteta u Beogradu jeste nedovoljna efikasnost studiranja, odnosno to što veliki broj studenata ne može u roku da položi sve ispite iz jedne godine. Potrebno je uraditi detaljnu analizu opterećenja stu... pročitaj ceo tekst »

Danas izbor rektora Univerziteta u Beogradu

(24 Sata) - Univerzitet u Beogradu danas će najverovatnije dobiti 66. rektora, a jedini kandidat je dekan Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević.

Rektor treba da bude izabran na sednici Saveta, a podršku prof. Bumbašireviću ... pročitaj ceo tekst »

Čak 40 odsto studenata palo prvu godinu

(Blic) - Od 13.694 studenata koji su Univerzitet u Beogradu upisali 2010/11. godine, 41 odsto nije uspelo da upiše drugu godinu. Od fakulteta je odustalo pet odsto studenata, dok je 36 odsto obnovilo godinu, pokazale su najnovije analize prolazno... pročitaj ceo tekst »

Besplatna teretana u studentskom domu

(24 Sata) - Studenti koji žive u domu „Sajmište“ dobili su tokom vikenda novu, savremeno opremljenu teretanu. Otvorena je u prizemlju doma, i to na inicijativu samih studenata, a svi oni koji budu želeli da vežbaju i da se rekreiraju od sa... pročitaj ceo tekst »

Još se ne zna broj budžetskih studenata

(RTS) - Konkurs za upis brucoša na fakultete Univerziteta u Beogradu otvoren, ali broj studenata koji će se školovati o trošku države još nije poznat. Vlada bi trebalo sledeće nedelje da usvoji odluku o broju studenata čije se školovanje ... pročitaj ceo tekst »

Počinje trka za prvog čoveka BU

(Danas) - Senat Univerziteta u Beogradu raspravlja o kandidatima za novog rektora

Beograd - Članovi Senata Beogradskog univerziteta glasaće na današnjoj sednici o kandidatima za novog rektora ovog univerziteta. Kao što je Danas ve... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu uskoro dobija novog rektora

(Blic) - Senat Univerziteta u Beogradu (UB) razmatraće na sednici u sredu 16. maja konačnu listu kandidata za rektora, na kojoj su tri beogradska profesora.

Novi rektor UB treba da bude izabran do kraja maja, a među kandidatima su V... pročitaj ceo tekst »

U Beogradu 20.000 večitih studenata

(Blic) - Iako je u poslednjih nekoliko godina prepolovljen broj večitih studenata, samo na Beogradskom univerzitetu i dalje ih ima oko 20.000 ili skoro svaki peti student, pokazuju nezvanične procene.

Prosečno vreme studiranja od uv... pročitaj ceo tekst »

Veće školarine traži šest fakulteta

(Večernje novosti) - Vlada odlučuje da li će studije za samofinansirajuće akademce poskupeti, zahtevi stigli sa šest od 31 fakulteta BU. Predlozi poskupljenja izn ose od pet do 21.000 dinara

UKUPNO šest od 31 fakulteta Univerzite... pročitaj ceo tekst »

Beogradski Univerzitet ne prihvata Strategiju obrazovanja

(Politika) - Zbog neslaganja sa delom o finansiranju univerziteta, Savet i Senat Univerziteta u Beogradu (UB) na jučerašnjoj zajedničkoj sednici nisu prihvatili Nacrt Strategije razvoja obrazovanja Srbije. Kamen spoticanja je stav da i studenti... pročitaj ceo tekst »

Prolećni stručni seminar studenata tehnike Evrope "Together We Make Flying Safe"

Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd (Board of European Students of Technology) ovog proleća organizuje internacionalni stručni seminar na temu bezbednosti u vazduhoplovstvu, pod nazivom "Together We Make Flying Safe". Kurs će s... pročitaj ceo tekst »

Dve trećine beogradskih fakulteta u gubitku

(Blic) - Dve trećine fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) iskazalo je poslovni gubitak u prošloj godini, uglavnom zbog višegodišnjeg dugovanja države tim ustanovama za materijalne troškove.

Samo deset, od 31 fakulteta, izmirilo... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet: Samo profit za deset

(Večernje novosti) - Univerzitet u Beogradu zahvatila kriza, a politika i novac nadvladali nauku. Neki profesori odlično zarađuju, drugi jedva sastavljaju kraj s krajem

POSLEDNJA hapšenja zbog korupcije na jednoj visokoj školi u V... pročitaj ceo tekst »

Od Burundija do Studenjaka

(RTS) - Ornela Karabumba, ćerka nekadašnjeg ministra u vladi Burundija, mogla je da bira gde želi da studira. Odlučila se baš za beogradski Medicinski fakultet i život u Studentskom gradu. U okviru projekta "Svet u Srbiji", oko 90 studenata ... pročitaj ceo tekst »

Država tera fakultete u minus

(Večernje novosti) - Zbog dugovanja milijardi dinara, mnogi fakulteti više nemaju ni za plaćanje računa. Najteža situacija je na prirodnim naukama

FAKULTETI Univerziteta u Beogradu jedva izlaze na kraj sa računima. Iako bi držav... pročitaj ceo tekst »

Odložena odluka o školarinama

(Politika) - Senat Univerziteta u Beogradu posle duže rasprave, ipak je odložio odluku o školarinama za narednu školsku godinu za 15 dana. Ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović apelovao je na fakultete da ne povećavaju školarine, ka... pročitaj ceo tekst »

Senat Univerziteta danas odlučuje o povećanju školarina

(24 Sata) - Senat Univerziteta u Beogradu (UB) raspravljaće danas o predlogu nekih fakulteta da povećaju školarine, uoči ovogodišnjeg upisa nove generacije studenata.

Iz Ministarstva nauke i prosvete podsećaju da saglasnost na š... pročitaj ceo tekst »

Sutra se obeležava Dan studenata

(24 Sata) - Univerzitet u Beogradu sutra će obeležiti Dan studenata, 4. april, u znak sećanja na velike studenstke demonstracije protiv jačanja fašizma, koje su održane 1936. godine.

U studenstkim protestima u Beogradu tada je na... pročitaj ceo tekst »

Studije efikasnije, profesori i dalje strogi

(Politika) - Da je „Bolonja” ipak donela nešto efikasnije studije i da se neke stvari na fakultetima ipak menjaju, govori i analiza rezultata prve „bolonjske generacije”. Prema podacima Rektorata Univerziteta u Beogradu, u roku je diplomi... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet raspisuje izbore za rektora

(Mondo) - Savet Univerziteta u Beogradu doneo je danas odluku o raspisivanju izbora za rektora i četiri prorektora i formirao komisiju koja će sprovesti izbore.

Sadašnji rektor Branko Kovačević, arhivska fotografija(Beta) Rektor B... pročitaj ceo tekst »

Studiranje: Bolonja zastala na pola

(Vecernje novosti) - Posle šest godina od uvođenja novih pravila studiranja, rezultati veoma loši. Rektor Branko Kovačević: Izgubili smo vreme, a i dalje probleme guramo pod tepih. PRILAGOĐAVANJE ”bolonjskim” pravilima studiranja u Srbij... pročitaj ceo tekst »

Indeks po istoj ceni

(Večernje novosti) - Univerzitet u Beogradu priprema jedinstven cenovnik administrativnih usluga. Obnova godine od 10.000 do 50.000, a izlazak na ispit do 2.500 dinara

ZAVISNO od fakulteta, student na ispit može da izađe besplatno, ... pročitaj ceo tekst »

Sledeće godine 13.000 brucoša na BU

(B92) - Senat Beogradskog univerziteta načelno je usvojio radni plan o upisu studenata u akademskoj 2012/2013. godini, preme kome će mesta biti za oko 13.000 brucoša.

Određivanje broja akademaca za narednu školsku godinu po fakult... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Ne mogu da dajem otkaze

(Blic) - “Da imam ingerencije, svi profesori kod kojih je prolaznost samo nekoliko procenata dobili bi otkaz ili suspenziju“ rekao je juče rektor Branko Kovačević na sednici Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj je je razmatran i apel Stu... pročitaj ceo tekst »

Defektološki fakultet poslao u Australiju najprivatnije podatke 6.600 studenata

(Blic) - Australija poseduje najprivatnije podatke 6.600 beogradskih studenata, koji su nezakonito dati tamošnjoj agenciji „WorkSafe of Victoria“ iz Melburna, saznaje „Blic“. Podaci su prosleđeni s Fakulteta za specijalnu edukaciju i reh... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu čeka 66. rektora

(Politika) - Ove godine Univerzitet u Beogradu dobiće novog rektora. Kako je nedavno odlučio Senat najstarijeg srpskog univerziteta, prvi čovek UB biće izabran na sednici Saveta 29. maja, tajnim glasanjem. Biće ovo 35. rektor od osnivanja UB ... pročitaj ceo tekst »

BU dobija 66. rektora ove godine

(B92) - Ove godine Univerzitet u Beogradu dobiće novog rektora na sednici 29. maja, tajnim glasanjem. Biće ovo 35. rektor od osnivanja UB 1905. godine, odnosno 66. od osnivanja Liceja. Na fakultetima još ne razmišljaju o potencijalnim kandidat... pročitaj ceo tekst »

Studentski domovi: Ilegalce jure i noću

(Večernje novosti) - Prodaja mesta u studentskim domovima poslednjih godina gotovo sasvim iskorenjena. U Beogradu 327 akademaca prošle godine zbog preprodaje oduzet smeštaj

BROJ studenata koji izgube pravo na dom gotovo je sveden na... pročitaj ceo tekst »

Sakura stipendije uručene srpskim studentima

(Blic) - Sakura stipendije uručene su u Rektoratu Univerziteta u Beogradu studentima osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih Univerziteta u Srbiji za izradu istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom. Ovaj projekat je imao... pročitaj ceo tekst »

Na fakultetima mnogo plagijata, uskoro uslovno rangiranje

(Blic) - Na fakultetima je sve više plagijata, počev od seminarskih radova, pa do doktorskih disertacija, rečeno je danas na sednici Senata Univerziteta u Beogradu (UB) i preporučeno ustanovama da ubuduće ranije uslovno rangiraju kandidate za... pročitaj ceo tekst »

Dokle se stiglo sa vraćanjem univerzitetskih zadužbina i fondova u Beogradu

(Danas) - Iako je između dva svetska rata Univerzitet u Beogradu bio među tri najbogatija u Evropi, danas koristi samo 11 zadužbina i dva fonda. Kada bi se Univerzitetu vratile nekretnine, zgrade, šume, rudnici zlata koje su zadužbinari zave... pročitaj ceo tekst »

“Roleks” satovi za najbolje studente Beogradskog univerziteta

(Blic) - Nagrada “Kruna uspeha” dodeljena je večeras najboljim diplomiranim studentima Univerziteta u Beogradu. Ana Cogoljević i Goran Tomić nagrađeni su “Roleks” satovima, a ostalih osam studenata dobilo je posebno priznanje. Nagrade ... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu na 52. na svetu u debatovanju

(Blic) - Univerzitet u Beogradu nalazi se na 52. mestu na listi od 500 svetskih univerziteta koji se bave takmičarskom debatom, objavila je Međunarodna asocijacija za debatno obrazovanje, saopšteno je večeras iz organizacije "Otvorena komunika... pročitaj ceo tekst »

Bolonjske diplome kasne dve godine

(B92) - Oko 15.000 svršenih ”bolonjskih” studenata Univerziteta u Beogradu čeka dve godine na završni dokument, zbog komplikovanosti novog svedočanstva.

Naime, nove diplome imaju čak sedam nivoa zaštite i u informacionom sist... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet nije prost zbir fakulteta

(Politika) - Imajući u vidu kontroverze koje se poslednjih dana čuju u vezi sa cenom univerzitetskih studija čini se da je neophodno da svaka rasprava na tu temu započne nepobitnom činjenicom – visoko obrazovanje je skupo, kvalitetno visoko... pročitaj ceo tekst »

Studenti upali u Rektorat

(Politika) - Sa protesta ispred Filozofskog fakulteta, više od sto akademaca ušlo je juče oko 13 časova u zgradu Rektorata zahtevajući glasnim povicima da im se obrati rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. Kako su objasnili član... pročitaj ceo tekst »

Sajam stipendija - šansa za studije u inostranstvu

(RTV) - Studenti Univerziteta u Beogradu (UB) imaće danas priliku da se informišu o stipendijama više od 30 domaćih i stranih institucija koje će se naći na prvom sajmu stipendija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, a u Ministarstvu prosvet... pročitaj ceo tekst »

Filolozi prekidaju blokadu, na Filozofskom nastavljaju protest

(Blic) - Zbog fizičkih i verbalnih sukoba između pojedinih profesora i studenata, ali i zbog, kako kažu, sve češćih upada neonacista u zgradu Filološkog fakulteta, pobunjeni filolozi rešili su da od sutra prekinu blokadu fakulteta. Njihove... pročitaj ceo tekst »

Nastavak blokade otežava upis naredne godine

(RTV) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je danas da će, ukoliko se blokada Filološkog fakulteta nastavi, studentima biti teško da sakupe dovoljan broj bodova za upis naredne godine studija.

"Ako ovo potraje... pročitaj ceo tekst »

I ja sam za pregovore sa studentima, ali moram i da ih zaštitim

(Politika) - Više od dve nedelje dva najbrojnija fakulteta u centru Beograda su u blokadi. Iako su se njihove kolege dogovorile s Ministarstvom prosvete i nauke, deo akademaca okupljenih u plenumu nastavlja protest, s gotovo svakodnevnim incident... pročitaj ceo tekst »

Studenti najavljuju nove blokade

(RTV) - Nekoliko stotina studenata okupilo se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta na kome se održava "Blokadni festival" sa koga je poručeno da će blokada tog i Filološkog fakulteta u Beogradu biti nastavljena sve do ispunjenja zahtev... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Ne pozivam na nasilje, policija nije nasilna institucija

(RTV) - Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević izjavio je danas da ne poziva na nasilje prema studentima, već da, upravo suprotno, apeluje na sprečavanje šikaniranja, nasilja i terora koje nad studentima, profesorima i državnom imo... pročitaj ceo tekst »

Studenti: Izjava rektora "poziv na nasilje"

(Blic) - Izjavu rektora Branka Kovačevića da blokade treba da se prekinu milom ili silom, smatram javnim pozivom države na nasilno ophođenje prema studentima koji blokadama samo traže svoja prava, kaže Miloš Kuvekalović student Fakulteta d... pročitaj ceo tekst »

Protest "druge" grupe studenata

(B92) - Studenti koji traže smanjenje školarine, a nemaju veze sa studentima koji blokiraju Filološki i Filozofski fakultet, u podne će održati protest

Kakoje ranije najavljeno, protest će biti održan na Platou ispred Filozofsko... pročitaj ceo tekst »

Studentski Plenum: Ne držimo taoce

(RTV) - Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević svojim izjavama pozvao je na kršenje autonomije Univerziteta koju garantuje Zakon o visokoškolskom obrazovanju, o nepovredivosti akademskog prostora, saopštio je večeras Plenum Filozof... pročitaj ceo tekst »

Studentska blokada

(Danas) - Nedovoljno posvećena pažnja i protivrečne informacije o studentskoj blokadi Filološkog i Filozofskog fakulteta, koja još traje, znak su nezainteresovanosti masovnih medija ne samo za značajnije promene nego i za korekcije ustaljeno... pročitaj ceo tekst »

Dekani Beogradskog univerziteta podržali dogovor države i studenata

(Danas) - Univerzitet u Beogradu podržao je juče dogovor Ministarstva prosvete i nauke i predstavnika studentskih parlamenata univerziteta Srbije, koji je postignut na sastanku održanom u petak, saopšteno je juče nakon vanredne sednice Kolegi... pročitaj ceo tekst »

Deo studenata i pored dogovora nastavlja blokadu

(Blic) - Studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta u Beogradu nastavili su i noćas blokadu fakulteta iako je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) sinoć saopštila da su prihvatili predlog Ministarstva prosvete o parcijalnom fi... pročitaj ceo tekst »

Dogovor studenata i ministarstva?

(RTS) - Postignut dogovor o delimičnom finansiranju studenata koji su ostvarili uslov od 48 ESPB bodova za upis naredne godine studija, a nisu na budžetu. U pregovorima sa ministarstvom nisu učestvovali članovi plenuma koji blokiraju Filozofsk... pročitaj ceo tekst »

Među studentima manje od stotinu anarhista

(Blic) - Na Beogradskom univerzitetu deluje nekoliko anarhorevolucionarnih i radiklano levičarskih organizacija koje, prema procenama, ne okupljaju više od 100 članova. U centar pažnje dospevaju obično kao akteri pojedinih burniji događaja. ... pročitaj ceo tekst »

Prosvetna inspekcija i na Filozofskom

(Danas) - Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić izjavio je juče da će izveštaj prosvetne inspekcije o stanju na Filološkom fakultetu biti završen danas i da će nakon toga moći da kaže kakve su preporuke upućene uprav... pročitaj ceo tekst »

Nastavlja se blokada fakulteta u Beogradu

(RTV) - Blokade Filološkog i Filozofskog fakulteta u Beogradu nastavljaju se i danas, a u zajedničkom saopštenju studentskih plenuma poručuje se da studenti neće odustati od zahteva.

"Nećemo odustati od naše borbe i zahteva koji... pročitaj ceo tekst »

Studenti: Rektor odgovoran za napad huligana!

(Alo) - Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta zatražiće ostavku rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića zbog izjave da je blokada fakulteta politički protest organizacije „Marks 21“, čime je, kako kažu, direktno isprov... pročitaj ceo tekst »

Filološki i Filozofski i dalje blokirani, apsolventske rokove vraćaju od nedelje

(Blic) - Prihvaćeni zahtevi studenata, među kojima je vraćanje apsolventskih rokova i oslobođanje (dela) školarine za sve sa 48 bodova, realizovaće se u toku sledeće nedelje, kaže za "Blic" pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković. S... pročitaj ceo tekst »

Plenum studenata Filozofskog za smenu rektora UB

(RTV) - Blokada Filološkog i Filozofskog fakulteta nastavlja se i danas, a grupa studenata oba fakulteta koji u njoj učestvuju najavili su da će podneti inicijativu za smenu rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića.

Plenu... pročitaj ceo tekst »

Nastavlja se blokada Filološkog i Filozofskog fakulteta

(Blic) - Blokada Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu trajaće sve dok se ne ispuni zahtev za smanjenjem školarina i kaže kada će ostali zahtevi biti realizovani, ističu studenti oba fakulteta. Nakon sinoćnjih incidenata situacija j... pročitaj ceo tekst »

Traži se ostavka rektora?

(B92) - Blokada Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu nastavlja se i danas, nakon sinoćnjih incidenata situacija je jutros mirna.

Studenti oba fakulteta najavljuju mogućnost da se zatraži ostavka rektora. U zgradu Filozofsk... pročitaj ceo tekst »

Studenti i dalje štrajkuju na Filološkom i Filozofskom fakultetu

(Blic) - Predstavnici Plenuma koji čini grupa studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta izjavili su danas da će i dalje nastaviti sa sprečavanjem održavanja nastave na tim fakultetima, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Čla... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Država da prekine "cirkus na Filološkom"

(RTV) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je danas da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu.

"Taj c... pročitaj ceo tekst »

Delimični dogovor studenata i Ministarstva

(RTS) - Postignut dogovor predstavnika studenata u Ministarstvu prosvete o nekoliko studentskih zahteva. Rektor beogradskog univerziteta Branko Kovačević pozvao državu i Prosvetnu inspekciju da se uključe u rešavanje problema.

Pre... pročitaj ceo tekst »

Dan dobrodošlice studentima u četvrtak na Trgu Nikole Pašića

(Blic) - Sajam Dobrodošlice studentima grada Beograda na kome će studentima biti predstavljeni Univerziteti u Beogradu, studentske organizacije, domaći i strani kulturni centri, škole stranih jezika održaće se u četvrtak od 10 do 18 sati na... pročitaj ceo tekst »

Studentima sutra besplatni pregledi i predavanja

(Blic) - Povodom Dana zdravlja studenata 17. oktobra Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata organizuje niz besplatnih preventivnih pregleda i predavanja o aktuelnim temama namenjenim studentskoj populaciji.

U Studentskom domu „Karab... pročitaj ceo tekst »

Protest beogradskih studenata u centru

(Danas) - Grupa od oko stotinu studenata beogradskih fakulteta protestovala je juče u centru grada tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji. „Ško... pročitaj ceo tekst »

Studenti u protestnoj šetnji zbog bodova

(Večernje novosti) - Oko 300 studenata protestima zahtevali lakši upis na budžet. Akademci traže da uslov bude 48, umesto 60 bodova

NEZADOVOLjNI visokim zahtevima za studiranje na budžetu, oko 300 studenata nekoliko fakulteta Univ... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata u centru

(Danas) - Grupa od oko stotinu studenata beogradskih fakulteta protestovala je juče u centru grada tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji. „Ško... pročitaj ceo tekst »

Štrajk studenata BU

(B92) - Studenti BU, predvođeni kolegama sa Filološkog fakulteta, protestovali su u centru Beograda tražeći da se ukine rangiranje pri upisu naredne godine studija.

Oni od nadležnih institucija traže da 48 bodova ostane jedini us... pročitaj ceo tekst »

Studenti se razišli, saobraćaj u Nemanjinoj normalizovan Video

(Blic) - Oko dve stotine studenata Filološkog fakulteta, Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta političkih nauka učestvovalo je danas u protestnoj šetnji glavnim beogradskim ulicama. Njima se pridružilo još par desetina studenata drugih fa... pročitaj ceo tekst »

Jeftin smeštaj samo za odabrane

(RTS) - Broj mesta u beogradskim studentskim domovima nije dovoljan, a troškovi života u prestonici su visoki. Moguće rešenje za roditelje i studente koji nisu dobili dom jeste smeštaj u ustanovama studentskog standarda koje, po novom zakonu,... pročitaj ceo tekst »

Brucoški živote, da se upoznamo?!

(Mondo) - Kada dolaze na školovanje u Beograd budući brucoši najčešće znaju da će im nedostajati porodica i sredina koju napuštaju, a verovatno malo ko od njih zna šta ih čeka u studentskim domovima.

(foto: Novosti) Na konkur... pročitaj ceo tekst »

Sajam poslova za studente tehničkih fakulteta 7. i 8. novembra

(Blic) - Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta "JobFair – Kreiraj svoju budućnost!" biće održan 7. i 8. novembra 2011. godine u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra 73).

... pročitaj ceo tekst »

Najbolji student biologije

(RTS) - Dobitnik nagrade za najbolji rad fakulteta prirodnih i matematičkih nauka Univerziteta u Beogradu student Aleksej Drino. Sa svojim mentorom, uspeo je da izoluje tri soja bakterija koji mogu da žive u nafti i razgrađuju je.

"... pročitaj ceo tekst »

Do kraja godine nova useljenja

(Danas) - U studentskom domu „Karaburma“ juče je izvršena raspodela soba za devojke, a danas će ključeve studentskih soba dobiti mladići. Prilikom jučerašnjeg uručenja ključeva najbolje rangiranim brucoškinjama, ministar prosvete Ža... pročitaj ceo tekst »

Vraćanje imovine i Univerzitetu

(RTS) - Beogradski univerzitet je, sredinom prošlig veka, zbog nacionalizacije ostao bez velikog dela imovine. Usvajanjem Zakona o restituciji, jednom od nekada najbogatijih univerziteta u Evropi oduzeta imovina trebalo bi da bude vraćena.

... pročitaj ceo tekst »

Kolegama fale kupatila, a koleginicama sportski tereni

(Politika) - Služba za investicije i održavanje Studentskog centra Beograd stara se o 165.000 kvadratnih metara u 27 objekata, koje za smeštaj i ishranu koristi oko 10.000 studenata. Da bi usmerili i poboljšali rad ove službe, Savez studenata... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu potražuje veliku imovinu

(Blic) - Poslanici republičke skupštine narednih dana treba da se izjasne o zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, a među ustanovama koje su podnele najveći broj zahteva za restituciju je Univerzitet u Beogradu.

- Izme... pročitaj ceo tekst »

Kako udomiti studenta

(Politika) - Od 2.359 brucoša na budžetu, koji su konkurisali za mesto u prestoničkim studentskim domovima, posteljinu, ćebad, jastuk, telefon i metlicu će zadužiti njih 917. Spisak srećnih dobitnika objavljen je juče na sajtu www.sc.rsi n... pročitaj ceo tekst »

Branko Kovačević: Krivi smo za neuspeh

(Večernje novosti) - Rektor Univerziteta u Beogradu o izborima, Šangajskoj listi, odlivu mozgova... Problem su naučnici koji ignorišu Univerzitet. Profesore menjati

PROFESORI se, kao i političari, uveliko spremaju za izbore. Na pr... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet: Nismo među 500 najboljih

(Večernje novosti) - Na Šangajskoj listi nema Univerziteta u Beogradu, ali su tu i Zagreb i Ljubljana. Kovačević: Deo naučnika se ponaša neodgovorno prema državi koja ih plaća

UNIVERZITET u Beogradu ni ove godine nije uspeo da ... pročitaj ceo tekst »

Upis brucoša u u drugom upisnom roku

(Studio B) - Na Univerzitetu u Beogradu počinje upis brucoša koji su indekse uspeli do dobiju u drugom upisnom roku.

Na Univerzitetu u Beogradu počinje upis brucoša koji su indekse uspeli do dobiju u drugom upisnom roku. Upis na ne... pročitaj ceo tekst »

Rektor Kovačević: Objavićemo listu najboljih fakulteta u Srbiji Anketa

(Blic) - Profesor Branko Kovačević na svečanosti povodom dana Univerziteta u Beogradu rekao je da ga i u narednih godinu dana čeka mnogo posla na poboljšanju kvaliteta nastave, završetku strategije razvoja visokog obrazovanja u Srbiji kao i ... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu slavi 203. rođendan

(Blic) - Univerzitet u Beogradu obeležava danas svoj dan svečanom akademijom u Rektoratu, u znak sećanja na početak nastave na Visokoj školi 1808. godine u Beogradu.

Na svečanosti će, kako je najavljeno, pored predstavnika unive... pročitaj ceo tekst »

Sutra se obeležava Dan Univerziteta u Beogradu

(Blic) - Univerzitet u Beogradu će sutra, 13.septembra, obeležiti svoj Dan i 203 godine postojanja. Kao Dan beogradskog Univerziteta proslavlja se 13. septembar, kada je 1808. godine počela nastava na Visokoj školi koju je u Beogradu osnovao D... pročitaj ceo tekst »

Sutra počinje drugi upisni rok na beogradskim fakultetima

(Blic) - Drugi upisni rok na beogradskim državnim fakultetima počinje sutra, a mesta ima za još 864 brucoša.

Za budžetske studente ostalo je 283 slobodna mesta, a u drugom upisnom roku indekse će dobiti i 581 samofinansirajući s... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet i SANU najviše očekuju od restitucije

(Večernje novosti) - Univerzitet u Beogradu i SANU imaju najveća očekivanja od Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju. Oko 70 zadužbina potražuje Univerzitet, a SANU devet zgrada u Beogradu i jednu u Šidu.

UNIVERZITET u Beogr... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Država nam duguje 100 miliona evra

(Blic) - Država nam danas duguje više od 100 miliona evra. Skoro sav novac koji je predviđen budžetom, troši se na profesorske plate, tako da za investicije i obnavljanje laboratorija ne ostane ništa. Nije realno da očekujemo da će nam taj... pročitaj ceo tekst »

Dovoljno indeksa za sve

(Danas) - Posle prvog upisnog roka na fakultetima Beogradskog univerziteta ostala su slobodna 864 mesta, od čega 283 za budžetske i 581 za samofinansirajuće studente. Prema podacima Rektorata BU, Mašinski fakultet će moći da upiše još 63 r... pročitaj ceo tekst »

Srbi osvojili drugo mesto

(Danas) - Tim studenata Univerziteta u Beogradu „Drumska strela“ je juče saopštio da je na svetskom takmičenju osvojio drugo mesto za idejni projekat trkačkog automobila - bolida. To je prvi put da su na studentskom takmičenju „Formula ... pročitaj ceo tekst »

Studenti će moći da prate predavanja sa bilo koje lokacije

(Blic) - Univerzitet u Beogradu dobiće najsavremeniju komunikacionu opremu vrednu 35.000 evra koja će poboljšati kvalitet nastave. Oprema će omogućiti studentima da sa bilo koje lokacije prate predavanja i prezentacije i diskutuju sa profesor... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Od Ministarstva prosvete očekujemo duplo više novca

(Blic) - Pristali smo da ne povećavamo školarine, pa zato očekujemo da nam Ministarstvo nauke i prosvete na račun materijalnih troškova uplati i duplo više novca u odnosu na prošlu godinu. Ove zahteve poslaćemo mejlom ministru Žarku Obrad... pročitaj ceo tekst »

Jeftiniji sistematski pregledi za studente

(Blic) - Uprava Studentske poliklinike odlučila je da snizi cenu sistematskih pregleda za studente sa 1.000 dinara na 750. Bitna novina je i da će, za razliku od prethodnih godina, Studentska poliklinika i tokom leta i godišnjih odmora raditi u... pročitaj ceo tekst »

Povećavaju prolaznost na fakultetima

(Večernje novosti) - Univerzitet u Beogradu sprema mere za povećanje prolaznosti na fakultetima jer je svaki deseti predmet nepremostiva prepreka. Od oko 3.000 predmeta, na 334 prolaznost manja od 30 odsto

SVAKI deseti predmet na beo... pročitaj ceo tekst »

Rezervni plan za nesuđene brucoše

(Politika) - Osamnaestogodišnja Jovana, koja je sredinom juna zakoračila u punoletstvo, imala je samo jednu rođendansku želju – da osvoji indeks Fakulteta političkih nauka, jer je budućnost crtana njenim željama podrazumevala bavljenje di... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti ne žele da kažnjavaju profesore zbog loše prolaznosti

(Blic) - Od 31 fakulteta u Beogradu, samo je Poljoprivredni odlučio da kazni profesore zbog loše prolaznosti i manje upisanih studenata na budžet. Profesorima na ovom fakultetu će zbog toga nekoliko narednih plata biti umanjeno za 20 odsto. Me... pročitaj ceo tekst »

Mladi izbegavaju skupe indekse

(Večernje novosti) - Privatni univerziteti u Beogradu u prvom roku popunili jedva polovinu kapaciteta. Očekuju da se prijave oni koji su ostali „ispod crte“ na državnim fakultetima

DOK se na državnim univerzitetima vodi bitka z... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti od danas na putu po Evropi

(Studio B) - Grupa studenata Univerziteta u Beogradu krenuće večeras u Berlin, u okviru projekta "Putujemo u Evropu", koji realizuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom "Robert Bosć" i uz podršku ambasada Austrije i Nemačke u Be... pročitaj ceo tekst »

Upis zvanično od sutra, neki fakulteti već dele indekse

(Blic) - Zvanični rok za upis na fakultete u školskoj 2011/12 godini počeće sutra, ali su neke visokoškolske ustanove već krenule sa podelom indeksa brucošima.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu upis je počeo na Fakultetu o... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Pamet u dugovima

(Večernje novosti) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević: Država odbija da potpiše ugovor sa univerzitetima, što je dužna. Fakulteti žive od danas do sutra, a mi gasimo požare

FAKULTETI su pod pritiskom države odu... pročitaj ceo tekst »

Boravak jeftiniji uz potvrdu sa "faksa"

(Pravda) - Svih 11 studentskih domova u prestonici biće i tokom leta na usluzi akademcima, a boravak u njima će tokom jula i avgusta, kao i ranijih godina, biti malo skuplji nego ostalih meseci, kada je za ovu uslugu potrebno izdvojiti između 1... pročitaj ceo tekst »

Sutra konačne rang liste

(RTS) - Žalbeni postupci po prigovorima na preliminarne rang liste na fakultetima Univerziteta u Beogradu završavaju se danas. Konačne liste primljenih brucoša biće objavljene sutra.

Na fakultetima u Srbiji još danas traju žalbe... pročitaj ceo tekst »

Ekonomski i Filološki ponovo najtraženiji

(Blic) - Najveći broj studenata u Beogradu nije uspeo da se upiše na Fakultet bezbednosti, tačnije čak njih 622 ostalo je ispod crte, jer je konkurisalo dva i po puta više kandidata. Bilo je teško upisati i Filološki, Ekonomski, te Fakultet... pročitaj ceo tekst »

U 14 studenstkih menzi na teritoriji Beograda, dnevno se hrani između 14.000 i 15.000 studenata

(Danas) - U 14 studenstkih menzi, koliko ih je na teritoriji Beograda, dnevno se hrani između 14.000 i 15.000 studenata. Za sve neophodne kontrole zadužene su Veterinarska i Sanitarna inspekcija. Dr Radosav Mitrović, sef Odseka za sanitarni nad... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti objavili preliminarne rezultate

(Večernje novosti) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu jutros su objavili preliminarne rezultate prijemnih ispita za upis u školskoj 2011/12. godini i liste su istaknute na oglasnim tablama i na internet stranicama visokoškolskih ustanova

... pročitaj ceo tekst »

Svi bi u medicinare

(Danas) - Medicinski i fakulteti društvenih nauka i ove godine su bili najinteresantniji budućim brucošima, i to ne samo u Beogradu već i u ostalim univerzitetskim centrima u Srbiji, pokazuju nepotpuni podaci o broju prijavljenih kandidata na ... pročitaj ceo tekst »

Najpopularnije studije bezbednosti i psihologije

(Blic) - Fakultet bezbednosti ove godine najinteresantniji je budućim brucošima jer se na jedno mesto prijavilo čak 2,5 kandidata, a neki od njih će diplomom dobiti zvanje menadžera bezbednosti. Tradicionalno veliko interesovanje vlada i za s... pročitaj ceo tekst »

Šest od 31 fakulteta BU je povećalo cenu upisa

(Večernje novosti) - Šest od 31 fakulteta BU je povećalo cenu upisa. Za samofinansirajuće studente školovanje je najskuplje na Arhitektonskom i Stomatološkom fakultetu

UPISNE aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju sledeće ... pročitaj ceo tekst »

Beogradski fakulteti ipak podigli školarine

(RTV) - Upisne aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju sledeće sedmice, a brucoši koji se upišu kao samofinansirajući na jednom od fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) platiće školarinu od 45.000 do 240.000 dinara.

Šest od... pročitaj ceo tekst »

Hladan tuš za brucoše

(Večernje novosti) - Šest od 31 fakulteta BU je povećalo cenu upisa. Za samofinansirajuće studente školovanje je najskuplje na Arhitektonskom i Stomatološkom fakultetu

UPISNE aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju sledeće s... pročitaj ceo tekst »

Studirajte u Beogradu za MBA diplomu

(Blic) - Jedna MBA stipendija u punom iznosu! Dve stipendije u iznosu od 50% od ukupne cene školarine! CITY College, internacionalni fakultet Univerziteta Šefild i “Blic” objavljuju konkurs za stipendije namenjene poslovnim ljudima iz Srbije... pročitaj ceo tekst »

Prijavljivanje za upis na fakultete od 22. do 24. juna

(Blic) - Prijavljivanje za upis brucoša na fakultete Univeziteta u Beogradu trajaće od 22. do 24. juna, predviđeno je upisnim kalendarom.

Prijemni ispiti polagaće se od 27. do 29. juna, a rezultati i preliminarne rang liste trebalo... pročitaj ceo tekst »

Studenti bez besplatnog zubara

(B92) - Već pet i po godina studenti u Srbiji nemaju pravo na besplatnu stomatološku uslugu čime je, kako navode akademci, narušeno njihovo pravo na lečenje.

Studenti smatraju da je to još jedna odredba u Zakonu o zdravstvenom os... pročitaj ceo tekst »

Povelja prava studenata

(RTS) - Ombudsman Univerziteta u Beogradu, poštujući studentske predloge, pripremio Nacrt Povelje prava i sloboda studentkinja te visokoškolske ustanove. Njome će biti regulisana akademska prava. Savet univerziteta trebalo bi da je usvoji do k... pročitaj ceo tekst »

Iz Srbije želi da ode 75% studenata

(B92) - Studenti beogradskih fakulteta uglavnom žive kod roditelja i većina želi da ode iz Srbije, pokazuje anketa beogradskog Ekonomskog fakulteta.

Tri od četiri studenta izdržavaju roditelji, sedam procenata njih je u stalnom ra... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu dodelio 196 stipendija

(Blic) - Iz fonda Univerziteta u Beogradu dodeljeno je 196 stipendija, šest nagrada studentima od po 28.000 i četiri nagrade diplomcima u iznosu od po 21.000 dinara.

Stipendije će studenti primati u narednih 10 meseci u mesečnom iz... pročitaj ceo tekst »

Dvesta stpendija za mlade istraživače

(Kurir) - U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je 200 mladih istraživača, koji pohađaju doktorske studija na državnim fakultetima, dobilo ugovore o stipendiji Ministarstva prosvete i nauke, na osnovu kojih će tokom narednih godinu dana p... pročitaj ceo tekst »

Osamdeset kvadrata nadgradnje fakulteta

(Politika) - Sve što ne piše u fakultetskim udžbenicima i što nije deo visokoškolskog obrazovanja, a interesuje studente i nezaposlene akademce do 30 godina, moći će da saznaju u „Info rumu” koji će biti otvoren u sredu. Ovaj centar za... pročitaj ceo tekst »

Huawei nagrada od 12.500 dolara za studente elektrotehnike

(Economy ) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić i zamenik generalnog direktora kompanije Huawei u Srbiji Jang Ge dodelili su danas u Beogradu nagrade Novum najboljim studentima sa pet elektrotehničkih fakulteta u Srbiji. Ko... pročitaj ceo tekst »

Finale takmičenja "Imagine cup" počinje danas u 10 sati

(Blic) - Finale “Microsoft Imagine Cup 2011 Software Design” počinje danas u 10 sati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Takmičenje, na kome se bira predstavnik za svetsko finale u Njujorku, otvoriće Snežana Sam... pročitaj ceo tekst »

Muka zbog bolonjskih diploma

(Politika) - U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu podeljene su prve bolonjske diplome i to studentima Elektrotehničkog fakulteta. U senci objašnjenja kako su ove diplome prve u skladu s pravilima Evropske unije i sa sedam nivoa za... pročitaj ceo tekst »

Pušenje ili ispit?

(Večernje novosti) - Fakulteti predlagali neobične kazne za studente pušače, ali ideja nije prošla. Zakon je dovoljno oštar, nepotrebne dodatne kazne, smatra Senat BU.

Univerziteta u Beogradu umalo da, ako zapale cigaretu na faku... pročitaj ceo tekst »

Urušavanje Studentske poliklinike

(B92) - Lekari Studentske poliklinike u Beogradu apelovali su da se zaustavi urušavanje ove važne ustanove zbog nestručnog menadžmenta.

Oni tvrde da je proteklih godina zbog loše zdravstvene politike došlo do grubog kršenja osno... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Školarine teraju studente

(Kurir) - Rektor BU Branislav Kovačević smatra da bi eventualno podizanje cena školarina, koje bi Vlada trebalo da usvoji početkom maja, doprinelo smanjenju broja brucoša

BEOGRAD - Nema para, nema diplome! Trećina fakulteta u Srb... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti ubuduće samo za bogate

(SEEbiz) - Iako većina dekana Univerziteta u Beogradu podržava predlog o povećanju cena upisa za brucoše, ne postoji opšta saglasnost po tom pitanju .

Na nedavnoj sednici Senata rektor Branko Kovačević preporučio je na da se š... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti predlažu veću školarinu

(RTV) - Više od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je veće školarine za predstojeći upis brucoša, o čemu će od ove godine prvi put svoje mišljenje i saglasnost dati Vlada Srbije.

Stomatološki fakultet pov... pročitaj ceo tekst »

Ne izdaju master diplome jer nema adekvatnih formulara

(Blic) - U ovom trenutku na hiljade studenata koji su od 2007. do danas završili master studije nema formalni dokaz o svom obrazovanju – master diplomu. Zbog nemara Ministarstva prosvete i nauke, izgled master diplome i dalje nije zakonski ure... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti predlažu veću školarinu, čekaju saglasnost Vlade

(Blic) - Više od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je veće školarine za predstojeći upis brucoša, o čemu će od ove godine prvi put svoje mišljenje i saglasnost dati Vlada Srbije.

Stomatološki fakultet po... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet: Vlada meri školarinu

(Večernje novosti) - Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević: studenti nemaju para, a ni fakulteti. Država i privreda ne ulažu u školovanje

VLADA Srbije daće poslednju reč o broju brucoša koji će se ove godin... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za volontiranje za apsolvente

(Glas javnosti) - Novi konkurs za studente završne godine s gotovo svih fakulteta u Beogradu za četvoromesečno volontiranje u javnim preduzećima i gradskoj upravi otvara je juče. Na ovogodišnjem konkursu ima 197 mesta, a prijavljivanje za pr... pročitaj ceo tekst »

Prijemni za fakultete krajem juna

(B92) - Prijemni ispiti za fakultete Univerziteta u Beogradu biće održani 27, 28. i 29. juna, najavila je prorektorka za nastavu univerziteta Nada Bokan.

"Ukoliko sve ide po planu, prijemni ispiti za fakultete polagaće se 27, 28. i ... pročitaj ceo tekst »

Obradović: Mala matura i prijemni za fakultete biće pomereni za nekoliko dana

(Blic) - Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas da će se polaganje male mature biti pomereno za nekoliko dana, kao i da će se prijemni ispiti za fakultete takođe održati koji dan kasnije od planiranog.

- Beogradski univ... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Najbolje studente ćemo zadržati na Univerzitetu

(Blic) - Prosek godina profesora na Univerzitetu u Beogradu je 45, pa je vreme da se profesorski kadar podmladi. To ćemo učiniti tako što ćemo naše najbolje studente zadržati na Univerzitetu, a ne da ih puštamo da odlaze u inostranstvo, rek... pročitaj ceo tekst »

Hiljadu stipendija iz kase grada

(Politika) - Hiljadu studenata slabijeg materijalnog statusa dobiće od grada stipendije kojima će moći da plate deo školarine. Akademci treba da konkurišu do 15. aprila, a komisija će do 15. maja sačiniti rang liste. Pravo na novčanu pomo... pročitaj ceo tekst »

Danas je Dan studenata!

(Večernje novosti) - Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine
Večernje novosti pre 5 sati | Tanjug

Dan studenata, 4. april... pročitaj ceo tekst »

Zaposliti mlade, pre nego što odu

(B92) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da je najvažnije stvaranje tržišta rada i zapošljavanja mladih, jer iz Srbije masovno odlaze školovani.

Proces odliva mladih i školovanih traje 20 godina i time bi t... pročitaj ceo tekst »

Izum beogradskih studenata ispred Evropskog parlamenta

(Blic) - Grupa studenata Univerziteta u Beogradu koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona, predstaviće taj izum u Briselu od 11. do 15. aprila, na manifestaciji Evropske komisije (EK) posvećenoj promociji obnovljivih izv... pročitaj ceo tekst »

Svaki deseti diplomira na vreme

(Večernje novosti) - Loša statistika studenata koji bi trebalo da su protekle godine završili studije. Najuspešniji ETF, gde na vreme završava svaki treći, najgori Šumarski.

TEK svaki deseti student Univerziteta u Beogradu diplo... pročitaj ceo tekst »

Vladimiru Putinu počasni doktorat univerziteta u Beogradu

(Danas) - Ruski premijer Vladimir Putin izabran je juče za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu jednoglasnom odlukom Senata tog univerziteta. Inicijativu za dodelu počasnog doktorata je pokrenuo Pravni fakultet u Beogradu, a planirano je da... pročitaj ceo tekst »

Izum naših studenata u Briselu, ako bude para za put

(Blic) - Grupa studenata Beogradskog Univerziteta koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona, predstaviće taj izum u Briselu od 11. do 15. aprila, na manifestaciji Evropske komisije posvećenoj promociji obnovljivih izvora ... pročitaj ceo tekst »

Pismo podrške Japanu sa Univerziteta u Beogradu

(Blic) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izrazio je najdublje saučešće narodu Japana, posebno onima koji su izgubili svoje najdraže u razarajućoj katastrofi koja je pogodila tu državu, navodi se u pismu podrške koju su rek... pročitaj ceo tekst »

Radionica za profesionalnu orijentaciju

(RTS) - Najveća studentska organizacija na svetu Aisek (AIESEC), aktivna u 107 zemalja, u Nišu organizuje radionice za profesionalnu orijentaciju u osnovnim i srednjim školama.

Aisek (AIESEC), najveća studentska organizacija na sve... pročitaj ceo tekst »

Studenti elektrotehnike iz 17 gradova Evrope gosti Beograda

(Blic) - U periodu od 7. do 16. marta Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Beograd ugostiće više od 30 mladih lidera, studenata elektrotehnike, iz 17 gradova Evrope na međunarodnoj studentskoj radionici „Lead the way... pročitaj ceo tekst »

Najbolja prilika za mlade inženjere širom Srbije - BEST

Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd organizuje lokalno inženjersko takmičenje - BelgradeLEC, koje će se održati 12. marta 2011. godine na Mašinskom fakultetu sa početkom u 10h. Takmičenje je namenjeno studentima tehničko-t... pročitaj ceo tekst »

BU: Indeksi su spremni

(Večernje novosti) - Beogradski univerzitet predložio upisne kvote za 14.141 brucoša, od kojih 9.000 o trošku države. Nedostaju neki programi koji još nisu akreditovani

UNIVERZITET u Beogradu namerava da u školskoj 2011/2012. go... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu napredovao za 600 mesta

(Blic) - Univerzitet u Beogradu (UB) popravio je svoju prošlogodišnju poziciju i napredovao za oko 600 mesta na najnovijoj Vebometriks listi, pa je među 12. 000 univerziteta u svetu zauzeo 625. mesto.

Na nedavno objavljenoj listi, U... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu planira da upiše oko 14.000 brucoša

(Blic) - Univerzitet u Beogradu (UB) planira da u školskoj 2011/12. upiše nešto više od 14.000 brucoša na osnovnim studijama, što je približno kvoti iz prethodnih godina.

Senat UB usvojio je načcelan predlog koji će biti prosl... pročitaj ceo tekst »

Putinu počasni doktorat Univerziteta u Beogradu

(politika) - Univerzitet u Beogradu pokrenuo je inicijativu za dodelu počasnog doktorata premijeru Rusije Vladimiru Putinu, rečeno je danas na sednici Saveta UB. Putinu će titula počasnog doktora Univerziteta u Beogradu biti uručena tokom nje... pročitaj ceo tekst »

Senat Univerziteta u Beogradu još nema tačne kvote

(Blic) - Senat Beogradskog univerziteta danas nije utvrdio predlog upisnih kvota za školsku 2011/2012 na fakultete tog univerziteta.

"Kvote nisu precizirane i ne treba da se objavljuju, da ne bi izazvale dezinformaciju, pošto je odlu... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti štite svoje patente - Centar za transfer tehnologije priprema pravilnik o upravljanju intelektualnom svojinom na Univerzitetu u Beogradu

(Ekapija) - Zaštita intelektualne svojine univerziteta, identifikacija i komercijalizacije rezultata naučno-istraživačkog i stručnog rada osnovni su zadaci prvog Centra za transfer tehnologije u našoj zemlji. Novoosnovani Centar za transfer ... pročitaj ceo tekst »

Diplome britanskog univerziteta za studente u Beogradu

(Blic) - London school of Commerce (LSC) visokoškolskih ustanova sa najvećim brojem MBA studenata u Evropi otvorila je danas svoj kampus u Beogradu, čime naš glavni grad postaje peta destinacija za studente iz centralne i istočne Evrope, Azij... pročitaj ceo tekst »

Studenti iz Prištine u poseti Beogradu

(Kurir) - Šest studenata iz Prištine od danas borave u trodnevnoj poseti Beogradu u okviru Viziting programa Inicijative mladih za ljudska prava.

Tokom posete će obići fakultete, političke partije, Skupštinu Srbije, nevladine org... pročitaj ceo tekst »

Britanski kampus u Beogradu

(RTV) - London School of Commerce (LSC), jedna od najboljih visokoškolskih ustanova u Velikoj Britaniji otvorila je svoj kampus u Beogradu, čime glavni grad Srbije postaje 5. destinacija za studente iz centralne i istočne Evrope, Azije i sa Bli... pročitaj ceo tekst »

Raspisan konkurs za dodelu stipendija grada Beograda

(Kurir) - Grad Beograd raspisao je konkurs za dodelu stipendija talentovanim srednjoškolcima i studentima u 2011. godini, a rok za dostavljanje prijava je 15 dana od dana objavljivanja konkursa, objavljeno je na sajtu grada. Tokom ove godine bić... pročitaj ceo tekst »

Konferencija studenata tehnike u Beogradu od 14. do 22. aprila

(Studentski svet, Poslovni magazin) - Beograd, Srbija - Od 14. do 22. aprila ove godine, Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd biće domaćin 29. Generalne skupštine BEST-a. Tokom devet dana trajanja ove konferencije, u Srbiji će se... pročitaj ceo tekst »

Evropska konferencija studenata tehnike u Beogradu

(PR objave) - Od 14. do 22. aprila ove godine, Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd biće domaćin 29. Generalne skupštine BEST-a. Tokom devet dana trajanja ove konferencije, u Srbiji će se okupiti preko 300 delegata - studenata te... pročitaj ceo tekst »

Studenti Elektrotehničkog fakulteta vlasnici akcija Gugla u vrednosti desetina miliona dolara

(PRobjave) - Povodom održane radionice o upravljanju intelektulanom svojinom na Univerzitetu u Beogradu u novootvorenom Centru za transfer tehnologije, rektor, prof.dr Branko Kovačević, u svojoj izjavi za RTS je rekao da su danas mnogi mladi lj... pročitaj ceo tekst »

Bolja zaštita intelektualne svojine

(RTS) - Osnovan Centar za transfer tehnologije na Univerzitetu u Beogradu. Cilj centra je identifikacija, zaštita i komercijalizacija rezultata naučnoistraživačkog rada nastavnika, istraživača i studenata. Centar za transfer tehnologije osno... pročitaj ceo tekst »

Praksa u rektoratu Univerziteta u Beogradu

(Blic) - Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu (UB) pozvao je zainteresovane studente i diplomce da se prijave na program prakse u Sektoru za medjunarodnu i medjuuniverzitetsku saradnju UB.

Studenti ... pročitaj ceo tekst »

Za časove budućim brucošima potrebna skoro cela plata

(24 sata) - Beogradski fakulteti organizuju pripremnu nastavu za upis brucoša po cenama od 24.000 do 29.000 dinara, u zavisnosti od fonda časova. Pripreme na Građevinskom fakultetu počinju 5. februara, a 40 časova matematike košta 29.000 din... pročitaj ceo tekst »

Pripremna nastava za upis na fakultete po različitim cenama

(Blic, Tanjug, Studentski svet) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu organizuju pripremnu nastavu za upis u prvu godinu studija, po različitim cenama u zavisnosti od fonda časova.

Pripreme na Građevinskom fakultetu počinju 5. februa... pročitaj ceo tekst »

Boljom praksom lakše do posla

(RTS) - Beogradski univerzitet potpisao ugovore sa nekoliko državnih institucija, kao i gradom Beogradom, kako bi tek svršenim diplomcima omogućio što bolju praksu i olakšao nalaženje posla.

Da bi se studenti lakše zapošljavali... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu razmatraće inicijativu za lakši postupak priznavanja stranih visokoškolskih isprava

(Danas) - Čak 60 odsto kandidata koji su tokom prošle godine podneli zahtev Beogradskom univerzitetu za nostrifikaciju svojih diploma jesu državljani Libije, njih 17 odsto ima srpsko državljanstvo, 5,7 odsto su državljani BiH, 4,9 odsto Maked... pročitaj ceo tekst »

Profesori uvek moraju biti dostupni studentima

(Politika) - Univerzitetski ombudsman profesor dr Branko Rakić upravo je završio Nacrt povelje prava i obaveza studenata Univerziteta u Beogradu, i on će uskoro biti objavljen za javnu raspravu. Ovakvi dokumenti gotovo da i ne postoje na univer... pročitaj ceo tekst »

Uskoro nove diplome Univerziteta u Beogradu

(Blic) - Nekoliko hiljada studenata Univerziteta u Beogradu (UB) koji su završili fakultet, dobiće uskoro nove diplome, čiji će se izgled, u zavisnosti od vrsta i nivoa studija, razlikovati po boji.

Prema rečima prorektorke za nas... pročitaj ceo tekst »

Manjak mlađih profesora na Univerzitetu

(Vecernje novosti) - UNIVERZITETU u Beogradu nedostaje mlad profesorski kadar. Više od 60 odsto predavača starije je od 50 godina, što naš najveći univerzitet svrstava među najstarije u Evropi po nastavničkom kadru. Pojedine viokoškolske u... pročitaj ceo tekst »

Nagrađeni studenti generacije

(Blic) - U okviru Centralne proslave Dana Univerziteta umetnosti u Beogradu, danas su u svečanoj sali dodeljene diplome studentima generacije. Najboljim studentima fakulteta primenjenih, likovnih, dramskih i muzičkih umetnosti, koji su ostvarili... pročitaj ceo tekst »

Popust za studente Beogradskog univerziteta u Noći reklamoždera

Univerzitet u Beogradu obezbedio je za prvih 3.000 studenata 25 odsto popusta na kartu za Noć reklamoždera, a studenti ovu povlasticu mogu da ostvare uz indeks, na blagajnama Beogradske arene, SKC-a i Tržnog centra "Ušće".

Kadar da budem kadar - pokrenut program za studente

(Economy.rs, 16. decembar 2010) - Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu (CZRK), pokrenuli su za studente i diplomce program za unapređenje veština pod nazivom “... pročitaj ceo tekst »

Studentima uručene potvrde o završenoj praksi

(Studio B) - Studenti Beogradskog univerziteta koji su proveli šest meseci na radnoj praksi u 20 javnih gradskih preduzeća dobili su potvrde o završetku tog programa.

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda danas su, u prisustvu ... pročitaj ceo tekst »

Pogoršana pozicija Univerziteta u Beogradu

(RTS) - Šangajska lista univerziteta ove godine ne svrstava Univerzitet u Beogradu ni među prvih 500. Rektor Branko Kovačević kaže da je razlog za slabu poziciju to što se na internet stranici Univerziteta ne nalaze podaci za koje se interes... pročitaj ceo tekst »

Upoznajte naše najbolje studente

(Mondo) - Tijana Rakić (25) i Srđan Kostić (23) ovogodišnji su dobitnici priznanja "Kruna uspeha" i časovnika "roleks", koje dodeljuje porodična firma Petite Genève Petrović izuzetnim studentima Univerziteta u Beogradu.

Tijana ... pročitaj ceo tekst »

Najbolji studenti ne žele da odu iz Srbije

(Blic) - Diplomirani farmaceut Tijana Rakić i diplomac Rudarsko-geološkog fakulteta Srđan Kostić proglašeni su najboljim studentima Univerziteta u Beogradu. Dvoje mladih stručnjaka ponelo je titulu “Kruna uspeha“ na sinoćnoj tradicional... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti očekuju pomoć gradova

(RTS) - Nov način finansiranja doktorskih studija i rešavanje problema dugova fakulteta biće teme sastanka nacionalnih saveta za visoko obrazovanje i naučni i tehnološki razvoj. Pomoć lokalnih vlasti znatno bi olakšala probleme fakulteta, k... pročitaj ceo tekst »

"Bela osmorka" bdi nad zdravljem studenata

(Politika) - U Studentskom gradu živi oko 5.000 akademaca i svaki barem jednom godišnje, pre nego se useli u sobu doma, mora da prođe „kroz ruke” lekara tamošnje zdravstvene stanice. – Studenti su zdrava populacija, koja radije „konzum... pročitaj ceo tekst »

Petica iz Šangaja za BU

(Vecernje novosti) - Univerzitet u Beogradu nije ušao među 500 najboljih svetskih visokoškolskih ustanova. Primat i dalje drže američki i britanski univerziteti. UNIVERZITET u Beogradu, uprkos očekivanjima, nije uspeo da se rangira među 500... pročitaj ceo tekst »

Studenti: Vlada za Miladina ima pare, a za nas nema

(24 sata) - Odluka Ministarstva prosvete da samofinansirajućim studentima koji su ostvarili 48 i više bodova delom izađe u susret i omogući olakšice pri plaćanju školarine može da kulminira sudskim tužbama studenata koji nisu dobili ove o... pročitaj ceo tekst »

Svi studenti sa 48 bodova sad mogu da tuže državu

(Blic) - Odluka Ministarstva prosvete da izađe u susret studentima Geografskog fakulteta, Više elektrotehničke škole i Fakulteta političkih nauka, tako što će studentima koji su ostvarili 48 bodova i više dati olakšice pri plaćanju škol... pročitaj ceo tekst »

Školarina je tek deo troška, a ispiti, udžbenici, kirija...

(24 sata) - Za većinu studenata, koji od ponedeljka štrajkuju glađu ispred Vlade, to nije borba samo za prelazak na budžet, već i za „goli” ostanak na fakultetu...

Naime, prelaskom na budžet, osim što ne plaćaju školarinu ... pročitaj ceo tekst »

Postignut dogovor sa studentima

(Vecernje novosti) - Prekinut štrajk glađu pošto je potvrđen dogovor da država, fakulteti i Grad Beograd pomognu u plaćanju školarine akademcima.

STUDENTI Beogradskog univerziteta prekinuli su u sredu uveče dvodnevni štrajk gl... pročitaj ceo tekst »

Studenti otišli da se greju

(Kurir) - Studenti prekinuli štrajk, gradonačelnik Đilas ponudio im da grad iz svog budžeta izdvoji novac za školarine akademaca koji protestuju

Dosta je štrajka! Vraćamo se da grejemo klupe - poručili su studenti nakon što im... pročitaj ceo tekst »

Studenti blizu dogovora

(Vecernje novosti) - Studenti i dalje štrajkovali glađu ispred zgrade Vlade. Beograd ponudio školarinu za hiljadu studenata, a da ostatak troškova snose fakulteti. ŠTRAJK glađu grupe studenata Univerziteta u Beogradu nije prekinut ni posle c... pročitaj ceo tekst »

Novca nema jer odlazi na plate

(Smedia) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je jutros, povodom protesta studenata ispred Vlade Srbije, da traženog novca nema i da je rešenje potrebno tražiti u saradnji vlade i tog ministarstva, odnosno grada i republi... pročitaj ceo tekst »

BESNI ZBOG GLADI

(Kurir) - Studenti koji već drugi dan štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici izbacili reporterku Kurira iz svog šatora, ali se posle izvinjavali. Reporterska ekipa Kurira izbačena je iz šatora studenata koji štrajkuju glađu... pročitaj ceo tekst »

Studentima sve hladnije

(Blic) - Drugu noć za redom četrdesetak studenata provelo je ispred zgrade Vlade Srbije u improvizovanom šatoru štrajkujući glađu. Iako su u načelu zadovoljni rezultatima pregovora sa ministrom prosvete, rešili su da štrajk ne prekidaju s... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata se nastavlja i nocas

(Vecernje novosti) - ŠTRAJK glađu studenata Univerziteta u Beogradu se nastavlja. Posle tročasovnih pregovora sa nadležnima iz ministarstava prosvete i finansija, nije postignut dogovor, već je predloženo fakultetima da oslobode studente pla... pročitaj ceo tekst »

Studenti kod ministra Obradovića

(smedia) - Oko 30 studenata Univerziteta u Beogradu i dalje štrajkuje glađu ispred Vlade Srbije. Studente primio ministar Obradović. Gradonačelnik Đilas i LDP dogovorili da im Beograd finansijski pomogne.

U Vladi Srbije počeo sas... pročitaj ceo tekst »

Štrajk studenata uspešan, pronađeno rešenje

(Mondo) - Pronađen je finansijski minimum da se studentima koji štrajkuju omogući normalno studiranje, u konsultacijama sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i gradskim odborničkim grupama, izjavio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.<... pročitaj ceo tekst »

Studenti štrajkuju glađu zbog školarina vrednih 4 miliona €

(24 sata) - Tridesetak studenata započelo je juče štrajk glađu ispred Vlade Srbije sa zahtevom da oni i ostale njihove kolege koji su sakupili više od 48 ESP bodova oslobode plaćanja školarine. Prema nekim računicama, školarine beogradski... pročitaj ceo tekst »

Studenti pred Vladom

(B92) - Studenti, njih pedesetak, proveli su noć u šatorima isped Zgrade Vlade Srbije štrajkujući glađu do ispunjenja zahteva. Ministar prosvete - Para nema.

Štrajk će se nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtevi da svi koji im... pročitaj ceo tekst »

Štrajkuju glađu i oni sa visokim prosekom

(Blic) - Skoro stotinu studenata počelo je juče štrajk glađu tačno u 11.59 sati, a više od 30 je provelo celu noć ispred zgrade Vlade. Da bi se zaštitili od vetra i kiše koja je u popodnevnim časovima počela da pada razvukli su najlon i... pročitaj ceo tekst »

Studenti će zanoćiti ispred Vlade, privedeni demonstrant pušten

(Blic) - Grupa od pedesetak studenata, koji traže da svima koji su ostvarili 48 ESP bodova i više država plati školarine, rešena je da celu noć, štrajkujući glađu, provede ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11. Studenti će, u improv... pročitaj ceo tekst »

Besplatan bazen cele nedelje

(Studentski svet) - Kabeza je u okviru promocije K Kartice ove nedelje svim studentima omogućila da besplatno koriste njihove termine na Banjici. Ukoliko biste malo plivali i družili se dodjite na bazen s.c. Banjica u ponedeljak sredu i petak od... pročitaj ceo tekst »

Studenti danas počeli štrajk glađu

(RTV) - Oko 50 studenata Univerziteta u Beogradu koji traže da im država omogući besplatno studiranje pošto su sakupili 48 poena, stupili su danas u minut do 12 u štrajk glađu ispred Vlade Srbije.

Studenti nekoliko Univerziteta u... pročitaj ceo tekst »

Odložen štrajk glađu studenata!

(B92) - Stotinak studenata, koji protestuju jer traže da im država omogući besplatno studiranje pošto su sakupili 48 poena, čekaju na prijem u Vladu Srbije.

Oni su ranije najavili da će, ukoliko ih niko iz Vlade ne primi, radikal... pročitaj ceo tekst »

Studenti započinju štrajk glađu

(RTV) - Oko 50 studenata beogradskih fakulteta započeće danas štrajk glađu ispred sedišta Vlade Srbije, pošto niko od nadležnih nije ispunio njihove zahteve, rekao je član pregovaračkog tima studenata Marko Pavlović.

Studenti... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Zahtevi studenata nisu realni

(emportal) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević poručio je danas studentima koji su od ponedeljka najavili radikalizaciju protesta i štrajk glađu, da su njihovi zahtevi nerealni, jer država nema dovoljna sredstva da ih ispuni.pročitaj ceo tekst »

Studentski štrajk glađu od ponedeljka

Kako pisu novine "24 sata" pedesetak studenata stupiće u štrajk glađu u ponedeljak, u minut do 12, ispred zgrade Vlade. Od ovog protesta neće odustati sve dok nadležni ne oslobode one koji su sakupili više od 48 poena plaćanja školarine. ... pročitaj ceo tekst »

Nezadovoljni studenti najavljuju štrajk glađu

(RTV) - Studenti beogradskih fakulteta započeće u ponedeljak, 29. novembra, štrajk glađu ispred sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni što niko od nadležnih nije izašao u susret njihovim zahtevima vezanim za budžetsko škol... pročitaj ceo tekst »

Studenti najavili radikalnije proteste

(RTS) - Studenti koji zahtevaju da svima koji su ostvarili 48 ili više bodova bude plaćena školarina najavili radikalizaciju protesta i štrajkove glađu. Država i dalje tvrdi da novca nema dovoljno.

Predstavnici studenata koji zah... pročitaj ceo tekst »

Studenti danas opet ispred zgrade Vlade

(Blic) - Nezadovoljni studenti koji ne odustaju od zahteva da svi koji su ostvarili više od 48 ESP bodova budu oslobođeni školarine, krenuće danas u još jednu protestnu šetnju. Oni će šetati najužim gradskim jezgrom sve dok ih neko od zva... pročitaj ceo tekst »

Studenti i sutra u protestnoj šetnji

(Smedia) - Studenti nekoliko beogradskih fakulteta, sutrašnjom protestnom šetnjom do Vlade Srbije, nastaviće da traže ispunjavanje svojih zahteva, vezanih za budžetsko školovanje.
Kako je Tanjugu izjavio student prorektor Univerziteta... pročitaj ceo tekst »

Pregovori Vlade i studenata u utorak

(Danas) - Studenti nekoliko beogradskih fakulteta, koji zahtevaju da svim akademcima sa 48 i više bodova bude plaćena školarina za ovu školsku godinu, juče su na Trgu republike izveli performans. Studenti su postavili kutiju u koju su simboli... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti na protestnoj manifestaciji

(Blic) - Oko 200 studenata okupilo se na Trgu Republike na protestnoj manifestaciji koja je počela u 14 sati. Studenti sa fakulteta FPN, FDU, FPU, Geografskog fakulteta, Filološkog, Filozofskog, Više medicinske škole, elektrotehničke i poslov... pročitaj ceo tekst »

Nema protesta, iako je Vlada rekla ne

(24 sata) - Uprkos najavama da će u slučaju negativnog odgovora Vlade Srbije studenti izaći na ulice, protestna šetnja se danas ipak neće održati, a akademci su rešili da svoje nezadovoljstvo iskažu performansom na Trgu Republike u 12 sati... pročitaj ceo tekst »

Studenti odustaju od protestne šetnje, izvode performans

(Blic) - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da ministarstvo nema para da plati školarinu svim studentima koji su ostvarili više od 48 bodova, ali su akademci, i pored najave, odustali od sutrašnje protesne šetnje. Ipak, nezadovoljn... pročitaj ceo tekst »

Studenti dali rok Ministarstvu do sutra

(Blic) - Ministarstvo prosvete treba do sutra da odgovori na zahteve dela beogradskih studenata vezane za školarinu, a ukoliko to ne bude učinjeno akademci najavljuju nove proteste.

"Vlada, Ministarstvo prosvete i dekani treba da na... pročitaj ceo tekst »

Beograd domaćin studentima elektrotehnike iz inostranstva

(Blic) - Beograd će ovog vikenda ugostiti 150 studenata elektrotehnike širom Evrope, koji su došli da zajedno sa svojim kolegama proslave deset godina postojanja kancelarije Udruženja studenata elektrotehnike Evrope (ISTEK) u Beogradu.

... pročitaj ceo tekst »

Dali Vladi dva dana da reši problem školarina

(Blic) - Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete juče se nisu dogovorili, tako da su akademci svoje zahteve prosledili Vladi Srbije. Oni od nadležnih traže da im do četvrtka odgovore na zahtev i plate školarinu svima koji su osvojili v... pročitaj ceo tekst »

I dalje bez dogovora Ministarstva prosvete i studenata

(Danas) - Pregovori studenata nekoliko beogradskih fakulteta i visokih škola sa predstavnicima Ministarstva prosvete završeni su juče po podne bez dogovora. Studenti su dali rok Ministarstvu prosvete do četvrtka da nađe rešenje, odnosno da s... pročitaj ceo tekst »

Studenti nadležnima dali rok do četvrtka

(Politika) - Studenti tri fakulteta i dve više škole predali su pomoćniku ministra za visoko obrazovanje Slobodanu Jaukoviću zahtev da se svi visokoškolci koji su u prethodnoj godini ostvarili minimum 48 poena oslobode školarine i dali su na... pročitaj ceo tekst »

Studenti blokirali Brankov most pa Gazelu

(Mondo) - Beogradski studenti danas su, nakon kraće blokade Brankovog mosta, izašli na most Gazelu, gde nastavljaju svoju protestnu šetnju, nezadovoljni uslovima upisa i visokom školarinom.

Saobraćaj na Gazeli, u pravcu ka Ulici k... pročitaj ceo tekst »

Studenti odšetali do Ministarstva

(smedia) - Oko dvesta studenti nekoliko beogradskih fakulteta, krenulo je u podne u protesnu šetnju do Ministarstva prosvete gde treba da se održi sastanak sa nadležnima povodom njihovih zahteva. Oni traže da se o trošku budžeta školuju svi... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata u centru Beograda!

(Blic) - Oko 250 studenata Geografskog, Filozofskog i Fakulteta primenjenih umetnosti okupilo se na platou ispred Filozofskog fakulteta i krenulo u protestnu šetnju prema zgradi Vlade sa zahtevom da država izmiri svoje obaveze od prošle godine ... pročitaj ceo tekst »

Studenti u šetnji, moguće gužve

(B92) - Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta nastaviće protest zahtevajući da se studiranje na budžetu omogući svim studentima koji imaju preko 48 bodova.

Nenad Uzelac iz Organizacionog odbora kaže da će protestovat... pročitaj ceo tekst »

Sutra nastavak protesta

(smedia) - Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta nastaviće sutra protest zahtevajući da se studiranje na račun budžeta omogući svim studentima koji imaju preko 48 bodova.
Studenti će oko 11 sati krenuti sa Fakulteta politi... pročitaj ceo tekst »

Akreditacija pod lupom

(RTS) - Proces akreditacije fakulteta trebalo da bude završen još pre dve godine. Rektori, kako privatnih tako i državnih univerziteta smatraju da Komisija za akreditaciju treba da bude nezavisno telo.

Za akademsku zajednicu među n... pročitaj ceo tekst »

Velika dugovanja Beogradskog univerziteta - Ministarstvo da plaća grejanje

(Danas) - Ministarstvo prosvete je obećalo da će problem velikih dugovanja fakulteta Beogradskog univerziteta za grejanje biti rešen kompenzacijom i to već danas ili sutra - izjavila je Nevenka žarkić-Joksimović, prorektorka za finansije, n... pročitaj ceo tekst »

Traže školovanje na budžetu - Protest studenata nekoliko fakulteta

(Danas) - Studenti nekoliko fakulteta i visokih škola protestovali su juče ispred Ministarstva prosvete, tražeći da svi akademci koji imaju 48 i više bodova budu oslobođeni školarine, odnosno da se finansiraju iz budžeta, kao i da se fakul... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže budžetsko školovanje

(RTS) - Studenti nekoliko fakulteta i visokih škola protestovali ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da svim akademcima koji su prethodne školske godine sakupili 48 i više bodova, školarina bude plaćena iz budžeta.

Studenti... pročitaj ceo tekst »

Beogradski univerzitet ni ove godine nije među 500 najboljih univerziteta na svetu

(Danas) - Uprkos optimističnim predviđanjima, Beogradski univerzitet (BU) ni ove godine se nije našao među prvih 500 univerziteta na svetu po Šangajskoj listi. Na toj listi i dalje dominiraju američki univerziteti - među deset najboljih, os... pročitaj ceo tekst »

Studenti štrajkom do budžeta

(S media) - Studenti nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu protestovali su danas zahtevajući da svi studenti koji imaju više od 48 bodova budu finansirani iz budžeta.
Stotinak studenata prošetalo je centralnim gradskim ulicama do M... pročitaj ceo tekst »

Karijerno ćaskanje za studente u kafiću "Karijerisanje"

(Blic) - Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu danas u 16 sati organizovaće akciju Karijerno Ćaskanje – kafić „Karijerisanje“, u holu Rektorata na Studentskom trgu.

U tom nefo... pročitaj ceo tekst »

Volzeru ostaje počasni doktorat

(Danas) - Počasni doktorat koji je Beogradski univerzitet dodelio Majklu Volzeru, profesoru na Univerzitetu Prinston, ne može da mu bude oduzet, jer ne postoji zakonski osnov za tako nešto niti bi to nečemu doprinelo i popravilo situaciju. Mo... pročitaj ceo tekst »

Uprave FPN-a, FON-a i Fakulteta bezbednosti izašle u susret zahtevima akademaca

(Danas) - Studenti FPN-a, FON-a i Fakulteta bezbednosti odlučiće danas da li će prihvatiti ponudu uprava ova tri fakulteta da akademcima koji imaju između 48 i 60 bodova, a nalaze se van predviđene budžetske kvote, bude plaćena školarina z... pročitaj ceo tekst »

Gradivo "ubi" prosek

(Vecernje novosti) - Na pojedinim predmetima na BU, manje od trećine studenata dobije prelaznu ocenu. Za studente gradivo preobimno i zastarelo, sa njima se slaže i rektor.

NA 13,25 predmeta na fakultetima Univerziteta u Beogradu, ma... pročitaj ceo tekst »

Pregovori studenata i Ministarstva i dalje bez dogovora

(Danas) - Pregovori Ministarstva prosvete i predstavnika studenata FPN-a, FON-a i Fakulteta bezbednosti o njihovom zahtevu da svi akademci sa 48 bodova budu oslobođeni plaćanja školarine završeni su juče popodne bez konkretnog dogovora.

... pročitaj ceo tekst »

Oko 5.000 mladih predaće CV 41 kompaniji na Job Fair-u

(24 sata) - U zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra 73, u prva dva dana novembra biće održan šesti po redu Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair – Kreiraj svoju budućn... pročitaj ceo tekst »

Danas nastavak pregovora Ministarstva prosvete i studenata tri beogradska fakulteta

(Danas) - Pregovori Ministarstva prosvete i predstavnika studenata FPN, FON i Fakulteta bezbednosti o zahtevu akademaca da svi studenti sa osvojenih 48 bodova budu oslobođeni plaćanja školarine, biće nastavljeni danas u 12 sati, potvrdio je za... pročitaj ceo tekst »

Dekan Pravnog fakulteta osnovao lični fond za pomoć studentima

(24 sata) - Dekan i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Mirko Vasiljević osnovao je lični fond za pomoć najboljim i socijalno ugroženim studentima, a prva novčana sredstva iz tog fonda, u iznosu od najmanje 500 evra, biće uručena 27. janu... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže da oslobađanje školarine

(Blic) - Nekoliko stotina studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta za bezbednost organizovalo je juče protestnu šetnju do Ministarstva prosvete gde su predali molbu pomoćniku ministra prosvete Slobodanu ... pročitaj ceo tekst »

Studenti danas u protestnoj šetnji

(24 sata) - Više stotina studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta za bezbednost, krenulo je danas u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete. Oni će u Ministarstvu predati molbu da studenti koji su osvo... pročitaj ceo tekst »

Studenti predali molbu Ministarstvu prosvete

(Blic) - Predstavnici studenata sa tri fakulteta Beogradskog univerziteta predali su danas, nakon protestne šetnje, Ministarstvu prosvete molbu da studenti koji su ostvarili 48 i više bodova budu oslobođeni plaćanja školarine, a dogovoreno je... pročitaj ceo tekst »

Studenti na razgovoru sa pomoćnikom ministra

(Studio B) - Više stotina studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta za bezbednost, u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama stigli su do Ministarstva prosvete, gde su u toku razgovori.

P... pročitaj ceo tekst »

Beograd: Studenti u protestnoj šetnji

(Vecernje novosti) - Više stotina studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta za bezbednost, krenulo je danas u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete, gde će predati molbu da studenti koji su osvojili 4... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata u Beogradu zbog školarina

(B92) - Studenati FPN-a, FON-a i Fakulteta za bezbednost predali su zameniku minustra prosvete zahtev da se studenti sa 48 bodova oslobode plaćanja školarine.

Kako je dogovoreno na sastanku sa Slobodanom Jaukovićem, pomoćnikom mini... pročitaj ceo tekst »

Kako najbrže doći do posla i koje su kvalifikacije neophodne

Kako najbrže doći do posla i koje su kvalifikacije neophodne za određeno radno mesto predstavljeno je juče na prvom regionalnom virtuelnom Danu karijere i znanja koji su organizovali Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i internet... pročitaj ceo tekst »

Studenti učili kako da sebi traže posao

(24 sata) - Kako najbrže doći do posla i koje su kvalifikacije neophodne za određeno radno mesto predstavljeno je juče na prvom regionalnom virtuelnom Danu karijere i znanja koji su organizovali Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beograd... pročitaj ceo tekst »

Simulacija intervjua za posao u Beogradu

U sklopu prvog regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i Infostud organizuju radionicu Simulacija intervjua za posao

20.10. sreda 12-14h
Centar za razvoj karijere Univerzit... pročitaj ceo tekst »

Vodič kroz studentski život

(RTV) - Iako je učenje najbitniji razlog zbog kojeg su na univerzitetu, studentima treba pomoći i u kulturološkom, moralnom i estetskom aspektu. U tu svrhu odštampani su Vodič za brucoše i Istraživanje studentske polulacije.

Od ... pročitaj ceo tekst »

Za godinu faksa 600.000 dinara!

(Alo) - Troškovi studiranja u Beogradu godišnje prelaze i neverovatnu sumu od 600.000 dinara, pokazuje „Alo!“ računica!

U najgoroj poziciji su studenti iz unutrašnjosti, koji za iznajmljivanje stana u Beogradu godišnje izdvaja... pročitaj ceo tekst »

Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd organizuje besplatno testiranje na HIV za studente

(Danas) - Dana zdravlja studenata, Centar za prevenciju side i polno prenosivih infekcija Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, organizuje večeras akciju noćnog, dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

T... pročitaj ceo tekst »

Pojedini fakulteti mogli bi da ostanu bez grejanja

(Blic) - Pojedini fakulteti u Beogradu zbog neplaćenih računa mogli bi da na početku grejne sezone ostanu hladnih radijatora, jer duguju za grejanje pošto im država ne uplaćuje novac za materijalne troškove, upozoreno je danas.

... pročitaj ceo tekst »

Susreti studenata i stranih investitora: "Saznajte iz prve ruke!"

(seebiz) - Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, organizovali su danas posetu studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu vršačkom koncernu Hemofarm, koji je o... pročitaj ceo tekst »

Dug države Univerzitetu 10 mil evra

(B92) - Beogradskom univerzitetu država duguje oko 10 miliona evra za materijalne troškove od 2004. godine.

Ogromni računi za komunalne usluge, koje fakulteti ne mogu sami da plate, prete da ugroze normalno funkcionisanje visokoško... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti nemaju ni za grejanje

(Vecernje novosti) - UNIVERZITETU u Beogradu država duguje oko 10 miliona evra na ime neisplaćenog novca za materijalne troškove od 2004. godine, saznajemo u Rektoratu BU. Ogromni računi za komunalne usluge, koje fakulteti ne mogu sami da plat... pročitaj ceo tekst »

Sajam dobrodošlice studentima Beograda od 8. do 10. oktobra u SKC-u

(24 sata) - Manifestacija „Sajam dobrodošlice” studentima Beograda biće održana od 8. do 10. oktobra u Studentskom kulturnom Centru, u organizaciji Saveza studenata Beograda, saopšteno je iz tog saveza.

Svečano otvaranje manif... pročitaj ceo tekst »

Iz zemlje nas tera posao preko veze

(24 sata) - Studenti generacije Beogradskog univerziteta kao najveći problem sa kojim se susreću posle završenih studija, ne samo osnovnih akademskih već i doktorskih, navode to što ne mogu da se zaposle. Pre njih mesto dobijaju oni koji imaj... pročitaj ceo tekst »

Stipendije za studente sa desetkama

(RTV) - Upravni odbor Humanitarnog fonda "Ljilja i Milka Mijatov" saopštio je danas da će stipendije tog fonda u predstojećoj školskoj godini dobiti četvoro studenata sa prosekom ocena deset i dvoje sa kojom decimalom manje.

Međ... pročitaj ceo tekst »

Novi imidž Univerziteta - Fejsbuk, Tviter i sport

(24 sata) - Profil na Fejsbuku i kanal na Jutjubu Univerziteta u Beogradu samo su deo aktivnosti u okviru rebrendiranja Univerziteta kako bi on bio bliži studentima.

U planu je i promovisanje studentskog sporta kao što su veslanje, k... pročitaj ceo tekst »

BU želi među najbolje

(Vecernje novosti) - Na Beogradskom univerzitetu optimisti da će ući na šangajsku listu najboljih 500 visokoškolskih ustanova u svetu. UNIVERZITET u Beogradu aplicirao je za šangajsku listu najboljih visokoškolskih ustanova u svetu. Na naše... pročitaj ceo tekst »

Formula za školarinu

(Vecernje novosti) - BROJ bodova i prosečna ocena pomnožena sa 1,5 biće formula po kojoj će se od oktobra rangirati i budžetski i samofinansirajući studenti Univerziteta u Beogradu. Međutim, da bi uopšte stekli pravo da konkurišu na budž... pročitaj ceo tekst »

Minimum 48 bodova za upis godine na Beogradskom univerzitetu

(Studio B) - Narednu školsku godinu o trošku državnog budžeta moći će da upišu studenti koji su tokom protekle godine osvojili najmanje 48 bodova, izjavila je prorektorka Univerziteta u Beogradu Neda Bokan.

Ona je precizirala da... pročitaj ceo tekst »

Kreće provera fakultetskih diploma

(24 sata) - Prosvetna inspekcija počinje sveobuhvatnu kontrolu rada obrazovnih ustanova u Srbiji, uključujući i proveru diploma. Na tom poslu radiće 200 inspektora. Proveravanje diploma je postupak koji je potpuno utvrđen, kažu na Univerzite... pročitaj ceo tekst »

Novosti vezane za budući posao na adresu studenata

(24 sata) -Studenti 17 fakulteta Univerziteta u Beogradu mogu od juče popunjavanjem formulara univerzitetskog Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata, da se upišu na info listu i primaju informacije vezane za budući posao, praksu, vol... pročitaj ceo tekst »

Studenti dobijaju informacije o zaposlenju

(Blic) - Studenti 17 fakulteta Univerziteta u Beogradu mogu od juče popunjavanjem formulara univerzitetskog Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata da se upišu na info-listu i primaju informacije u vezi s budućim poslom, praksom, volo... pročitaj ceo tekst »

Upis naredne godine studija uz najmanje 48 bodova

(Blic) - Narednu školsku godinu o trošku državnog budžeta moći će da upišu studenti koji su tokom protekle godine osvojili najmanje 48 bodova, izjavila je danas prorektorka Univerziteta u Beogradu Neda Bokan.

Ona je precizirala ... pročitaj ceo tekst »

Karijerisanje se nastavlja... CENTROVSKE KUTIJE

Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu

Studentski trg 1
Beograd
Tel: 011 3207 468
Email: centar@razvojkarijere.bg.ac.rs
Web: www.razvojkarijere.bg.ac.rs

"Job fair" kreira budućnost!

(B92) - "Job fair 10-Kreiraj svoju budućnost" održaće se 1. i 2. novembra u zgradi Tehničkih fakulteta u Beogradu kako bi pomogao mladim inženjerima da dođu do posla.

"Job fair" je sajam poslova za studente i diplomce tehničko-t... pročitaj ceo tekst »

Osnovan Fakultet za romološke studije

(RTV) - Akademski savet Univerziteta za mir UB osnovao je Međunarodni fakultet za romološke studije u Beogradu, saopštila je danas Informativna romska agencija.

Na fakultet će moći da se upišu svi koji su završili srednju školu... pročitaj ceo tekst »

Nova akademska godina 4. oktobra

(Smedia) - Nova akademska godina na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) počeće 4. oktobra, a svi studenti koji upisuju drugu, treću ili četvrtu godinu osnovnih studija biće rangirani, što znači da odlični samofinansirajući akademci m... pročitaj ceo tekst »

Studenti generacije stižu i na Bir fest i u pozorište

(24 sat) - Univerzitet u Beogradu juče je obeležio svoj dan i 202 godine rada svečanom akademijom na kojoj su dodeljene nagrade i povelje studentima generacije. Sa 31 fakulteta Beogradskog univerziteta izabrani su studenti sa najvišim prosečn... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu sutra slavi 202. rođendan

(24 sata) - Univerzitet u Beogradu obeležiće danas svoj dan svečanom akademijom koja će u 13 sati biti održana u svečanoj sali Rektorata. Na svečanoj akademiji biće dodeljene povelje Profesor emeritus, kao i nagrade i priznanja studentima ... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet slavi rođendan bez "uobičajenog" protesta

(24 sata) - Univerzitet u Beogradu obeležiće danas svoj dan svečanom akademijom koja će u 13 sati biti održana u svečanoj sali Rektorata...

Godinu između rođendana, Beogradski univerzitet „preživeo“ je bez studentskih prot... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu obeležio 202 godine od osnivanja

(RTV) - Univerzitet u Beogradu (UB), vodeća visokoškolska institucija u regionu, sa tradicijom od 202 godine, obeležio je danas svoj Dan na svečanosti u Rektoratu, kojoj su prisustvovali visoki domaći i strani zvaničnici, profesori, saradnic... pročitaj ceo tekst »

Jubilej Univerziteta u Beogradu

(RTS) - Univerzitet u Beogradu obeležio 202 godine postojanja. Polovina naučnika i istraživača u Srbiji su iz te ustanovie, a prioritet je ulazak na Šangajsku listu 500 najboljih univerziteta u svetu, istakao ministar za nauku i tehnološki r... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet je oslonac svakog društva

(Blic) - Univerzitet u Beogradu juče je proslavio 202 godine postojanja. Za razliku od slavljenika koji na rođendan primaju poklone, najveći univerzitet u Srbiji iskoristio je ovu priliku da tog dana nagradi najbolje studente i profesore. Poseb... pročitaj ceo tekst »

Za studiranje na budžetu važne i vežbe, seminarski...

(24 sata) - Studente se suočavaju sa brojnim novinama u sistemu visokoškolskog obrazovanja, a jedna od njih je rangiranje, zbog čega studiranje na budžetu neće biti garantovano nijednom studentu. Za privilegiju studiranja o trošku države st... pročitaj ceo tekst »

Srbiji nedostaju IT stručnjaci

(Rtv) - Rektor Beogradskog univerziteta profesor dr Branko Kovačević rekao je na skupu "Fabrika znanja", koji je organizovala naša najveća informaciono tehnološka (IT) kompanija "Komtrejd" (Comtrade), da Srbija godišnje dobija oko hiljadu di... pročitaj ceo tekst »

Drugi krug za indekse

(Vecernje novosti) - Na Univerzitetu u Beogradu počelo polaganje prijemnih ispita. Mesta ima za još 987 studenata, od kojih će se 531 školovati o trošku države. NA fakultetima Univerziteta u Beogradu u ponedeljak je počelo polaganje prijemn... pročitaj ceo tekst »

Brucošima 1.100 mesta u domovima

(Blic) - Mladići i devojke koji su ove godine upisali fakultet na teret budžeta, a nemaju novca da iznajme stan u Beogradu, mogu do 15. septembra da konkurišu za smeštaj u jednom od studentskih domova. Za njih je ove godine odvojeno 1.100 mest... pročitaj ceo tekst »

Drugi upisni rok na fakultetima

(Vecernje novosti) - Prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok na državnim fakultetima u Beogradu počinje danas i trajaće dva dana.

Zainteresovani kandidati koji nisu uspeli da dobiju indeks u prvom upisnom krugu, sada mogu da ko... pročitaj ceo tekst »

Stižu nam brucoši iz Lesota!

(Alo) - Studenti iz južnoafričke državice Lesoto ponovo će studirati u Beogradu, uz stipendije koje će im obezbediti država Srbija, obećao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić tamošnjim vlastima u zamenu za podršku zvaničnoj srpskoj p... pročitaj ceo tekst »

U Beogradu 40.000 "večitih" studenata

(Politika) - Na Pravnom, Filološkom i Ekonomskom fakultetu najviše onih koji su odužili školovanje. – Na UB 14.000 apsolvenata. Na Univerzitetu u Beogradu po starim pravilima još studira oko 40.000 studenata, od kojih je oko 3.000 na posled... pročitaj ceo tekst »

Na beogradskim fakultetima 987 slobodnih mesta za brucoše

(Blic) - Na državnim fakultetima u Beogradu u drugom upisnom roku ostalo je 987 slobodnih mesta, a zainteresovani kandidati podnosiće prijave 1. i 2. septembra.

Prijemni ispiti polagaće se od 6. do 8. septembra. Ostalo je 531 slobod... pročitaj ceo tekst »

Da li za Beogradski Univerzitet ima mesta na Šangajskoj listi

(Blic) - Za tri meseca znaće se da li je Univerzitet u Beogradu zaslužio da se nađe na „Šangajskoj listi“ najboljih univerziteta sveta. To će podići ugled i renome prestoničkog univerziteta i kod inostranih studenata. Na listu ulazi 500... pročitaj ceo tekst »

Samo ispit do diplome

(Vecernje novosti) - Na Univerzitetu u Beogradu 12.354 akademca kojima je istekao apsolventski staž. Na korak do završetka 722 studenta. Prosečna ocena “večitih” 7,48.

NA Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta kojima je is... pročitaj ceo tekst »

Koliko ima "večitih“ studenata

(B92) - Na Univerzitetu u Beogradu 12.354 akademca kojima je istekao apsolventski staž. Na korak do završetka 722 studenta. Prosečna ocena “večitih” 7,48.

Na Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta kojima je istekao apsolv... pročitaj ceo tekst »

Diplome u bojama

(Vecernje novosti) - Za studente koji studiraju "po Bolonji" do jeseni će biti odštampano 4.000 diploma. Cena ista, 5.000 dinara i za osnovne, master i doktorske studije.

ŠTAMPANJE novih diploma za akademce koji studiraju "po Bolonj... pročitaj ceo tekst »

Čekajući "Šangajsku listu"

(RTS) - Da li se Univerzitet u Beogradu našao među prvih 500 na prestižnoj "Šangajskoj listi" najboljih fakulteta u svetu znaće se za tri meseca. U međuvremenu, Univerzitet u Beogradu produbljuje saradnju sa drugim univerzitetima u SAD, Kini... pročitaj ceo tekst »

Profesori: Poništenje doktorata zbog podrške agresiji

(RTV) - Gotovo 130 profesora Univerziteta u Beogradu (UB) zatražilo je poništenje odluke o dodeljivanju počasnog doktorata Majklu Volceru, profesoru Prinstonskog univerziteta u SAD, titule koju mu je UB dodelio polovinom juna ove godine.

... pročitaj ceo tekst »

Za diplomu 5.000 dinara

(smedia) - Univerzitet u Beogradu uskoro će početi da izdaje nove diplome jedinstvenog grafičkog dizajna, za studente svih fakulteta u sastavu univerziteta, i ta usluga, na koju čeka 10.000 do 12.000 diplomaca, koštaće 5.000 dinara. Diplome ... pročitaj ceo tekst »

Ugovor o saradnji NIS i Univerziteta u Beogradu

(RTV) - Naftna industrija Srbije (NIS) i Univerzitet u Beogradu potpisaće danas Ugovor o strateškoj saradnji, saopšteno je iz te dve ustanove.
Naftna industrija Srbije (NIS) i Univerzitet u Beogradu potpisali su danas Ugovor o strateško... pročitaj ceo tekst »

Rektor BU: Nema novca ni za komunalije

(RTV) - Usvajanje izmena Zakona o visokom obrazovanju očekujemo u Skupštini Srbije 25. juna, a ono što očekuje Univerzitet u Beogradu (BU) je da se izmeni način prijemnog ispita, bar na nivou grupacije, rekao je rektor prof. dr Branko Kovače... pročitaj ceo tekst »

VEĆINA STUDENATA NE ŽELI DA SE VRATI U SVOJ GRAD

(Blic) - Odlazak na studije u Beogradu za svakog drugog studenta nije samo mogućnost za dodatno školovanje, već i prilika da zauvek pobegnu iz mesta u kom su do tada živeli. Istraživanje koje je sproveo „Blic“, pokazuje da je 53,6 odsto a... pročitaj ceo tekst »

Dva od tri studenta hoće da idu iz Srbije

(24 sata) - Dve trećine studenata državnih fakulteta Univerziteta u Beogradu bez dileme bi napustilo Srbiju po sticanju diplome i taj broj raste svake godine, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 1.500 studenata.Istraživanje je pok... pročitaj ceo tekst »

Od 23. juna fakultete drma brucoška groznica

(24 sata) - Univerzitet u Beogradu objavio je konkurs za prvi upisni rok studenata na osnovne akademske studije u 2010/2011. godini. Prijavljivanje kandidata je od 23. do 25. juna, prijemni ispiti će se polagati od 28. do 30. juna, a studenti će... pročitaj ceo tekst »

Beogradski univerzitet konkuriše za Šangajsku listu

(Blic) - Beogradski univerzitet će konkurisati za ulazak na prestižnu Šangajsku listu 500 najboljih univerziteta u svetu, a konačna rang lista biće poznata u oktobru ove godine, najavio je danas pomoćnik ministra za nauku Tibor Sabo.

... pročitaj ceo tekst »

Raspisan konkurs za upis studenata u novu školsku godinu

Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis studenata u školsku 2010/2011. godinu za sve nivoe studija.

Na sajtu Univerziteta se navodi da je prijavljivanje za prvi nivo 23, 24. i 25. juna, dok je polaganje prijemnih ispita 28,... pročitaj ceo tekst »

Znanje je moć: Dve trećine studenata BU želi da ode iz Srbije

(24 sata) - Više od 66 odsto studenata Univerziteta u Beogradu razmišlja da napusti Srbiju posle završetka studija.

Gotovo 46 odsto njih ne bi izašlo na parlamentarne izbore kada bi se oni održavali u ovom trenutku, pokazala su na... pročitaj ceo tekst »

Budućnost ne živi ovde

(Vecernje novosti) - ČAK 66,28 odsto studenata Univerziteta u Beogradu želi da napusti Srbiju, posle završetka studija, pokazala je anketa koju je uradila Marketing radionica Ekonomskog fakulteta. Zabrinjavajući je podatak da ovaj procenat ras... pročitaj ceo tekst »

Profesori menjaju pravilnik o ocenjivanju nastavnika

(Politika) - Prosečna ocena ispitivača na Beogradskom univerzitetu je prošle godine bila vrlo dobra, a osnovna zamerka akademaca je to što ih profesori ne podstiču na rad.

Senat Univerziteta u Beogradu pokrenuo je inicijativu da s... pročitaj ceo tekst »

Bolonja dodala gas

(Vecernje novosti) - POSLEDNJA analiza Univerziteta u Beogradu pokazala je da studije, upisane po starom, traju prosečno 7,69 godina, a prosečna ocena beogradskih akademaca je 7,96. Statistika je pokazala da studije traju 2,3 godine duže od red... pročitaj ceo tekst »

Stipendije Univerziteta Monterej za studente BU

(Studentski svet) - Na osnovu Sporazuma o saradnji Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Monterej iz Meksika, Univerzitet u Beogradu je dobio na raspolaganje dve stipendije za semestar avgust-decembar 2010. godine.

Stipendija pokriva... pročitaj ceo tekst »

Uskoro stiže pravilnik o ocenjivanju profesora BU

(24 sata) - Senat Univerziteta u Beogradu uskoro bi trebao da usvoji pravilnik o studentskom vrednovanju pedagoškog rada nastavnika i studijskog programa.

- Radna grupa dobila je predloge koje su dostavili pojedini dekani, uskoro će... pročitaj ceo tekst »

Rat za indekse kreće 23. juna

(24 sata) - Na današnjoj sednici Vlade trebalo bi da budu usvojene budžetske i samofinansirajuće kvote. Univerzitet u Beogradu objavio je konkurs za prvi upisni rok studenata na osnovne akademske studije u 2010/2011. godini. Prijavljivanje kand... pročitaj ceo tekst »

Za 140 mesta prijavilo se 1.100 studenata

(Blic) - Radna praksa u gradskim preduzećima za apsolvetne i studente završnih godina beogradskih fakulteta počeće u drugoj polovini maja. Za ukupno 140 mesta u 20 preduzeća konkurisalo je čak 1.100 studenata, što znači da se za jedno mest... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti odredili školarinu za novu akademsku godinu

(RTV) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu odredili su visinu školarine za akademsku 2010/11. godinu i pojedine ustanove korigovale su svoj prošlogodišnji cenovnik, ali je na nekim fakultetima cena upisa na osnovne akademske studije za samofinan... pročitaj ceo tekst »

Školarina za Arhitektonski fakultet - 240.000 dinara

(Blic) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu odredili su visinu školarine za akademsku 2010/11. godinu i pojedine ustanove korigovale su svoj prošlogodišnji cenovnik, ali je na nekim fakultetima cena upisa na osnovne akademske studije za samofina... pročitaj ceo tekst »

Brucoša 14.200

(Vecernje novosti) - SENAT Univerziteta u Beogradu raspisao je konkurs za upis na prvu godinu studija. Prema predloženim kvotama, koje treba da odobri Vlada Srbije, na BU ima mesta za 14.219 akademaca, od kojih će se 8.930 školovati na budžetu... pročitaj ceo tekst »

Broj mesta na fakuletima ostaje isti

(Studio B) - Upisni rok na fakultete Univerziteta u Beogradu očekuje nas u junu. Broj upisnih mesta biće na nivou prošlogodišnjih, kaže prof. dr Branko Kovačević, rektor beogradskog Univerziteta.

Od 15 000 mesta, 9 000 će biti ... pročitaj ceo tekst »

Novo vozilo za prevoz studenata sa hendikepom

(glas-javnosti.rs) - Centru za studente sa hendikepom pri Univerzitetu u Beogradu juče je uručeno novo vozilo, poklon Humanitarnog fonda "Delta".

Vozilo "fijat skudo", koje je opremljeno prema svim evropskim standardima, prevoziće n... pročitaj ceo tekst »

Dodela 128 stipendija studentima sa invaliditetom

(Glas javnosti) - Sekretarijat za obrazovanje objavio je predlog rang-liste 128 studenata sa invaliditetom, koji ispunjavaju uslove za dodelu invalidskih stipendija za 2010. godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Odbijene su 72 prija... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za radnu praksu studenata u gradskim preduzećima otvoren do 25. aprila

(Danas) - Studenti Beogradskog univerziteta zainteresovani su da svoja teorijska znanja usavrše i kroz šestomesečnu praksu u 20 javnih i komunalnih gradskih preduzeća, koja će početi sredinom maja, rečeno nam je u Univerzitetskom Centru za ... pročitaj ceo tekst »

Šećibović: Beogradski univerzitet koči promene u studiranju

(Blic) - Studenti u Srbiji i danas uče isto što su učili oni koji su fakultet upisali pre 10 godina, iako je bolonja obećavala reformu visokog obrazovanja. Ništa se neće promeniti dok su fakulteti van državne nadležnosti, jer je u Srbiji u... pročitaj ceo tekst »

Osmerac za beogradske studente

(RTS) - Veslački klub Beogradskog univerziteta bogatiji je za jedan veslački osmerac. Donaciju koledža Triniti iz Velike Britanije uručio dekan tog koledža, koji je nekada bio ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Donaciju koledža... pročitaj ceo tekst »

Praksa za 139 studenata

(Blic) - Sredinom maja, 139 studenata krenuće na šestomesečnu praksu u 19 gradskih preduzeća. Konkurs namenjen samo studentima završnih godina i apsolventima raspisan je juče i traje do 25. aprila.

S obzirom da se prilikom zapoš... pročitaj ceo tekst »

Praksa za studente u 20 javnih preduzeća

(Pressonline) - Gradonačelnik Dragan Đilas i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević potpisali su juče Protokol o saradnji u projektu "Radna praksa u javnim i komunalnim preduzećima" koji će omogućiti najboljim studentima završnih... pročitaj ceo tekst »

Studenti o izmenama Zakona o obrazovanju

(RTS) - Savet, Senat Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije, raspravljaće o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Tačke zakona koje se odnose na studentska pitanja ne treba menjati na štetu akademaca, ... pročitaj ceo tekst »

Studenti BU obeležili svoj dan u slavu demonstracija iz 1936.

(24 sata) - Studenti Beogradskog univerziteta obeležili su juče Dan studenata BU. Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na velike studentske demonstracije koje su organizovane 4. aprila 1936. zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, a na kojima je u... pročitaj ceo tekst »

Nove diplome svaki nivo druga boja

(Vecernje novosti) - STUDENTI Univerziteta u Beogradu, koji studiraju po "Bolonji", za oko dva meseca dobiće nove diplome, koje će izdavati Univerzitet. Osim novog dizajna, taj dokument će biti urađen na kvalitetnijem papiru i imaće četiri n... pročitaj ceo tekst »

Savez studenata čestitao praznike kolegama

(Glas javnosti) - Savez studenata Beograda čestitao je danas Dan studenata, 4. april, kao i vaskršnje praznike svim kolegama i koleginicama i poželeo pozitivne pomake u visokom obrazovanju.

- Želimo vam zdravlje, sreću i uspeh na ... pročitaj ceo tekst »

Obeležen Dan studenata Beogradskog univerziteta

(Glas javnosti) - Živimo u vremenu kada je studentima napokon ostalo da se bave isključivo studentskim pitanjima, a ne rušenjem režima i drugim političkim temama, rekao je sinoć student prorektor Univerziteta u Beogradu (UB) Milan Popović n... pročitaj ceo tekst »

Dok oni protestuju, fakulteti razmišljaju o većoj školarini

(24 sata) - Na Biološkom i Mašinskom fakultetu kažu da su doneli odluku da ne povećavaju školarine. Na ostalim fakultetima kažu da će odluku doneti posle uskršnjih praznika, a da povećanje cene, ako ga bude, neće biti veće od 10 do 15 o... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju

(Studio B) - Oko hiljadu studenata Ekonomskog i defektološkog fakulteta u Beogradu prošetalo je centralnim gradskim ulicama do Ministarstva prosvete gde su predali zahtev da se hitno izmeni Zakon o visokom obrazovanju.

Član Organiza... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže izmene zakona

(Vecernje novosti) - Student prorektor Univerziteta u Beogradu (UB) Milan Popović pozvao je studente koji su danas protestovali u Beogradu tražeći izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, da sačekaju završetak javne rasprave o tom propis... pročitaj ceo tekst »

Upis po starom

(Politika) - Beogradski univerzitet preporučio da se školarine ne povećavaju. – Poboljšana efikasnost studiranja. Mi smo kao i prošle godine fakultetima preporučili da ne povećavaju cenu studija, odnosno da školarine zadrže u okvirima i... pročitaj ceo tekst »

Diplome tek štampaju

(Vecernje novosti) - NIJEDAN student Univerziteta u Beogradu, koji je završio studije po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zasnovanom na principima Bolonjske deklaracije, još nije dobio diplomu. Oko 3.000 beogradskih akademaca saček... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti najavljuju poskupljenje od 10 odsto

(Blic) - Uprkos preporuci Senata Beogradskog univerziteta da se školarine ne podižu ni ove godine, pojedini fakulteti su već najavili poskupljenje od deset odsto. Visokoškolske ustanove ovu odluku pravdaju inflacijom i rastom evra, ali ističu... pročitaj ceo tekst »

Novi izgled diploma

(Smedia) - Studenti Univerziteta u Beogradu (UB) uskoro će nakon završetka studija dobijati nove diplome, ujednačenog izgleda, koje će se, u zavisnosti od nivoa studija, razlikovati po boji. Izdavanje diploma novog dizajna, na kvalitetnom papi... pročitaj ceo tekst »

Indeksu stara cena

(Vecernje novosti) - SENAT Univerziteta u Beogradu predložiće fakultetima da ne povećavaju školarine. Za visokoškolske ustanove ova preporuka nije obavezujuća, tako da samostalno odlučuju kolika će biti cena školovanja samofinansirajućih... pročitaj ceo tekst »

Budžetski i samofinansirajući studenti u istoj trci

(RTV) - Predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju predviđaju rangiranje i budžetskih i samofinansirajućih studenata, pa, ukoliko budu usvojene dopune tog propisa, ubuduće više neće biti zagarantovano studiranje o trošku države.
... pročitaj ceo tekst »

Karijera 3u1 putuje u Bor

(probjave) - Univerzitetski Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu (CzRK) organizuje 25.marta 2010. od 14 do 18 h akciju "Karijera 3u1 - karijerno informisanje, savetovanje i edukacija" u sali 15 na Tehničkom fakultetu u Boru.

<... pročitaj ceo tekst »

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu

(studentski svet) - U periodu od 11. – 18. jula tekuće godine u prestonici Srbije, održaće se četvrta po redu Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (International Student Week In Belgrade 2010 – ISWiB 2010).

ISWiB – NOVI... pročitaj ceo tekst »

U porastu broj odličnih studenata Univerziteta u Beogradu

(24 sata) - Broj studenata Univerziteta u Beogradu (UB) koji u prvoj godini studija ostvaruje maksimalan broj poena je u porastu, i takvih akademaca je u školskoj 2008/09. godini bilo nešto više od 27 odsto. To je pokazalo istraživanje Sektora... pročitaj ceo tekst »

Master studije za nezaposlene

(RTS) - Raspisan konkurs za upis na master studije namenjene mladima koji posle završenih osnovnih studija nisu mogli da se zaposle. Studenti ne plaćaju školarinu, već samo troškove prijave i upisa.

Univerzitet u Beogradu (UB) ras... pročitaj ceo tekst »

Master studije za one koji ne mogu da se zaposle

(Smedia) - Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis na diplomske akademske studije - master - namenjene mladima koji posle završenih osnovnih studija nisu mogli da se zaposle. Konkurs je raspisan na osnovu projekta "Prekvalifikacija za ... pročitaj ceo tekst »

Preporuka da se školarina ne menja, odluka na fakultetima

(24 sata) - Senat Univerziteta u Beogradu preporučiće fakultetima da ne povećavaju školarinu za narednu školsku godinu, a da eventualno povećanje bude u granicama inflacije, izjavila je prorektorka za finansije BU Nevenka Žarkić-Joksimovi... pročitaj ceo tekst »

Preporuka da se školarina ne menja

(S media) - Senat Univerziteta u Beogradu preporučiće fakultetima da ne povećavaju školarinu za narednu školsku godinu, a da eventualno povećanje bude u granicama inflacije, izjavila je danas Tanjugu prorektorka za finansije UB Nevenka Žark... pročitaj ceo tekst »

Svi inženjeri na jednom mestu

(Politika) - Prema ideji Ministarstva za nauku u narednih pet godina svi tehnički fakulteti Univerziteta u Beogradu biće objedinjeni u jedan kampus

Prema Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Srbije od 2010. do 2015. godine, na... pročitaj ceo tekst »

Pet studenata na praksi u Berlitzu

(Blic) - Pet studenata beogradskih fakulteta ovih dana se nalazi na četvoromesečnoj praksi u školi stranih jezika „Berlitz“, gde rade u sektorima prodaje, edukacije i odnosa sa javnošću.

Time je realizovano ono što je ova šk... pročitaj ceo tekst »

Besplatno fotografisanje za CV i saveti za poboljšanje donete biografije

Studentska grupa "Centronauti" u saradnji sa Centrom za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije organizuje u petak i subotu, 19. i 20. marta, u Studentskom gradu u ... pročitaj ceo tekst »

Sajam obrazovanja: Na jednom mestu sve za buduće studente

(24 sata) - Sajam „EDUfair“ prvenstveno je namenjen maturantima. Radno vreme Sajma je od 10 do 18 sati, cena ulaznice je 100 dinara, a za kolektivne posete 70 dinara po učeniku.

Za srednjoškolce koji još nisu odlučili šta će ... pročitaj ceo tekst »

Sajam obrazovanja u Beogradu

(RTS) - Šta ćeš ti da studiraš", naziv je Sajma obrazovanja u Beogradu, koji bi trebalo da pomogne maturantima pri odabiru fakulteta. Većina srednjoškolaca u Srbiji nastavlja školovanje i veoma im znači dobar savet, posle kojeg lakše bira... pročitaj ceo tekst »

Otvorena Svečana sala Rektorata

(RTS) - Sistem visokoškolskog obrazovanja u Srbiji poseduje mnoge vrednosti koje treba unapređivati, kako bi Beogradski univerzitet ponovo postao centar obrazovanja jugoistočne Evrope, rekao ministar prosvete Žarko Obradović, na skupu povodom... pročitaj ceo tekst »

Studiraju po Bolonji, a uče iz starih knjiga

(Blic) - Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" za kupovinu nove stručne literature pet godina nije dobila ni dinar od Ministarstva prosvete. Upravnik biblioteke Zoran Živković ističe da je to ogroman problem jer studenti ne mogu da pozajme ... pročitaj ceo tekst »

Vraćen stari sjaj posle 20 godina

(Blic) - Nakon godinu dana radova na rekonstrukciji i uloženih 100 miliona dinara, juče je Svečana sala kapetan Mišinog zdanja ponovo otvorena. Posle 20 godina odlaganja, početkom 2009. godine započeli su radovi na sveobuhvatnoj sanaciji sad... pročitaj ceo tekst »

Za dva meseca nove, jedinstvene diplome BU

(Politika) - „Bušne kese” univerziteta u 2010. godini, rektorati planiraju da zatvore sopstvenim prihodima, donacijama, izdavanjem diploma, promocijom doktora nauka...

Najkasnije za dva meseca trebalo bi da počne izdavanje novih ... pročitaj ceo tekst »

Od 2011. bez "kampanjskog" učenja

(B92) - Studentima Beogradskog univerziteta već 2011. godine sledi upis "godina za godinom", što znači da će morati da zaborave na "kampanjsko" učenje.

Bolonjski sisitem, koji funkcioniše već nekoliko godina i koji zahteva preda... pročitaj ceo tekst »

Najviše mesta na pravnom fakultetu

(Vecernje novosti) - UNIVERZITET u Beogradu predložio je da se ove godine upiše 14.219 brucoša, od kojih će se 8.930 školovati o trošku budžeta, dok će 5.449 plaćati studije. Predlog budžetskih kvota biće prosleđen Vladi Srbije, koja ... pročitaj ceo tekst »

Dogodine više od 14.000 brucoša

(Glas javnosti) - Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je predlog da se naredne školske godine na teret budžeta upiše 8.930 brucoša i još 5.449 njih koji će sami plaćati studije.

O broju brucoša koji će finansirati država ko... pročitaj ceo tekst »

Predložen upis 14.379 brucoša

(Politika) - Najviše mesta na pravima i ekonomiji, najmanje na fizičkoj hemiji, veterini i stomatologiji. Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je na jučerašnjoj sednici predlog da se naredne školske godine na osnovne akademske studije upiše... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu predložio kvote za upis

(Blic) - Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas predlog da se naredne školske godine na teret budžeta upiše 8.930 brucoša i još 5.449 samofinansirajućih.

Prošle godine Univerzitet je predložio gotovo identičan broj bud... pročitaj ceo tekst »

Naredne godine više od 14.000 brucoša

(emg.rs) - Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas predlog da se naredne školske godine na teret budžeta upiše 8.930 brucoša i još 5.449 njih koji će sami plaćati studije.

O broju brucoša koji će finansirati država kon... pročitaj ceo tekst »

Kako po praktično znanje u beli svet

„Ajsek” (AIESEC), najveća organizacija na svetu vođena od strane studenata, organizovaće u četvrtak predavanje na Ekonomskom fakultetu „Upoznaj Ajsek”, na kome će svi zainteresovani imati priliku da saznaju sve detalje u vezi sa prije... pročitaj ceo tekst »

Srpski naučnici na putu u Šangaj

(Politika) - Beogradski univerzitet se upustio u jedinstven poduhvat u nas da u sledeće dve (ili više) godine bude uvršćen na poznatu šangajsku listu 500 najbolji visokoškolskih ustanova iz celog sveta. Zamisao se rodila u glavi našeg sagov... pročitaj ceo tekst »

Mladi na praksi u gradskim preduzećima

(Blic) - Studenti završnih godina i apsolventi Beogradskog univerziteta, ali i učenici završne godine srednjih škola, iskustvo u okviru svoje struke sticaće u javnim gradskim preduzećima. Saradnja između gradske vlasti i obrazovnih ustanova... pročitaj ceo tekst »

Ginekolozi na fakultetima

(Danas) - Studentkinje će na pet beogradskih fakulteta danas imati priliku da dobiju savete ginekologa iz Udruženja za reproduktivno zdravlje i Zavoda za zaštitu zdravlja studenata o tome kako da zaštite svoje reproduktivno zdravlje, a istovre... pročitaj ceo tekst »

Besplatno testiranje na HIV za studente

(B92) - U beogradskom Zavodu za zaštitu zdravlja studenata sutra će biti organizovano besplatno savetovanje i testiranje na HIV i hepatitis.

Kako je najavilo Ministarsvo zdravlja, testiranje i savetovanje trajaće od 20 sati do pono... pročitaj ceo tekst »

Ginekolozi savetuju studentkinje o reproduktivnom zdravlju

(Glas javnosti) - Udruženje za reproduktivno zdravlje najavilo da će u petak, 12. februara, upriličiti akciju savetovanja studentkinja pet beogradskih fakulteta o tome kako da zaštite svoje reproduktivno zdravlja. Studentkinje će imati prilik... pročitaj ceo tekst »

Konkurs Univerziteta za najbolji studentski rad

(Studentski svet) - U cilju podsticanja boljeg uspeha na studijama, razvijanja interesovanja za naučno-istraživački i stručni rad studenata, Beogradski Univerzitet je raspisao konkurs za najbolji studentski rad.

Radi podsticanja kr... pročitaj ceo tekst »

Rok za dostavu kvota 15. februar

(24 sata) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu do 15. februara treba da dostave Senatu predlog kvota za upis studenata u školskoj 2010/11. godini, koji mora biti usklađen s aktom o akreditaciji. Kvote će, prema najavama fakulteta, uglavnom ostat... pročitaj ceo tekst »

Kvote čekaju vladu

(Vecernje novosti) - VEĆINA fakulteta u glavnom gradu već je Rektoratu Beogradskog univerziteta predala upisne kvote za školsku 2010/2011. godinu. Kada se bude kompletirala lista, Vladi Srbije će biti prosleđeni predlozi za broj budžetskih s... pročitaj ceo tekst »

Uskoro predlog broja brucoša za finansiranje iz budžeta

(Blic) - Senat Univerziteta u Beogradu predložiće do kraja februara broj brucoša koji će se se u narednoj školskoj godini finansirati iz budžeta, izjavila je danas prorektor za nastavu Univerziteta Neda Bokan.

"Potrebno je da pre... pročitaj ceo tekst »

Pomoc za pocetak biznisa

(Glas javnosiI) - Poslovno-tehnološki inkubator tehnickih fakulteta Univerziteta u Beogradu vec tri godine pruža pomoc u razvoju poslovanja novoosnovanim inovativnim preduzecima, kojih je sve više.

Inkubator su juce posetili Danko R... pročitaj ceo tekst »

Profesori neće kase

(Vecernje novosti) - UNIVERZITET u Beogradu se protivi uvođenju fiskalnih kasa, koje bi od 1. marta trebalo da ima svaka visokoškolska ustanova. Da li će fakulteti biti izuzeti od ove obaveze, znaće se u četvrtak posle sastanka sa nadležnima... pročitaj ceo tekst »

Edukacija studenata s hendikepom

(Glas javnosti) - Kancelarija za mlade grada Beograda, u saradnji s centrom „Eljuilibrio" i Udruženjem studenata s hendikepom, započinje sprovođenje Programa edukacije studenata s hendikepom 2010. Program podrazumeva besplatne tečajeve stran... pročitaj ceo tekst »

Predlog broja brucoša za finansiranje iz budžeta

(S Media) - Senat Univerziteta u Beogradu predložiće do kraja februara broj brucoša koji će se se u narednoj školskoj godini finansirati iz budžeta, izjavila je danas prorektorka za nastavu Univerziteta Neda Bokan.

"Potrebno je d... pročitaj ceo tekst »

Počele posete CzRK-a fakultetima

Univerzitetski Centar za razvoj karijere (CzRK) organizuje 3. i 4. februara 2010. godine. akciju "Karijera 3u1 - karijerno informisanje, savetovanje i edukacija" na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tokom prvog INFO dana... pročitaj ceo tekst »

Jedna soba totalno izgorela

(Blic) - Soba 418B na u Studentskog doma “4. april” je potpuno uništena, a četvrti sprat oštećen u požaru, koji je izbio juče u 8 .15. Žrtava srećom nije bilo, a uzrok požara je za sada nepoznat.

Prema rečima vatrogasaca ... pročitaj ceo tekst »

Požar u Studentskom domu "4.april" na Voždovcu

(Danas) - U Studentskom domu „4 april“ u požaru koji je juče izbio oko pola deset ujutro, izgorela je jedna soba na četvrtom spratu. Povređenih nije bilo ali je pričinjena velika materijalna šteta. Vatra je oštetila još pet soba koje s... pročitaj ceo tekst »

Požar u studentskom domu "4. april"

(B92) - U beogradskom studentskom domu "4. april", nešto pre 10 časova, izbio je požar, koji je ubrzo po dolasku vatrogasne ekipe lokalizovan. Povređenih nema.

U trenutku izbijanja požara u studentskoj sobi 418 na četvrtom spratu... pročitaj ceo tekst »

BEST Beograd – Regionalno inženjersko takmičenje

(Poslovni magazin) - Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST, lokalna grupa Beograd, ove godine organizuje prvo regionalno inženjersko takmičenje – BalkanREC (Balkan Regional Engineering Competition), koje će se održati od 14. doUdruže... pročitaj ceo tekst »

Jeftina udobnost Studenjaka

(Politika) - Studenti iz unutrašnjosti koji dođu u Beograd na školovanje imaju na raspolaganju najviše tri mogućnosti za smeštaj – život kod rodbine, u studentskom domu ili najskuplju podstanarsku varijantu. Praksa pokazuje da na odluku u... pročitaj ceo tekst »

Ambasadori u poseti Beogradskom univerzitetu

(RTV) - Rektoratu Univerziteta u Beogradu (BU), ambasadori Nemačke i Francuske Volfram Mas i Žan-Fransoa Teral uručili su nemačko-francuski udžbenik istorije.

Udžbenik je simbolično predat rektoru BU Branku Kovačeviću kao i de...

BU među 300 najboljih

(RTS) - Na najnovijoj listi svetskih univerziteta na Internetu Univerzitet u Beogradu zauzeo 299. mesto u konkurenciji 6.000 visoko školskih ustanova.

U konkurenciji 6.000 visokoškolskih ustanova na Internetu, Univerzitet u Beogradu ... pročitaj ceo tekst »

UB dobro pozicioniran u regionu, a u svetu 299

(Glas javnosti) - Na najnovijoj listi svetskih univerziteta, Univerzitet u Beogradu (UB) u konkurenciji 6.000 visokoškolskih ustanova zauzeo je 299. mesto i po rangu je deseta ustanova u jugoistočnoj Evropi.

Listu je sačinila špans... pročitaj ceo tekst »

Beogradski među 300 najuticajnijih univerziteta na Internetu

(Politika) - To je dobra vest, ali nam je cilj da ove godine uđemo i na prestižnije liste koje prave Englezi i Kinezi, kaže rektor Branko Kovačević.

Na najnovijoj rang-listi 6.000 univerziteta u svetu, koju radi Vebometriks, organ... pročitaj ceo tekst »

BU pet puta bolji od sveučilišta!

(Press) - Beogradski univerzitet na 299. mestu, a zagrebački tek na 1449. Od hrvatskih bolji i kragujevački i novosadski univerzitet. Jedino Ljubljana bolja od nas.

Da se Hrvatska nikako ne može zvati zemljom znanja, dokaže se bare... pročitaj ceo tekst »

"Večitima" duži rok

(Vecernje novosti) - STUDENTIMA koji se školuju po starim nastavnim planovima i programima, verovatno će biti produžen rok za završetak studija, saznajemo u Radnoj grupi BU za izmenu zakona. Postojećim Zakonom o visokom obrazovanju "večitima... pročitaj ceo tekst »

Darovao tri stana Beogradskom univerzitetu

(Politika) - Petar Srnić poklonio biblioteku rodnom kraju, a želi da daruje vikendicu i hektar zemlje onome ko donira izgradnju crkve u Ostri. Kada je Petar Srnić odlučio da svoja tri stana u centru Beograda zavešta Beogradskom univerzitetu, ... pročitaj ceo tekst »

Istraživanje o zapošljivosti diplomaca Univerziteta u Beogradu

(PRObjave) _ Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu pripremio je on-lajn upitnik o prvom zaposlenju i daljem usavšavanju diplomaca Univerziteta u Beogradu, kojim sprovodi ispitivanje zapošljivost... pročitaj ceo tekst »

Rektor u poseti Pekingu

(Studentski svet) - U Pekingu je od 11. do 13. decembra održana Četvrta konferencija Konfucijevog instituta na kojoj je učestvovao i rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević.

Rektor i predsednik pekinškog Univerz... pročitaj ceo tekst »

Para ni za grejanje

(Vecernje novosti) - ZA neisplaćene materijalne troškove u poslednjih nekoliko godina, Univerzitetu u Beogradu država duguje oko 10 miliona evra, saznajemo na BU. Iz republičke kase redovno se isplaćuju plate zaposlenih, ali za pokrivanje mat... pročitaj ceo tekst »

Do diplome za tri godine

(Vecernje novosti) - DIPLOMA fakulteta, po svemu sudeći, ubuduće će moći da se dobije i posle treće godine fakulteta. Sa ovim rešenjem, saznaju "Novosti", složili su se gotovo svi članovi radne grupe Univerziteta u Beogradu, koja radi na i... pročitaj ceo tekst »

Beogradsko-rimski master

(24 sata) - Univerzitet u Beogradu i Univerzitet „La Sapienca" u Rimu objavili su zajednički konkurs za upis na multidisciplinarne diplomske akademske studije, a zainteresovani kandidati mogu da se prijave do kraja januara 2010. godine.

... pročitaj ceo tekst »

Sami prijavili da su kupili mesto u domu

(Blic) - Oko 300 studenta koji su u proteklih mesec dana kupili mesto u jednom od studentskih domova, sami su se prijavili upravi Studentskog centra. Iako su za krevet dali i po 500 evra, uplašeni najavljenim rigoroznim kontrolama većina mladić... pročitaj ceo tekst »

Sport i druženje - Poseta studenata sa Kembridža

(Blic) - Košarkaški tim od 14 studenata univerziteta u Kembridžu odigrao je prošle nedelje prijateljske utakmice sa juniorima FMP-a i Partizana odnosno vršnjacima sa Beogradskog univerziteta. Ubedljivi porazi ostali su u drugom planu jer su g... pročitaj ceo tekst »

Kruna uspeha lekaru i fizikohemičaru

(Glas javnosti) - Jelena Potić, diplomirani student Medicinskog fakulteta u Beogradu, i Vladimir Marković, diplomirani student Fakulteta za fizičku hemiju, dobitnici su nagrade „Kruna uspeha“. Nagrada, u vidu dva časovnika „roleks“, ko... pročitaj ceo tekst »

Gde ste, šta radite?

Istraživanje o zapošljivosti diplomaca Univerziteta u Beogradu „Gde ste, šta radite?“ predstavlja deo Programa inoviranja i unapređenja kvaliteta rada Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu.

R... pročitaj ceo tekst »

Protest, ali bez šetnje

(Glas javnosti) - Studenti Univerziteta u Beogradu koji nisu zadovoljni zaključkom vlade o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija protestovaće danas na platou ispred Filozofskog fakulteta, ali neće ići u protestnu šetnju.

pročitaj ceo tekst »

Nezadovoljni studenti ne odustaju od svojih zahteva

(Danas) - Studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti, koji su nezadovoljni odlukama Vlade Srbije, najavili su da će danas u 14 sati biti održan protestni koncert na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Za 18 sati predviđena je t... pročitaj ceo tekst »

Ponovo aktuelna prodaja mesta u domovima - za krevet od 100 do 500 evra

(Blic) - Raspodela mesta po beogradskim studentskim domovima je završena i većina studenata se uselila u „svoju“ sobu. Međutim, neki od njih neće tamo i ostati već će svoje mesto prodati kolegi, jednom od 2.500 studenata, koji su ostali ... pročitaj ceo tekst »

Tito je rekao da su studenti u pravu

(Politika) - Trome institucije u Srbiji dovele su do protesta studenata pred zgradom vlade. Institucije su trome u primeni zakona o visokom obrazovanju iz 2005.

Tu se suočavamo s dve dimenzije problema. Kad je reč o osnovnim studijam... pročitaj ceo tekst »

Bagerom po školarine!

(Vecernje novosti) - STOTINAK studenata Univerziteta u Beogradu protestovalo je u četvrtak u centru glavnog grada, jer kažu da nije ispunjen nijedan njihov zahtev! U pomoć su im „pritekli“
bageri, sa kojima su planirali da se dovezu ... pročitaj ceo tekst »

Studenti danas ponovo na ulici

(Glas javnosti) - Deo studenata Univerziteta u Beogradu koji nije zadovoljan zaključkom Vlade Srbije o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija najavio je da će danas ponovo protestovati ispred zgrade vlade.

- U 13 sati okup... pročitaj ceo tekst »

Blic - Studenti sutra ponovo ispred zgrade vlade

(Blic) -Deo studenata Univerziteta u Beogradu koji nije zadovoljan zaključkom Vlade Srbije o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija najavio je da će sutra ponovo protestovati ispred zgrade vlade.

"U 13 sati okupljamo se na... pročitaj ceo tekst »

Ponovo protest studenata

(Vecernje novosti) - Deo studenata Univerziteta u Beogradu koji nije zadovoljan zaključkom Vlade Srbije o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija najavio je da će sutra ponovo protestovati ispred zgrade vlade.

"U 13 sati ok... pročitaj ceo tekst »

Studenti sutra ponovo ispred zgrade vlade

(Studio B) - Deo studenata Univerziteta u Beogradu koji nije zadovoljan zaključkom Vlade Srbije o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija najavio je da će sutra ponovo protestovati ispred zgrade vlade.

"U 13 sati okupljamo ... pročitaj ceo tekst »

ambo Amadeus upisao master iz prostornog planiranja na PMF

(Blic) - Popularni muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus svetski megacar, poslednjih godina se veoma ozbiljno bavi ekologijom i problemima „održivog razvoja“, a da bi napredovao u toj oblasti, odlučio je da upiše master stu... pročitaj ceo tekst »

Studenti će nastaviti proteste i sledeće nedelje

(Blic) - Studenti beogradskog Univerziteta, koji su protekle nedelje protestvovali tražeći olakšice za upis u narednu godinu nastaviće proteste i naredne sedmice, najavio je danas član pregovaračkog tima studenata Vladimir Smuđa.

... pročitaj ceo tekst »

Vlada ispunila većinu studentskih zahteva

(Politika) - Odbijen zahtev o zbirnom upisu godine. – Deo studenata smatra da protest treba nastaviti. Vlada Srbije odlučila je juče da ispuni zahteve studenata Beogradskog i Univerziteta umetnosti, osim zahteva za zbirni upis godine. Ovo je e... pročitaj ceo tekst »

Studentima odobrena većina zahteva

(Blic) - Vlada Srbije prihvatila je juče sve zahteve studenta osim jednog koji se ticao zbirnog upisa godine. Postignut je dogovor da se svima koji su sakupili više od 48 ESP bodova plati školovanje, da se prošire kvote za master i da se regul... pročitaj ceo tekst »

Danas blokada dva mosta, Ulice kneza Miloša, Nemanjine...

(RTV) - Studenti dva državna univerziteta u Beogradu danas će ponovo organizovati protestnu šetnju i blokirati nekoliko važnih saobraćajnica u gradu, uključujući i Brankov most i Most Gazelu, kako bi izdejstvovali olakšice pri upisu naredn... pročitaj ceo tekst »

Ili lakši uslov, ili protesti

(Blic) - Studenti Beogradskog univerziteta nisu se juče dogovorili s predstavnicima Vlade oko uslova za upis godine tako da će pregovori, ali i protest biti nastavljeni u petak. U pregovore će se uključiti i gradonačelnik Beograda Dragan Đil... pročitaj ceo tekst »

Nastavak protesta studenata u petak

(B92) - U ponoć su se razišli studenti Beogradskog univerziteta koji su ispred zgrade Vlade u Beogradu protestovali zbog uslova za upis naredne godine studija. Time je za saobraćaj oslobođen i poslednji deo Nemanjine ulice, koja je bila blokir... pročitaj ceo tekst »

Bez dogovora studenata sa vlastima, protesti se nastavljaju

(Blic) - Delegacija studenata nije ni posle jednoipočasovnih razgovora večeras postigla dogovor s predstavnicima Vlade Srbije o ispunjavanju zahteva za upis naredne godine studija o trošku budžeta, tako da nastavljaju protest.

Kako... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti nastavljaju protest

(Blic) - Studenti Univerziteta u Beogradu nastaviće protest zbog neispunjenih zahteva koji bi trebalo da im olakšaju upis naredne godine.

Organizacija protesta će biti ista kao u ponedeljak, odnosno studenti će se okupiti na platou... pročitaj ceo tekst »

Studenti dogovorili sastanak i najavili novi protest za sredu

(24 sata) - Do kraja nedelje trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika Ministarstava i studenata. Inače, za vreme studentskog protesta za saobraćaj je privremeno bila zaustavljena Nemanjina ulica u smeru ka Glavnoj železničkoj stanici, ... pročitaj ceo tekst »

Fudbal ispred Vlade dok nas nadležni ne prime

(B92) - Više od hiljadu studenata Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti protestuje ispred zgrade Vlade Srbije zahtevajući olakšiće pri upisu naredne godine studija, što podrazumeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godin... pročitaj ceo tekst »

Studenti u protestu, čekaju odgovor Vlade

(24 sata) - Studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti u podne će krenuti sa Voždovca i Platoa ispred Filozofskog fakulteta u protestnu šetnju koja će se završiti ispred Vlade RS. Akademci se nadaju da će predstavnici Vlade k... pročitaj ceo tekst »

Studenti ne žele da odustanu od zahteva za zbirni upis

(Blic) - Studenti su za ponedeljak u 14 časova najavili još jednu protestnu šetnju od Slavije do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni odnosom Ministarstva prosvete prema njihovim zahtevima.

Oni će opet tražiti da im se om... pročitaj ceo tekst »

RTS: Protest studenata Beogradskog univerziteta

(RTS) - Studenti beogradskih fakulteta protestovaće ispred zgrade Vlade zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi se olakšao upis naredne godine studija. Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće ispred Vlade Srbije u Nemanjin... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata BU

(Vecernje novosti) - Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće sutra ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija. Jedan od organizatora protesta Vladimir Smuđa... pročitaj ceo tekst »

Studenti sutra nastavljaju protest ispred Vlade Srbije

(Blic) - Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće sutra ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija.

Jedan od organizatora protesta Vladimir Smuđa... pročitaj ceo tekst »

Roleks satovi za dva najbolja studenta

(24 sata) - Dvoje najboljih diplomiranih studenata Univerziteta u Beogradu biće nagrađeni „Krunom uspeha”, darom porodične firme Petrović „Petite Geneve”. Nagrada u vidu dva časovnika „roleks” namenjena je mladim ljudima koji su s... pročitaj ceo tekst »

Kruna uspeha za prosek iznad 9.0

Dvoje najboljih diplomiranih studenata BU i ove godine biće nagrađeni "Krunom uspeha", darom porodične firme Petrović "Petite Geneve". Prijave u toku.

Kako je saopšteno, nagrada u vidu dva časovnika "roleks" namenjena je mladim l... pročitaj ceo tekst »

Normalna nastava na fakultetima

(B92) - Nastava, vežbe i drugi oblici rada na fakultetima u Beogradu održavaju se normalno, uz poštovanje preporuka ministarstva zdravlja, kaže rektor Branko Kovačević.

"Za sada se sve aktivnosti odvijaju po ustaljenom redosledu,... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za dodelu stipendija zadužbine Ljubice M. Zdravković za školsku 2009/2010. godinu

(youth.rs) - Raspisuje se Konkurs za dodelu dve stipendije studentima Univerziteta u Beogradu, za školsku 2009/20109. godinu.

Opis stipendije:

Na Konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih akademskih studija i diplomskih ... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti pojačali mere zaštite od gripa

(RTS) - Na Univerzitetu u Beogradu predavanja i vežbe redovno se održavaju. I profesori i studenti redovno dolaze na fakultete, pojačane su mere opšte higijene, slušaonice se češće provetravaju.

U Srbiji visokoškolske ustanove... pročitaj ceo tekst »

Protesti studenata geografije i umetnosti

(Politika) - Studenti geografije Beogradskog univerziteta juče su tokom dana blokirali svoj fakultet, dok su akademci Fakulteta primenjenih umetnosti, koji štrajkuju već sedam dana, juče sa akademcima Fakulteta likovnih umetnosti blokirali Rek... pročitaj ceo tekst »

Studenti blokirali Rektorat

(RTS) - Zbog, kako navode, nepriznavanja statusa budžetskih studenata za one koji su ispunili uslov, studenti fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti blokirali zgradu Rektorata na Kosančićevom vencu u Beogradu. Protest nema pravnu osnovu, ka... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti blokirali Rektorat

(RTV) - Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) blokirali su danas zgradu Rektorata Univerziteta umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu, posle višednevnog protesta na svom fakultetu, a njima su se pridružili i studenti Fakulteta lik... pročitaj ceo tekst »

Potpisan sporazum o saradnji nauke i privrede

(24 sata) - Privredna komora Srbije i Univerzitet u Beogradu potpisali su sporazum kojim će biti poboljšana saradnja privrede i nauke. Sporazum je potpisan radi promocije ideje o potrebi saradnje obrazovnih institucija i privrede, kako bi mladi ... pročitaj ceo tekst »

PKS i Univerzitet Beogradu potpisali sporazum o saradnji

(Naslovi.net) - Privredna komora Srbije (PKS) i Univerzitet u Beogradu potpisali su danas sporazum kojim će biti poboljšana saradnja privrede i nauke, saopštila je PKS.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Miloš Bugarin i rektor Un... pročitaj ceo tekst »

Povezuju studente i poslodavce

(Blic) - Saradnici Centra za razvoj karijere skoro tri godine studentima Beogradskog univerziteta pružaju podršku u sferi obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja. Njihov cilj je da pomognu studentima da steknu radno iskustvo dok studiraju, d... pročitaj ceo tekst »

Preispitati kako je urađena akreditacija fakulteta

(BLic) - Dekani pojedinih fakulteta zatražili su juče na sednici Senata Beogradskog univerziteta da se pokrene pitanje revizije procesa akreditacije koja je u toku. Nemoguće je, kako su rekli, da 99 odsto fakulteta zadovoljava stroge uslove koj... pročitaj ceo tekst »

Još nije odlučivano o zahtevima studenata

(Studio B) - Prorektor Beogradskog univerziteta Neda Bokan izjavila je da se Senat BU nije izjasnio o studentskim zahtevima jer svi fakulteti još nisu dostavili rezultate o prolaznosti studenata.

"Senat se nije izjasnio o zahtevima st... pročitaj ceo tekst »

Predavanja slušaju u hladnim amfiteatrima

(Blic) - Uprkos čvrstim obećanjima iz Ministarstva prosvete da će rešiti problem grejanja i da studenti neće dočekati zimu u hladnim amfiteatrima, radijatori na Hemijskom i Poljoprivrednom fakultetu, kao i Fakultetu za fiziku i dalje služe ... pročitaj ceo tekst »

Povezivanje studenata sa poslovnom zajednicom - U poseti uspešnim kompanijama: Carlsberg Srbija

(Economy.rs, 30. oktobar 2009) - Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, organizovali su u Čelarevu susret studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu sa top mena... pročitaj ceo tekst »

Praktično iskustvo za studente

(Economy.rs, 29. oktobar 2009) - Više od 50 odsto studenata Beogradskog univerziteta ne vidi svoju budućnost u Srbiji i napustili bi je zato što smatraju da ne mogu da pronađu posao u struci, a kao jedan od glavnih raloga za to, naveli su nedo... pročitaj ceo tekst »

Sajam poslova za studente

(Blic) - Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair 09 - kreiraj svoju budućnost“, održaće se 2. i 3. novembra u zgradi tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73. Na petom po redu sajmu učestv... pročitaj ceo tekst »

Svaki drugi student ne može da upiše godinu

(Blic) - Evropska praksa da dve trećine studenata čiste godinu i tako upisuju narednu, za akademce u Srbiji nemoguća je misija.

Nepotpune informacije pokazuju da tek svaki drugi student uspeva da sakupi 48 ESPB bodova i tako da uslo... pročitaj ceo tekst »

Srbija razgovara: Novi protest akademaca i sabiranje bodova

(Politika) - I ova školska godina na univerzitetima u Srbiji počela je studentskim protestima, koje predvode akademci Univerziteta u Beogradu. Osnovni zahtev – sabiranje bodova iz svih godina kako bi se olakšao upis na budžet – nema upori... pročitaj ceo tekst »

Produžen rok važenja studentskih legitimacija

(Studio B) - Rok važenja prošlogodišnjih studentskih legitimacija produžen je do 30. novembra, saopštilo je Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd". Do ove izmene je došlo da bi studenti bez većih gužvi pred šalterima stigli da izvade... pročitaj ceo tekst »

Svečanost povodom 70 godina farmacije na BU

(Studio B) - U Sava centru u Beogradu održana je svečanost povodom 70 godina studija farmacije na Univerzitetu u Beogradu. Svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Farmaceutski odsek pri Medicinskom f... pročitaj ceo tekst »

Stipendijski program za najbolje studente

(Studentski svet) - Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Institutom za međunarodno obrazovanje, održao je za studente završnih godina i apsolvente, u sali za sednice na Filološkom fakultetu, ... pročitaj ceo tekst »

Arhitekte bez premca

(Vecernje novosti) - NAJBOLJE rezultate iz prve generacije bolonjaca, koji sada upisiju četvrtu godinu, postižu studenti arhitekture, gde je čak 97,38 odsto studenata ispunilo uslov. Sledi ETF sa 92,36, Saobraćajni - 78,35 FON - 77,04, Ekonomi... pročitaj ceo tekst »

Saradnja SSb-a i pozorista Atelje 212

(ssb.org.rs) - Savez studenata Beograda u saradnji sa pozoristem Atelje 212 je omogucio svim studentima koji imaju desetku u indeksu popust prilikom kupovine karata za predstave.

Cena karte sa popustom iznosi 212,00 dinara. Karte se mo... pročitaj ceo tekst »

Besplatan master za 2.701 postdiplomca

(24 sata) - Senat je preporučio da svi beogradski fakulteti do 28. oktobra dostave podatke o broju studenata koji su osvojili 47 bodova. Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je kvote za master studije, prema kojima će naredne školske godine 2.... pročitaj ceo tekst »

Manje od 50 odsto akademaca redovno studira

(RTV) - Manje od 50 odsto studenata ispunjava uslov za upis u narednu godinu studija i to pod uslovom da se ispoštuju predlozi akademaca, koji traže da granica za upis na teret budžeta bude 48, umesto zakonskih 60 bodova, pokazala je najnovija ... pročitaj ceo tekst »

Management Trainee Program u kompaniji Philip Morris d.o.o

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i ConsulTeam Vas pozivaju da se prijavite na Management Trainee Program u kompaniji Philip Morris d.o.o.

Philip Morris d.o.o. Belgrade, seeks two passionate lead... pročitaj ceo tekst »

Senat BU: Pregovori se nastavljaju

(Studentski svet, Sanja Nasevski) - Posle današnje sednice Senata BU, koja je nastavak prekinute sednice od prošle nedelje, i dalje se ne nazire rešenje studentskih problema.

Dogovoreno je da se oformi komisija koju će sačinjavati... pročitaj ceo tekst »

Dobri rezultati "Bolonje"

(Politika) - Polovina akademaca koji studiraju po novom Zakonu o visokom obrazovanju uspela je da da uslov za upis u narednu godinu studija.

Gotovo polovina akademaca koji studiraju po novom Zakonu o visokom obrazovanju uspela je da da... pročitaj ceo tekst »

Svaki drugi student nema uslov za upis

(Blic) - Tek svaki drugi student Univerziteta u Beogradu uspeo je da sakupi 48 ESPB bodova i tako ostvari uslov za upis u narednu godinu, pokazali su nepotpuni podaci fakulteta. Čak i kada bi se ispunili zahtevi studenata za zbirnim uslovom, ovi ... pročitaj ceo tekst »

Studenti predavanja slušaju u jaknama

(Blic) - Zbog dugova prema “Beogradskim elektranama”, koji premašuju 50 miliona dinara, radijatori su na sedam fakulteta Beogradskog univerziteta hladni od početka grejne sezone. Tokom predavanja, studenti ne skidaju jakne, a temperatura u s... pročitaj ceo tekst »

Dugovi ohladili amfiteatre

(Vecernje novosti) - STUDENTI Mašinskog, Poljoprivrednog, TMF, Fakulteta veterinarske medicine, Hemijskog, Fizičkog i Fakulteta fizičke hemije ovih dana smrzavaju se u amfiteatrima, jer im je isključeno grejanje zbog neplaćenih računa. Nadle... pročitaj ceo tekst »

Utvrđene kvote za upis na master studije

(RTS) - Senat Univerziteta u Beogradu utvrdio kvote za upis na master sudije na osnovu kojih će 90 odsto budžetskih studenata finansirati država, a 10 odsto fakulteti. Na preostala slobodna mesta moći će da budu upisani samofinansirajući stu... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti bez grejanja zbog duga

(B92) - Nastava na osam fakulteta Beogradskog univerziteta održava se u hladnim prostorijama, jer su im elektrane isključile grejanje zbog neplaćenih dugova.

Na fakultetima tvrde da od Ministarstva prosvete nisu dobili dovoljno novc... pročitaj ceo tekst »

Senat usvojio kvote za master i formirao radnu grupu

(emportal) - Senat Univerziteta u Beogradu danas je utvrdio kvote za upis na master sudije na osnovu kojih će 90 odsto budžetskih studenata finansirati država, a 10 odsto fakulteti, rekla je danas prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Ne... pročitaj ceo tekst »

Senat BU razmatra studentske zahteve

(Studio B) - Senat Univerziteta u Beogradu razmatraće zahteve studenata kojima bi trebalo da se olakšaju uslovi za upis naredne godine studija. Očekuje se da će na današnjoj sednici biti saopšteni podaci o prolaznosti studenata, a od tog pod... pročitaj ceo tekst »

Na JobFair-u skoro 50 firmi nudi posao za mlade inženjere

(24 sata) - Prve godine na sajmu je učestvovalo 12 kompanija, 2008. čak više od 50, dok se do sada prijavilo 42. Peti sajam poslova za studente i diplomce Tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair 09 – Kreiraj svoju budućnost!“, koji org... pročitaj ceo tekst »

U utorak novi pregovori

(Večernje novosti) - 200 studenata Beogradskog univerziteta okupilo se u ponedeljak ispred Vlade Srbije tražeći olakšice za upis godine.

Zahtevi studenata su da pravo na budžetsko školovanje imaju akademci koji imaju 48 ESP bodov... pročitaj ceo tekst »

Protestom upozorili Senat da reši četiri studentska zahteva

(24 sata) - Oko 150 studenata Univerziteta u Beogradu okupilo se juče ispred zgrade Vlade Srbije kako bi ukazali da je potrebno hitno rešiti četiri studentska zahteva koji bi omogućili većem broju akademaca da upišu narednu godinu studija. O... pročitaj ceo tekst »

Dogovoreno da se razgovori nastave

(Blic) - Grupa studenata beogradskog Univerziteta okončala je popodnevni jednočasovni protest ispred zgrade vlade, nakon što je sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvete dogovoreno da se razgovori o uslovima upisa nastave.

... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže hitno rešavanje svojih zahteva

(Studio B) - Oko 150 studenata Univerziteta u Beogradu okupilo se ispred zgrade Vlade Srbije kako bi ukazali da je potrebno hitno rešiti četiri studentska zahteva koji bi omogućili većem broju akademaca da upišu narednu godinu studija.

... pročitaj ceo tekst »

Kampanja za adekvatnu Bolonju

(Studentski svet) - U prostorijama Saveza studenata Beograda održan je, 07.10.2009, prvi sastanak Inicijativnog odbora Kampanje za adekvatnu primenu Bolonjske deklaracije i usaglašavanje stručnih naziva u visokoškolskom sistemu Srbije, čiji j... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata završen, dogovoreno da se razgovori nastave

(Blic) - Grupa studenata beogradskog Univerziteta okončala je popodnevni jednočasovni protest ispred zgrade vlade, nakon što je sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvete dogovoreno da se razgovori o uslovima upisa nastave.

... pročitaj ceo tekst »

Studenti ne odustaju od zahteva

(24 sata) - Protesti će biti nastavljeni i u sredu kada zaseda Senat BU. U međuvremenu su ispunjeni zahtevi studenata kada je reč o upisu na master, što znači da ako Vlada prihvati predlog Ministarstva prosvete, oko 5.400 studenata iz cele Sr... pročitaj ceo tekst »

Promocija sporta među studentima

(Danas) - Od 16. do 19. oktobra, Beograd će biti domaćin studentske manifestacije „Beogradske internacionalne igre“, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. Ova manifestacija koja pretenduje da bude jedan ... pročitaj ceo tekst »

Studenti ponovo zapretili

(Blic) - Studenti bi sledeće nedelje mogli ponovo da izađu na ulice ukoliko do petka ne bude pomaka u pregovorima sa Ministarstvom prosvete. Iako je juče održana sednica Senata Beogradskog univerziteta, dogovor nije postignut, ali je odlučeno... pročitaj ceo tekst »

Startuju studentske igre 'BIG 2009'

(B92) - U periodu od 16. do 19. oktobra, u Beogradu će se održati četvrte studentske 'Beogradske Internacionalne Igre-BIG 2009'.

Ova manifestacija, koja ima tendenciju da postane jedan od najvećih studentskih događaja ovog tipa u ... pročitaj ceo tekst »

O zahtevima studenata sledeće sedmice

(Vecernje novosti) - Sednica Senata Univerziteta u Beogradu u sredu, na kojoj je trebalo da se odluči o zahtevima studenata za olakšani upis godine, prekinuta je uz dogovor da se o istoj temi raspravlja sledeće sedmice.

Sednica je p... pročitaj ceo tekst »

Prekinuta sednica Senata, bez dogovora o zahtevima studenata

(Blic) - Sednica Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj se raspravljalo o zahtevima studenata da se olakša upis u narednu godinu studija prekinuta je danas posle višesatne rasprave i odložena za sledeću sredu.

Posle sednice, rekto... pročitaj ceo tekst »

Sutrašnji studentski protest se otkazuje/odlaže

(Studentski svet) - Veliki protest ispred Ministarstva finansija Republike Srbije, koji su studenti najavili za sutra (15. oktobar), se otkazuje. Razlog otkazivanja je želja da se sačeka sednice Vlade Srbije na kojoj se donosi odlučujuća odluk... pročitaj ceo tekst »

Usaglašeni stavovi studenata i ministarstva

(RTS) - Postignut načelni dogovor oko predloga rešenja četiri studentska zahteva koji će sutra biti predstavljen Senatu Beogradskog univerziteta.

Predstavnici studenata Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete Srbije usaglas... pročitaj ceo tekst »

"Seče" Vlada

(Vecernje novosti) - SENAT Beogradskog univerziteta na današnjoj sednici trebalo bi da se izjasni o zahtevima studenata za snižavanje kriterijuma za upis godine.

- Ukoliko Senat BU prihvati naše zahteve, oni će u četvrtak biti pro... pročitaj ceo tekst »

Nastavak razgovora o studentskim zahtevima

(RTV) - Razgovori predstavnika Ministarstva prosvete i studenata beogradskih fakulteta, nezadovoljnih kriterijumima za upis godine, treba da budu nastavljeni danas u 15 časova u zgradi Ministarstva.

Očekuje se da će na sastanku biti... pročitaj ceo tekst »

Naslovi * Asus priprema netbook računare sa Windows 7 operativnim sistemom * Dell Inspiron 300 i 400 računaru uskoro u prodaji * LG e-book reader sa solarnim panelom * D-Link DIR-685 ruter dobio još jedno priznanje * HP tehnologij

JobFair 09 – Kreiraj svoju budućnost!“ je najveći projekat koji po peti put zaredom organizuju studentska udruženja Best Beograd (BEST – Board of European Students of Technology) i Istek Beograd (EESTEC - Electrical Engineering STudents' ... pročitaj ceo tekst »

Besplatni vodiči za 12.000 brucoša beogradskih fakulteta

(Danas) - Počeo je projekat Studentski vodič za sve brucoše beogradskih fakulteta, u partnerstvu gradske Kancelarije za mlade i NVO Nova ideja. Studentski vodič osmislila je grupa mladih ljudi kako bi brucošima, posebno onima koji prvi put do... pročitaj ceo tekst »

Konačnu reč o uslovima za upis studenata daće Vlada

(Blic) - Fakulteti Beogradskog univerziteta dostaviće danas Rektoratu podatke o broju studenata koji su u tekućoj godini sakupili 48 ESPB, kao i onih koji bi narednu godinu upisali ako bi se prihvatili zahtevi akademaca da se bodovi sabiraju. Mi... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Nerealno je da svi pređu na budžet

(Blic) - Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete na domak su dogovora. Svi fakulteti treba da dostave podatke o broju akademaca koji ispunjavaju uslove za upis u narednu godinu, kao i onih koji traže da pređu na budžet. Ukoliko se brojke... pročitaj ceo tekst »

Zahtevi studenata biće prihvaćeni

(Glas javnosti) - Fakulteti Beogradskog univerziteta do 10. oktobra treba da dostave Rektoratu podatke o prolaznosti studenata, a izveštaji visokoškolskih ustanova biće razmatrani na sednici Senata polovinom sledeće sedmice, nakon čega se mog... pročitaj ceo tekst »

"Studentski vodič" za 12. 000 brucoša

(24 sata) - Više od 12. 000 brucoša Beogradskog univerziteta i prvatnih fakulteta u glavnom gradu Srbije dobiće "Studentski vodič", koji sadrži sve informacije o studijama, ali i praktične podatke, neophodne za život u Beogradu, najavila je... pročitaj ceo tekst »

Rektor: Ne mogu svi biti na budžetu

(B92) - Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da će Ministarstvo ispuniti pojedine zahteve studenata, ali da, ipak, nije moguće da svi pređu na budžet.

Predstavnici Ministarstva prosvete i studenata Beogradskog u... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti prave spiskove za prelazak na budžet

(24 sata) - Protest studenata, koji se proširio i na ulice, „zamrznut" je do narednog utorka i odgovora nadležnih.

Pregovori studenata fakulteta BU i Ministarstva prosvete, koji su počeli u ponedeljak, a nastavljeni su juče, odlo... pročitaj ceo tekst »

Načelni dogovor studenata i Ministarstva prosvete

(RTS) - Na drugom sastanku studenata i Ministarstva prosvete dogovoreno je da deo Ministarstva prosvete koji se bavi finansijama, zajedno sa Ministarstvom finansija proceni da li je studentskim zahtevima moguće izaći u susret. Sledeći sastanak ... pročitaj ceo tekst »

Do utorka zajednički predlog studenata i ministarstva

(Studio B) - Predstavnici Ministarstva prosvete i studenata Beogradskog univerziteta do 13. oktobra, utvrdiće zajednički predlog za realizacuju studentskih zahteva kojima bi trebalo da se većem broju akademaca omogući upis naredne godine studi... pročitaj ceo tekst »

Čekanje na bodove

(Vecernje novosti) - NA sastanku predstavnika studenata BU sa nadležnima u Ministarstvu prosvete dogovoreno je da se sačekaju podaci o broju studenata koji su ispunili uslov, a koje fakulteti treba da dostave do petka. Nastavak pregovora zakazan... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže manje bodova za upis naredne godine studija

(24 sata) - Više od hiljadu studenata učestvovalo je juče u protestnoj šetnji, a u svojim zahtevima ističu pravednije bodovanje i da se utvrde budžetske kvote.

Sastanak predstavnika Ministarstva prosvete i studenata beogradskih f... pročitaj ceo tekst »

Studenti: Omogućite nam upis

(Blic) - Predstavnici studenata beogradskih fakulteta predali su nadležnima u Vladi zahteve da se većem broju njih omogući upis u narednu godinu studija.

Gotovo dve hiljade studenata okupilo se juče u 13.30 časova na Slaviji, odak... pročitaj ceo tekst »

Buna protiv Bolonje!

(Kurir) - Revoltirani studenti juče blokirali saobraćaj u centru grada tražeći od Ministarstva da preispita kriterijume za upis u narednu godinu. Više od 1.000 revoltiranih studenata osam fakulteta Beogradskog univerziteta juče je oko 13.30 ... pročitaj ceo tekst »

Protestna šetnja studenata, traže olakšice za upis

(Press) - Oko 2.000 studenata protestvovalo je juče centrom Beograda, od Slavije do zgrade Vlade tražeći olakšice za dalje studije. Studenti su nosili parole na kojima je pisalo: „Studenti jesmo, ovce nismo", „Prodajem bubreg za semestar" ... pročitaj ceo tekst »

Zavšen protest studenta ispred Vlade

(24 sata) - Predstavnici studenata beogradskih fakulteta, nakon protestne šetnje predali su nadležnima u Vladi Srbije zahteve kojima traže da se većem broju akademaca omogući upis u narednu godinu studija i razišli se.

Saobraćaj... pročitaj ceo tekst »

Predstavnici studenata predali zahteve Vladi

(RTS) - Predstavnici studenata više beogradskih fakulteta predali nadležnima u Vladi Srbije zahteve za lakši upis u naredne godine studija, nakon što su okončali protestnu šetnju od Slavije do Nemanjine ulice.

Više od 1.000 stud... pročitaj ceo tekst »

Pregovori studenata i ministarstva nastavljaju se u utorak

(Vecernje novosti) - Pregovori studenata Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete biće nastavljeni u utorak, a u međuvremenu će biti razmotrene pravne i finansijske mogućnosti za ispunjenje njihovih zahteva da se većem broju akademaca ... pročitaj ceo tekst »

Studenti predali zahteve Vladi

(Politika) - Predstavnici studenata više beogradskih fakulteta predali su nadležnima u Vladi Srbije zahteve kojima traže da se većem broju akademaca omogući upis u narednu godinu studija.

Pregovori o zahtevima studenata, kako je a... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata Beogradskog univerziteta

(Blic) - Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta predaće danas nadležnima u Vladi Srbije zahteve kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija.

Studenti su zakazali za 13.30 protest na trgu Slavija, odakle će... pročitaj ceo tekst »

Studenti predali zahteve, slede pregovori

(RTV) - Predstavnici studenata više beogradskih fakulteta predali su nadležnima u Vladi Srbije zahteve kojima traže da se većem broju akademaca omogući upis u narednu godinu studija. Pregovori o zahtevima studenata, kako je agenciji Beta reč... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata u ponedeljak

(Studio B) - Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta zakazali su za ponedeljak u 13.30 protest na trgu Slavija odakle će se uputiti ka zgradi Vlade Srbije kako bi predali svoje zahteve.

Studenti traže da se promeni tumačen... pročitaj ceo tekst »

Nezadovoljni studenti predaju zahteve Vladi

(Vecernje novosti) - Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta zakazali su za ponedeljak u 13.30 protest na trgu Slavija odakle će se uputiti ka zgradi Vlade Srbije kako bi predali svoje zahteve.

Studenti traže da se promeni ... pročitaj ceo tekst »

Studenti od ponedeljka na ulicama Beograda

(Blic) - Iako je pre samo dva dana ministar prosvete svečano označio početak nove školske godine za oko 165.000 studenata u Srbiji, već u ponedeljak nezadovoljni akademci rešenje za svoje probleme će potražiti na ulici. Oni će se okupiti ... pročitaj ceo tekst »

Protestima do prava na master studije

(Glas javnosti) - Akademci beogradskih fakulteta ponovo prete protestima, tražeći da se ublaže kriterijumi za upis, da se preispita njihovo opterećenje, kao i da se definišu uslovi upisa na master studije. Na Arhite-ktonskom fakultetu protest... pročitaj ceo tekst »

Studenti najavljuju protest

(Vecernje novosti) - Školska 2009/10. za studente univerziteta u Srbiji zvanično počinje danas, a akademci beogradskih fakulteta ponovo prete protestima, tražeći da se ublaže kriterijumi za upis, da se preispita njihovo opterećenje, kao i d... pročitaj ceo tekst »

Tri stana u centru zaveštao Beogradskom univerzitetu

(Blic) - Petar Srnić (75), penzioner iz Beograda, poreklom iz čačanskog sela Ostra, ostaviće kao zadužbinu Beogradskom univerzitetu tri stana u centru Beograda, čija je tržišna vrednost oko pola miliona evra. Dva stana na Vračaru kod Hram... pročitaj ceo tekst »

Stanove poklonio Univerzitetu

(Press) - Petar Srnić, rodom iz čačanskog sela Ostra, tri svoja stana u Beogradu, vredna pola miliona evra, zaveštao je Beogradskom univerzitetu s ciljem da se novac dobijen iznajmljivanjem koristi za stipendiranje talentovanih studenata. Penz... pročitaj ceo tekst »

Senat Univerziteta o uslovima upisa

(24 sata) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu do 10. oktobra treba da Rektoratu dostave podatke o prolaznosti i rezultatima studenata iz poslednje tri upisane generacije, najavila je prorektor za nastavu Neda Bokan.

Ona je precizirala ... pročitaj ceo tekst »

Danas u podne blokada Bulevara

(Studentski svet) - Studenti Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta nezadooljni uslovima upisa danas u podne će blokirati Bulevar kralja Aleksandra. Akcija je prvobitno planirana za juče, međutim pomerena je zbog Dana žalosti i u nadi da će... pročitaj ceo tekst »

Senat Univerziteta uskoro o uslovima za upis na studije

(24 sata) - Fakulteti Univerziteta u Beogradu do 10. oktobra treba da Rektoratu dostave podatke o prolaznosti i rezultatima studenata iz poslednje tri upisane generacije, najavila je prorektor za nastavu Neda Bokan.

Ona je precizirala ... pročitaj ceo tekst »

Samo za odlikaše

(Kurir) - Studenti iz unutrašnjosti Srbije, njih oko 12.000, koji su odlučili da studiraju i fakultet završe u srpskoj prestonici, imaju na raspolaganju 14 studentskih domova na nivou grada. Međutim, smeštaj u domu je potrebno „zaslužiti... pročitaj ceo tekst »

Studenti ogorčeni kriterijumima za upis

(Press) - Studenti Univerziteta u Beogradu spremni su da izađu na ulice ukoliko nadležni ne snize kriterijume za upis naredne godine!

Student prorektor BU Sonja Nektarijević kaže da studenti traže da se zbog loše prolaznosti prih... pročitaj ceo tekst »

Objavljene preliminarne rang-liste za smeštaj brucoša

(Studentski svet) - Studentski centar Beograd objavio je preliminarne rang liste za smeštaj studenata I godine u studentske domove u akademskoj 2009/10. godini.

Konkurs za smeštaj je trajao od 1. do 15. septembra, a na njega se prija... pročitaj ceo tekst »

Jovana je najbolji beogradski student

(24 sata) - Povodom 201. rođendana Univerziteta u Beogradu, studentima generacija sa 30 fakulteta u Beogradu, kao i Tehničkog fakulteta u Boru, juče su uručena priznanja za uspeh koji su postigli, a kriterijum je bio diplomiranje u redovnom ro... pročitaj ceo tekst »

Nagrade za desetke

(Vecernje novosti) - BEOGRADSKI univerzitet proslavio je u ponedeljak 201. godišnjicu postojanja. Rektor BU Branko Kovačević rekao je da ovo nisu najbolje godine srpskog obrazovanja, ali da će Univerzitet, kao i do sada, težiti da se uključi... pročitaj ceo tekst »

Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu

(Vecernje novosti) - Univerzitet u Beogradu danas je obeležio svoj dan i proslavio 201. godišnjicu rada, a tim povodom održana je svečana akademija na Građevinskom fakultetu.

Najveći izazovi i problemi sa kojima se danas suočava... pročitaj ceo tekst »

Kristina Davidović student generacije BU

(RTS) - Priznanje studenta generacije Beograskog univrziteta pripalo Kristini Davidović. Povodom ulaska u treći vek postojanja Univerziteta profesorima će biti uručene povelje profesor emeritus, za najbolji stručni rad.

Na svečan... pročitaj ceo tekst »

Za Beograd na listi 500 najboljih univerziteta

(Politika) - Univerzitet u Beogradu danas proslavlja 201 godinu postojanja. O planovima i problemima najstarijeg srpskog univerziteta, za naš list priča novi-stari rektor profesor dr Branko Kovačević. Univerzitet u Beogradu danas slavi 201. ro... pročitaj ceo tekst »

Tri sestre bliznakinje zajedno i u studentskom domu

(Politika) - Milena, Marija i Ksenija Tomašević, sestre iz Gornjeg Milanovca, konkurisale su juče kao brucoškinje za smeštaj u studentskim domovima u predstojećoj školskoj godini. Tri sestre bliznakinje odlični su đaci, Milena je upisala ... pročitaj ceo tekst »

Raspisan konkurs za izbor studenta prorektora

(Studio B) - Studentski parlament Univerziteta u Beogradu raspisao je konkurs za izbor studenta prorektora za školsku 2009/2010. godinu.

Kandidat za studenta prorektora, sa prosečnom ocenom 8,5, mora da sakupi 1.000 potpisa studenata... pročitaj ceo tekst »

Novi napredak sajta Univerziteta

(Studentski svet) - Prema poslednjim podacima koji su objavljeni na sajtu "Webometrics ranking of world universities", koji inače dva puta u toku godine ažurira liste 6.000 svetskih visokoškolskih ustanova, sajt Univerziteta u Beogradu zauzima ... pročitaj ceo tekst »

Žurka pod vedrim nebom uz "dvolitarku" piva

(Politika) - Umorni od jednoličnih kafića i suočeni s manjkom novca, mladi Beograđani sve češće traže zabavu u parkovima i na trgovima. Indeks studenta Svetozara P., apsolventa Filozofskog fakulteta, vrvi od visokih ocena. Profesori i asis... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za smeštaj u studentske domove

(Studentski svet) - Pravo na prijem u ustanovu za smeštaj studenata imaju državljani Republike Srbije i državljani država u okruženju kojima mesto studiranja nije stalno mesto boravka, čije se školovanje prvi put finansira iz budžeta Repub... pročitaj ceo tekst »

Sobe u studenjaku kao u hotelu

(Blic) - U tri paviljona kragujevačkog Studentskog centra „Vita Janjić” ima mesta za 643 studenta, od kojih će ove jeseni 40 biti smešteno u sobama hotelske kategorije.

U tri niška studentska doma adaptirano je 450 soba, pa ć... pročitaj ceo tekst »

Ekonomska kriza i studenti

(24 sata) - U Beogradu se sve više mladih odlučuje na život u komunama, kao odgovor na ekonomsku krizu koja nije poštedela ni tržište nekretnina u Srbiji. Umesto iznajmljivanja skupih garsonjera, mladi se odlučuju na život u troje ili čet... pročitaj ceo tekst »

Informatička olimpijada u Beogradu

(Studentski svet) - Studenti iz 85 zemalja učestvovali su na 21. Informatičkoj olimpijadi. Beograd poseduje celu rezervnu bazu podataka Vikipedije I Vikimedije.

Dvadeset prva Međunarodna olimpijada u informatici koja je održana u P... pročitaj ceo tekst »

Novinarstvo u informacionom društvu

(Studentski svet) - 12. avgusta 2009. godine u 10h održaće se okrugli sto na temu “Novo novinarstvo u informacionom društvu” u okviru Medijske radionice International Student Week in Belgrade u prostorijama Saveza studenata Beograda (Balkan... pročitaj ceo tekst »

Nismo očekivali da izgleda tako evropski

(Blic) - Oduševljenje arhitekturom srpske prestonice, ljubaznost Beograđana i atmosfera koja vlada u gradu prvi su utisci četiri studenata iz Evrope koji su gosti Beograda na Međunarodnoj studentskoj nedelji. Njima je ovo prvi boravak u srpsko... pročitaj ceo tekst »

Na festivalu 150 studenata iz Evrope

(Danas) - Međunarodna studentska nedelja juče je svečano otvorena u Skupštini grada. Manifestaciju koja se održava od 9. do 16. avgusta juče je otvorila Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika.

- Beograd je opet na putu ... pročitaj ceo tekst »

Drugi upisni rok na fakultetima počinje 1. septembra

Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji počinje 1. i trajaće do 19. septembra.

Na Univerzitetu u Beogradu navode da se u septembarskom roku mogu upisati i državljani Srbije koji su u inostranstvu završili sredn... pročitaj ceo tekst »

Život studenata u Beogradskim domovima

(Studentski svet) - Kako žive i koliko su zadovoljni stunenti koji studiraju u Beogradu, a borave u studentskim domovima pokazuju nam anketa Studentskog saveza Beograda.

Studenti su najzadovoljniji životom u studentskim domovima Kral... pročitaj ceo tekst »

Četvorka profesoru

(Vecernje novosti) - STUDENTI Univerziteta u Beogradu ocenili su svoje profesore prosečnom ocenom - vrlo dobar 4. Osnovna zamerka koju akademci imaju na rad predavača bila je to što ih dovoljno ne podstiču na rad i ne dozvoljavaju aktivno uče... pročitaj ceo tekst »

Brucoši jure krov

(Vecernje novosti) - TEK što su završeni prijemni ispiti za upis na beogradske fakultete, brucoši i njihovi roditelji već su počeli da se raspituju gde, kako i za koji novac će deca iz provincije živeti narednih godinu dana. Najjeftiniji st... pročitaj ceo tekst »

Pravni u ponudi

(Vecernje novosti) - ZA drugi upisni krug u septembru na Univerzitetu u Beogradu ostalo je 1.607 mesta, od kojih je 552 za budžetske studije i 1.055 za samofinansirajuće. Iznenađenje je da posle duže vremena ima slobodnih mesta na pravu i medi... pročitaj ceo tekst »

Najviše mesta u drugom roku na tehničkim fakultetima

(24 sata) - U drugom upisnom roku mesta ima za 563 studenta na budžetu i 1.055 samofinansirajućih. Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za drugi ispitni rok za upis na osnovne akademske studije, a prijavljivanje počinje 1. septembra. U dr... pročitaj ceo tekst »

I ove godine najviše prijava za Filozofski fakultet

(Blic) - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu u julskom upisnom roku za osnovne akademske studije ostalo je slobodno, prema preliminarnim rezultatima, 1.607 mesta, a brucoši su najviše konkurisali za studije na Filozofskom fakultetu, a najmanj... pročitaj ceo tekst »

Na budžet i u drugom krugu

(Kurir) - U drugom upisnom roku na fakultete Beogradskog univerziteta ima slobodnih mesta za studente čije će školovanje finansirati država. Svršenim srednjoškolcima koji tokom prvog upisnog roka nisu uspeli da se upišu na željene studije ... pročitaj ceo tekst »

Dopunski časovi večitim studentima

(Vecernje novosti) - NA Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta, kojima je istekao apsolventski staž. Među njima je 2.726 ili 22,07 odsto akademaca kojima je do diplome ostalo do tri ispita, a 722 ima samo jedan nepoložen ispit. Među njima... pročitaj ceo tekst »

Mesta za još 1.500 brucoša

(RTS) - Posle prvog upisnog roka, na fakultetima u Beogradu ostalo oko 500 nepopunjenih mesta za brucoše o trošku budžeta i 1.000 za samofinansirajuće studente. Najviše slobodnih mesta ima na prirodno-matematičkim i tehničkim fakultetima.pročitaj ceo tekst »

Oko 1.500 slobodnih mesta na fakultetima

(Mondo) - Na beogradskim fakultetima nakon prvog upisnog roka ostaće oko 500 slobodnih mesta za nove budžetske studente i još oko 1.000 mesta za brucoše koji će sami plaćati školovanje, saopšteno je danas na sednici Senata Univerziteta u B... pročitaj ceo tekst »

Sporazum o saradnji Univerziteta u Beogradu i Helsinkiju

(Studentski svet) - Obaveštavamo vas da je Univerzitet u Beogradu potpisao Sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Helsinkiju.

Sporazum obuhvata sledeće oblasti saradnje:

Razmena akademskog osoblja
Razmena studenata... pročitaj ceo tekst »

Poseta delegacije Saudijske Arabije

(Studentski svet) - Dana 08. jula 2009. godine rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, primio je delegaciju iz Saudijske Arabije koja učestvuje na Univerzijadi 2009.

Delegaciju predvodi prof. Valid Aldali, general... pročitaj ceo tekst »

Brzi defektolozi

SVAKI drugi student Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju koji je diplomirao prošle godine, završio je studije u roku. Brzim dolaskom do diplome mogu se pohvaliti i studenti Fakulteta bezbednosti, Hemijskog, ETF... Među budućim pr... pročitaj ceo tekst »

Danas upis brucoša na Beogradskom univerzitetu

(Blic) - Na fakultetetima Univerziteta u Beogradu danas počinje upis brucoša. Prilikom upisa, kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita.

Maksimalan broj poena koji je kandidat mog... pročitaj ceo tekst »

Danas počinje upis brucoša, a od srede i srednjoškolaca

(24 sata) - Na fakultetima u Beogradu počinje upis brucoša koji će trajati do 15. jula. Da bi se školovao o trošku države, kandidat mora da u ukupnom zbiru bodova iz srednje škole i sa prijemnog ispita ima najmanje 51 bod, dok je donja gran... pročitaj ceo tekst »

Počinje upis brucoša i srednjoškolaca

(Glas javnosti) - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu danas počinje upis nove generacije brucoša koji će trajati do 15. jula.

Da bi se školovao o trošku države, kandidat mora da iz srednje škole i na prijemnom ispitu ukupno i... pročitaj ceo tekst »

Donacija Kine Univerzitetu u Beogradu

(Emportal) - Kineska vlada donirala Univerzitetu u Beogradu računarsku opremu i opremu za jezičku laboratoriju, vredne milion evra. Protokol o primopredaji donacije, koja bi trebalo da omogući otvaranje multimedijalnih učionica na svim beograd... pročitaj ceo tekst »

Sutra počinje upis brucoša

(24 sata) - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu sutra počinje upis nove generacije brucoša koji će trajati do 15. jula.

Da bi se školovao o trošku države kandidat mora da iz srednje škole i na prijemnom ispitu ukupno ima najm... pročitaj ceo tekst »

U ponedeljak počinje upis brucoša

(Vecernje novosti) - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu u ponedeljak počinje upis nove generacije brucoša koji će trajati do 15. jula.

Da bi se školovao o trošku države kandidat mora da iz srednje škole i na prijemnom ispitu... pročitaj ceo tekst »

Upis brucoša počinje u ponedeljak

(Studio B) - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu, u ponedeljak počinje upis nove generacije brucoša koji će trajati do 15. jula. Da bi se školovao o trošku države kandidat mora da iz srednje škole i na prijemnom ispitu ukupno ima najmanj... pročitaj ceo tekst »

Basileus projekat podrska

(studentski svet) - Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da je EMECW projekat Basileus dobio finansijsku podršku Evropske komisije i za 2009-2010. godinu.

Budući konkursni rokovi, kao i pregled preostalih stipendija za koje k... pročitaj ceo tekst »

Žalbe na preliminarne liste na fakultetima još danas

(24 sata) - Fakulteti u Beogradu objavili su preliminarne rang liste za upis budućih brucoša, a kandidati još danas mogu da podnesu žalbe i primedbe. Konačna rang lista biće objavljena 5. jula, nakon čega će od 6. do 15. jula trajati upis ... pročitaj ceo tekst »

Paljenje univerzitetske baklje na PMF-u

(24 sata) - Ceremonija paljenja univerzitetske baklje održaće se večeras od 19.30 do 20 časova na Prirodno matematičkom fakultetu (PMF), rečeno je Tanjugu u kreativnom timu "NGiO" zaduženom za ideju i realizaciju ceremonije otvaranja Univer... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti nemaju para za postdiplomce

(Glas javnosti) - Senat Univerziteta umetnosti u Beogradu saopštio je juče da ne prihvata predlog Vlade Srbije da se diplomske i poslediplomske studije na državnim fakultetima u Srbiji finansiraju iz sopstvenih sredstava fakulteta. Senat je na ... pročitaj ceo tekst »

Zubari i bezbednjaci - ovogodišnji hit

(Vecernje novosti) - Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita za fakultete je završeno, a sudeći po prvim izveštajima, ove godine su na BU u trendu studije stomatologije, bezbednosti, ekonomije, geografije, filologije, psihologije... pročitaj ceo tekst »

Maturanti hoće u bezbednjake

(Blic) - Da li zbog kiše ili zato što se, već tradicionalno, uvek čeka poslednji dan, prvog dana prijavljivanja maturanata za polaganje prijemnih ispita na državnim fakultetima i višim školama nije bilo velikog interesovanja. Jedino se na F... pročitaj ceo tekst »

Praksa kao način prevazilaženja krize

(Studentski svet) - Kompanija „H.art development center“ u saradnji sa Centrom za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu realizuje projekat pod nazivom „Talent.art“

Kompanija „H.art“ i Centar za raz... pročitaj ceo tekst »

Povezivanje studenata sa poslovnom zajednicom – u poseti uspešnim kompanijama: Merck Sharp & Dohme

(Economy) - Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, organizovali su danas susret studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu sa vodećim menadžerima farmaceutske ... pročitaj ceo tekst »

Četvrtina brucoša bez seksa

(24 sata) - Zanimljiv podatak jeste da između pet i 25 odsto studenata oba pola na prvoj i na drugoj godini studija nema seksualne odnose, što se može objasniti i činjenicom da u završnim godinama školovanja imaju više vremena za socijalni ... pročitaj ceo tekst »

Prijemni ispiti za buduće brucoše

(24 sata) - Budući brucoši prijave za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu podnosiće od 22. do 24. juna, dok će se prijemni ispiti polagati od 26. do 29. juna.

Prilikom prijave za konkurs kandidati treba da podnesu na uvid or... pročitaj ceo tekst »

10 godina Bolonjske deklaracije

(Studentski svet) - Povodom desetogodišnjice Bolonjske deklaracije, studenti sa beogradskih univerziteta pozivaju vas da učestvujete u izvođenju protestnog performansa kod česme u Knez Mihajlovoj u petak, 19. juna u 18h.

Glavni ci... pročitaj ceo tekst »

Studenti imaju seks od šest do deset puta mesečno

(Borba) - Studenti u Srbiji najčešće imaju seksualne odnose od šest do deset puta mesečno. Muškarci su seksualno najaktivniji na trećoj godini studija i imaju više od deset odnosa mesečno. Devojke su, s druge strane, najaktivnije krajem s... pročitaj ceo tekst »

Trećina studenata ne ide na lekarske preglede

(RTV) - Skoro 33 odsto studenata ne obavi godišnje nijedan lekarski pregled, a njih 33,4 odsto to učini samo jednom u toku godine, pokazalo je istraživanje o seksualnim navikama studenata i kvalitetu stanovanja u studenstkim domovima u Beogradu... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti ne menjaju stav

(24 sata) - Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj, predložio je da se fakultetima oduzme 24 odsto sopstvenih prihoda.

Branko Kovačević, rektor BU, rekao je juče da su razgovori predstavnika ... pročitaj ceo tekst »

Najskuplji indeks u Beogradu

(Politika) - I ove godine najskuplji indeks u Srbiji imaće budući brucoši beogradskog Arhitektonskog fakulteta, koji će godinu dana studija plaćati 240.000 dinara. Rame uz rame je i školarina na Fakultetu primenjenih umetnosti - 200.000 dina... pročitaj ceo tekst »

Prijava za upis budućih brucoša od 22. do 24. juna

(24 sata) - Budući brucoši prijave za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu podnosiće od 22. do 24. juna, dok će se prijemni ispiti polagati od 26. do 29. juna.

Prilikom prijave za konkurs kandidati treba da podnesu na uvid ori... pročitaj ceo tekst »

BU: Za budžet 10 odsto

(Vecernje novosti) - Vlada Srbije će, po svemu sudeći, prihvatiti predlog da fakulteti iz sopstvenih prihoda izdvajaju 10 odsto sredstava u budžet, umesto 40 procenata kako je predviđeno članom 15. Zakona o rebalansu budžeta, saznaju "Novost... pročitaj ceo tekst »

Katastrofalna odluka favorizovanja privatnih univerziteta

(RTV) - Senat i Savet Univerziteta u Beogradu (UB) na današnjoj zajedničkoj sednici ponovo su zatražili da fakulteti, visoke škole, naučni instituti, institucije učeničkog i studentskog standarda, budu izuzeti od odredbe zakona o rebalansu ... pročitaj ceo tekst »

Na BU više mesta za budžetske studente

(Mondo) - Univerzitet u Beogradu ove godine na teret državnog budžeta upisaće 9.112 brucoša, što je za 0,36 odsto više nego prošle godine.

Odlukom koju je juče usvojila Vlada Srbije, najviše novih brucoša koji će se školova... pročitaj ceo tekst »

Tri obroka 100 dinara

(Glas javnosti) - Hrana je ukusna, ali cele godine za jedan obrok „vrte“ šest ili sedam jela, zbog čega nam ubrzo dosadi, priča studentkinja Marina Radivojević. Cena je zaista smešna ako se uzme u obzir koliko koštaju namirnice po prodav... pročitaj ceo tekst »

Na Beogradskom univerzitetu mesta za 9.112 brucoša

(Studio B) - Univerzitet u Beogradu ove godine na teret državnog budžeta upisaće 9.112 brucoša, što je za 0,36 odsto više nego prošle godine.

Odlukom koju je juče usvojila Vlada Srbije, najviše novih brucoša koji će se škol... pročitaj ceo tekst »

Ove godine više brucoša

(B92) - Univerzitet u Beogradu ove godine na teret državnog budžeta upisaće 9.112 brucoša, što je za 0,36 odsto više nego prošle godine.

Odlukom koju je juče usvojila Vlada Srbije, najviše novih brucoša koji će se školovati... pročitaj ceo tekst »

Studente poštedeti novih nameta

(Blic) - Univerzitet u Beogradu odbacio je predlog Vlade Srbije da fakulteti umesto predviđenih 40 u budžet uplaćuju 24 odsto sopstvenih prihoda, a da preostalih 16 odsto mogu da koriste samo za pokrivanje materijalnih troškova. Njihovo nezado... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti ostaju pri svom stavu

(B92) - Beogradski univerzitet nije prihvatio predlog Vlade da se fakulteti, umesto ranije predviđenih 40 odsto, odreknu skoro četvrtine sopstvenih prihoda.

Time su pregovori, bar kada je reč o beogradskom univerzitetu, vraćeni na ... pročitaj ceo tekst »

Kovačević protiv Đelićevog predloga

(B92) - Za univerzitet u Beogradu neprihvatljiv je predlog da fakultetima umesto 40 bude oduzeto 24 odsto sopstvenih prihoda, izjavio je rektor Branko Kovačević.

"Za nas je to neprihvatljivo i ostajemo pri odluci da nam se ništa od ... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti pobednici debatnog turnira u Splitu

(24 sata) - Beogradski studenti Nebojša Kolundžić i Mladen Šulejić pobednici su debatnog turnira „Split open 2009”, preneli su hrvatski mediji. Kako se navodi, oni su u finalnom takmičenju kao opozicija, odnosno protivnici besplatnog stu... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet u Beogradu opet u posedu 50 stanova

(Borba) - Do Drugog svetskog rata Univerzitet u Beogradu bio među najbogatijim u Evropi, a dolaskom komunista na vlast sva imovina im je oduzeta

Univerzitetu u Beogradu vraćeno je 50 stanova koji su im oduzeti posle Drugog svetskog r... pročitaj ceo tekst »

Zbog Univerzijade planirani i dodatni ispitni rokovi za studente

(Blic) - Za većinu studenata Beogradskog univerziteta biće skraćena studijska godina, dok će junski rok početi ranije ili će biti kraći zbog Univerzijade koja se održava od 1. do 12. jula, baš u vreme prvog ispitnog roka. Iz istog razloga... pročitaj ceo tekst »

Rektor ne očekuje proteste

(B92) - Rektor beogradskog Univerziteta Branko Kovačević ne veruje da će zbog podizanja školarina na fakultetima uslediti masovni protesti studenata.

Gostujući u emisiji “Poligraf“ B92, Kovačević je rekao i da ne veruje da ... pročitaj ceo tekst »

O kvotama sledeće nedelje

(Glas javnosti) - Mada je do upisa na fakultete i u visoke škole ostalo nešto više od mesec dana, još uvek nisu usvojene konačne kvote za upis brucoša u narednu školsku godinu. Predlog već postoji, a nadležni se nadaju da će se na dnevno... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti ne daju 40 odsto svojih prihoda

(Politika) - Na sednici Senata BU iznet predlog da se uvede PDV na školarine. – Branko Kovačević jedini kandidat za rektora. Rektor Univerziteta u Beogradu dr Branko Kovačević izjavio je da je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije dogovo... pročitaj ceo tekst »

Rektor Univerziteta najavio ostavku ako država ne popusti

(24 sata) - Studenti najavljuju nove proteste ukoliko fakulteti ne budu snizili cene školarina za iduću godinu. Posebna radna grupa Vlade Srbije utvrdiće koji će fakulteti biti oslobođeni obaveza iz Zakona o rebalansu budžeta, ali već je na... pročitaj ceo tekst »

Radna grupa utvrđuje finansijsko stanje na fakultetima

(Studio B) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da je na sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se formira radna grupa čiji je zadatak da utvrdi koji će fakulteti biti oslobođeni obaveza iz Zakona o rebalansu budžeta.

... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti u bolonjskoj magli

(Politika) - Zgrade visokoškolskih ustanova nemaju krov, napukle su, tonu, fakulteti se jedva „snalaze” za račune, a ključni problem nije reforma već – kada će plata.

Zgrada Hemijskog fakulteta je pukla, Filozofski tone, na ... pročitaj ceo tekst »

Na dva fakulteta ima najviši prosek ocena

(Blic) - Od najranijeg detinjstva Dejan Rozgić se razlikovao od svojih vršnjaka. Dok su oni slobodno vreme provodili uz fudbal i dečije igre, Dejan se igrao brojevima. Ređao ih, kombinovao, ispitivao... Danas je Dejan Rozgić student završne ... pročitaj ceo tekst »

Pričaju i plaćaju

(Vecernje novosti) - VEĆINA beogradskih studenata ima mobilni sa karticom MTS, ukoliko je suditi prema istraživanju koje je nedavno sproveo Savez studenata Beograda. Prosečan pripejd račun beogradskih akademaca je 1.200 dinara. Obični građan... pročitaj ceo tekst »

Traže besplatno školovanje za sve

(Danas) - Oko stotinak studenata beogradskog univerziteta protestovalo je juče na Platou ispred Filozofskog fakulteta, zahtevajući besplatno školovanje za sve akademce. Oni se protive zbog toga što će od naredne godine samo najbolji budžetsk... pročitaj ceo tekst »

Studenti u Univerziteta u Beogradu protestovali zbog visokih školarina

(Blic) - Grupa od oko 150 studenata beogradskih fakulteta danas je na platou ispred Filozofskog fakulteta u centru Beograda protestovala zbog najave povećanja školarina.

Predstavnik organizatora protesta, student Filozofskog fakulte... pročitaj ceo tekst »

Studenti u Beogradu protestovali zbog visokih školarina

(24 sata) - Grupa od oko 150 studenata beogradskih fakulteta danas je na platou ispred Filozofskog fakulteta u centru Beograda protestovala zbog najave povećanja školarina.

Predstavnik organizatora protesta, student Filozofskog fakul... pročitaj ceo tekst »

Protest studenata zbog školarina

(Vecernje novosti) - Nekoliko desetina studenata Beogradskog univerziteta okupilo se danas na platou ispred Filozofskog fakulteta protestujući zbog povećanja školarina.
"Studenti su nezadovoljni merama koje preduzima Vlada Srbije i fakul... pročitaj ceo tekst »

Oduzimanje prihoda - krah fakulteta

(24 sata) - Senat Univerziteta u Beogradu zatražiće da državni univerziteti budu izuzeti od primene člana 15 Predloga zakona o rebalansu budžeta, koji predviđa da se fakultetima oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda. Ova odluka biće prosleđen... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti najavljuju protest

(Blic) - Studentkinje i studenti Beogradskog univerziteta (BU) okupiće se na protestu u sredu, 29. aprila u 12 časova, na Platou, nezadovoljni najavljenim "ionako skandalozno visokih školarina za sledeću godinu (čak i do 30 odsto)", saopštil... pročitaj ceo tekst »

Sutra protest studenata zbog povećanja školarina

(24 sata) - Grupa studenata Univerziteta u Beogradu (UB) organizovaće protest sutra u podne na platou ispred Filozofskog fakulteta, nezadovoljni povećanjem školarina i visokih dažbina tokom studiranja, rekao je danas Darko Delić iz Organizaci... pročitaj ceo tekst »

Pečat u indeksu važniji od redovne kontrole zdravlja

(Blic) - Studenti prve i treće godine, kao i oni koju se useljavaju u studentski dom, obavezni su da urade sistematski pregled. On po pravilu podrazumeva odlazak kod lekara opšte medicine, ginekološki pregled za devojke i laboratorijske analize... pročitaj ceo tekst »

Studiranje preskupo, razumeju protest kolega u Hrvatskoj

(Politika) - Studenti Beogradskog univerziteta i do sada su imali primedbe na visinu školarina, upravo zato potpuno razumeju svoje kolege u Hrvatskoj koji protestuju tražeći ono za šta se verovalo da je nestalo sa socijalizmom – besplatno š... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Uvek podržavam studente

(Politika) - Uvek podržavam studente, i kada su u pravu, i kada nisu. Naravno da bih voleo da studije budu besplatne, ali to nije moguće. Zato postoje prijemni ispiti i budžetske kvote, zato se studenti rangiraju kako bi najbolji dobili besplat... pročitaj ceo tekst »

Osam godina za osmicu

(Vecernje novosti) - DO diplome najbrže dolaze studenti Fakulteta bezbednosti, a najviše godina za završetak studija potrebno je studentima Fizičkog fakulteta, pokazuju rezultati analize prolaznosti studenata Univerziteta u Beogradu koji studi... pročitaj ceo tekst »

Šire se studentski protesti u Hrvatskoj

(Blic) - Posle studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji već četiri dana blokiradom zgrade onemogućavaju nastavu, tražeći besplatno visokoškolsko obrazovanje za sve, proteste su počeli i studenti drugih fakulteta i u drugim gradovi... pročitaj ceo tekst »

Trećina fakulteta najavila povećanje cena školarina

(Blic) - Gotovo trećina fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) najavila je povećanje školarine za samofinansirajuće studente u akademskoj 2009/10. i to od 2.000 do 32.000 dinara, ali su dva fakulteta odlučila da smanje cenu studija, podržava... pročitaj ceo tekst »

Trostruka provera za rektora

(Politika) - Branko Kovačević: I fakulteti moraju da zarađuju. – Vera Dondur: Dugo studiranje veći problem nego školarine. – Velibor Stojić: Rešiti problem novca ili će fakulteti „zaključati vrata”

Do 26. maja trebalo ... pročitaj ceo tekst »

Skupi časovi za buduće brucoše

(Danas) - Većina fakulteta u Beogradu počela je da organizuje pripremnu nastavu za upis na prvu godinu studija, a cene su od 7.000 do 15.000 dinara, u zavisnosti od fonda časova.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu pripremna nastava ... pročitaj ceo tekst »

Pripremna nastava na fakultetima od 7.000 do 15.000 dinara

(Blic) - Većina fakulteta u Beogradu počela je da organizuje pripremnu nastavu za upis na prvu godinu studija, a cene se kreću od 7.000 do 15.000 dinara u zavisnosti od fonda časova.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu fond časova... pročitaj ceo tekst »

Susret studenata sa mendžmentom televizije Fox

Beograd, 9. april 2009. – Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, organizovali su danas susret studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu sa mendžmentom televi... pročitaj ceo tekst »

Studenti dobili zaštitnika

(Politika) - Prof. dr Branko Rakić prvi univerzitetski ombudsman u Srbiji. Profesor Pravnog fakulteta dr Branko Rakić juče je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu i zvanično proglašen prvim univerzitetskim ombudsmanom u Srbiji. Iza naziv... pročitaj ceo tekst »

Studiranje skuplje i do 50 odsto

(Vecernje novosti) - Senat Univerziteta u Beogradu preporučio je fakultetima da ne povećavaju školarine ili da to bude samo za iznos inflacije u prošloj godini. Ipak, od 31 fakulteta u sastavu BU, povećanje školarina predložilo je 12 visoko... pročitaj ceo tekst »

Jedan fakultet nije dovoljan

(Blic) - Nikola Prodanović iz Sombora student je četvrte godine Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Sudeći po dosadašnjim ocenama, bolji je fizičar nego elektrotehničar jer na fizici ima prosek 10,00, a na elektrotehnici 9,86... pročitaj ceo tekst »

Počela izborna trka za rektora Beogradskog univerziteta

(Politika) - Za razliku od perioda kada je vlada postavljala rektora i dekane, danas prvog čoveka Univerziteta biraju profesori i studenti. U Kapetan-Mišinom zdanju uskoro će ponovo biti biran prvi čovek Beogradskog univerziteta, a na listi ka... pročitaj ceo tekst »

Tri kandidata za rektora UB

(Vecernje novosti) - Komisija za sprovođenje izbora rektora Univerziteta u Beogradu utvrdila je listu od tri kandidata za tu funkciju, saopšteno je iz komisije.

Kako se navodi u saopštenju, kandidat za rektora je i sadašnji prvi č... pročitaj ceo tekst »

Zaveštao imovinu Univerzitetu

(B92) - penzioner Petar Srnić, rodom iz sela Ostra, nadomak Čačka, imovinu vrednu pola miliona evra, zaveštao Beogradskom univerzitetu.

Tri stana u centru Beograda, namenio je za stipendiranje talentovanih akademaca koji žele da o... pročitaj ceo tekst »

Tri stepena za Bolonju

(Vecernja novosti) - OSNOVNA zamerka koju su fakulteti Univerziteta u Beogradu imali na nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, odnosi se na predložena tri nivoa studija. Na sednici Senata BU ove nedelje biće usvojen prečišćen tek... pročitaj ceo tekst »

Lista kandidata za rektora

(B92) - Komisija za sprovođenje izbora rektora i prorektora utvrdila je listu evidentiranih kandidata za rektora Univerziteta u Beogradu.

Na listi su profesor Fakulteta za fizičku hemiju Vera Dondur, profesor Elektrotehničkog fakult... pročitaj ceo tekst »

Je li mora baš tako?

(Blic) - Ovih dana pokrenuta je procedura za izbore na Beogradskom univerzitetu. Počelo se od rektora kako je i red. Valjda je to vreme kada javnost očekuje da čuje šta je urađeno u prethodnom mandatu. Beogradski univerzitet akreditivan, rang... pročitaj ceo tekst »

Mora se izdvajati više za obrazovanje

(Blic) - Kriza sa kojom se suočavaju Srbija i čitav svet ne može da se prevaziđe bez investiranja u obrazovanje, jer to je jedini pouzdan način za stvaranje novih radnih mesta i dinamičnog tržišta rada - kaže Branko Kovačević, rektor Un... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Fakulteti sami odlučuju

(B92) - Školarine na beogradskim fakultetima biće veće za pet do deset hiljada dinara. Rektor Branko Kovačević kaže da će sugerisati da se cene ne menjaju.

Beogradski univerzitet i Ministarstvo obrazovanja mogu samo da sugerišu... pročitaj ceo tekst »

Svaki četvrti student položio sve ispite

(Borba) - Bolji uspeh pokazali studenti na budžetu od onih samofinansirajućih. Svaki četvrti student Univerziteta u Beogradu koji je u oktobru završio prvu godinu položio je sve ispite u roku, dok trećina brucoša nije uspela da pređe minim... pročitaj ceo tekst »

Efikasnost studiranja povećana

(Mondo) - Efikasnost studiranja na Univerzitetu u Beogradu u prethodnoj školskoj godini je povećana, rečeno je danas u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji za novinare u Rektoratu, prodekan za osnovne studije Neda Bok... pročitaj ceo tekst »

Student hemije nađen mrtav u toaletu

(Blic) - Martin M. (26), student druge godine Hemijskog fakulteta, nađen je mrtav juče ujutru u toaletu zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta na Studentskom trgu.

Čistačica je juče u 7.30 sati pokušala da uđe u toalet na drugo... pročitaj ceo tekst »

Student se predozirao na fakultetu

(Glas javnosti) - Martin Marinković (26), student druge godine hemije, pronađen je mrtav juče ujutro, oko 7 časova, u toaletu Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, Marinkovićevo beživotno telo nalazil... pročitaj ceo tekst »

Školarina za pravnike 90.000 dinara

(Vecernje novosti) - Studije za samofinansirajuće studente na državnim fakultetima ove će godine, sudeći po najavama sa univerziteta i fakulteta, biti skuplje.

Cena će biti viša za procenat rasta cena na malo, što bi značilo d... pročitaj ceo tekst »

Studenti posetili Kraljevski i Beli Dvor

(24 sata) - Studenti beogradskih fakulteta koji su proteklog vikenda posetili Kraljevski i Beli Dvor, puni su utisaka iz dvorskog kompleksa, ali bi voleli da za javnost bude otvoreno još prostorija.

Obilazak je omogućio dnevni list ... pročitaj ceo tekst »

Kriza potresa i Univerzitet

(B92) - Zbog nedostatka novca usled ekonomske krize, kvalitet nastave na fakultetima biće smanjen, upozorava rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

On je u intervjuu “Novostima” naveo i da se upisne kvote na fakulteti... pročitaj ceo tekst »

Izgubićemo sve projekte

(Vecernje novosti) - UPISNE kvote na fakultetima određuju se odoka, empirijski. Nema dublje analize da li je to u skladu sa potrebama tržišta rada. Cifre o broju brucoša, dobrim delom datiraju iz perioda stare Jugoslavije, kada se znalo koliko... pročitaj ceo tekst »

Dan visokoškolaca

(Politika) - Uz podsećanje na velike proteste akademaca, koncert u „Studenjaku”, sportska i muzička takmičenja, nagrade za najbolje.

Akademci danas praznuju. Nizom manifestacija, ali i nešto raskošnijom trpezom u studentskim m... pročitaj ceo tekst »

Dan studenata

(RTS) - Studenti Univerziteta u Beogradu obeležavaju Dan studenata u znak sećanja na demonstracije protiv fašizma u Beogradu 1936. godine. Promovisani počasni doktori Univerziteta u Beogradu. Nauka u Srbiji na dobrom putu, ali su neophodna ve... pročitaj ceo tekst »

Danas je Dan studenata Beogradskog univerziteta

(Danas) - Studenti Univerziteta u Beogradu obeležiće danas Dan studenata. Univerzitet u Beogradu 4. april obeležava u znak sećanja na studenta prava Žarka Marinovića, koga je policija ubila na Medicinskom fakultetu u Beogradu tokom generalno... pročitaj ceo tekst »

Došli da bi trajno ostali

(Blic) - Studenti koji su došli u Beograd na školovanje sa oduševljenjem pričaju o prestonici, bogatom kulturnom i noćnom životu i mogućnostima koje im ona pruža. Ne dopadaju im se gužva u saobraćaju, čekanje u redovima, ali i nekultura... pročitaj ceo tekst »

Svetski savet rektora u Beogradu

(24 sata) - Svetski samit rektora univerziteta na kome će učestvovati predstavnici 121 univerziteta i asocijacija koje se bave obrazovanjem, biće održan u Beogradu od 2. do 5. aprila.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačevi... pročitaj ceo tekst »

Ove godine manje indeksa za brucoše

(Politika) - Univerzitet u Beogradu predložio je 622 mesta manje nego lane, novosadski 415, kragujevački oko 1.000… – Zbog Univerzijade neće biti prijemnog u halama Beogradskog sajma. Upisne kvote koje su za ovu godinu predložili fakulteti... pročitaj ceo tekst »

Mesto za drukčiju svirku i politiku

Klub studenata tehnike će danas održati proslavu povodom 55 godina postojanja. U ovom kultnom mestu za to vreme gostovali su neki od najpopularnijih jugoslovenskih i stranih muzičara, ali i glumaca, pa čak i političara. Na vrhuncu slave bio j... pročitaj ceo tekst »

Objavljena je letnja sezona BEST kurseva

(best.org.rs, studentski svet) - Objavljena je letnja sezona BEST kurseva. Čeka vas 51 destinacija širom Evrope!

Kursevi su besplatni i održaće se u periodu od 2. juna 2009. do 5. septembra 2009.

Želite da posetite nek... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za najbolji stručni rad studenata

Univerzitet u Beogradu raspisuje konkurs za najbolji naučni-istraživački i stručni rad studenata za 2008. godinu.

U cilju podsticanja boljeg uspeha na studijama, razvijanja interesovanja za naučno-istraživački i stručni rad stu... pročitaj ceo tekst »

Strani studenti u Beogradu

(B92) - Na fakultetima Beogradskog univerziteta studira oko 250 stranih studenata. Najviše ih je na Medicinskom i Arhitektonskom fakultetu, zatim na Stomatološkom, Farmaceutskom i Fakultetu političkih nauka. Među stranim studentima, najbrojnij... pročitaj ceo tekst »

Za godišnje troškove na fakultetima studentima je potrebno od 12.000 do 17.000 dinara

(Danas) - Redovnim studentima beogradskih fakulteta tokom jedne akademske godine potrebno je najmanje oko 12.000 dinara za knjige i uobičajene administrativne troškove (prijave ispita, razna uverenja i formulari), dok za samofinansirajuće akade... pročitaj ceo tekst »

Samo 15,9 odsto studenata završilo fakultet u roku

(Danas) - Od 9.547 studenata koji su diplomirali na fakultetima Beogradskog univerziteta do kraja školske 2007-2008. godne, svega 15,9 je završilo studije u roku kraćem od predviđenog trajanja studija s apsolventskim stažom. Analiza efikasnos... pročitaj ceo tekst »

Beogradski univerzitet skriva ocene pedagoškog rada nastavnika

(Danas) - Interaktivni rad profesora i komunikacija sa studentima, najslabije su ocenjeni u studentskim anketama o pedagoškom radu njihovih nastavnika, pokazuju rezultati sa pojedinih beogradskih fakulteta.

Iako je Senat Univerziteta ... pročitaj ceo tekst »

Savez studenata demantuje navode o proneveri

(Studentski svet) - Savez studenata Studentskog grada, poslao je redakciji portala Studentski Svet saopštenje za javnost u kome se demantuju navodi medija po kojima se članovi ove organizacije optužuju za pronevere milionskih sredstava predviđ... pročitaj ceo tekst »

Univerzitetu u Beogradu još nije uplaćen ni dinar od školarina

(Blic) - Univerzitetu u Beogradu do sada nije uplaćen nijedan dinar za školarine studenata koji su prešli na teret budžeta, iako nisu imali predviđen broj bodova za prelazak, izjavio je prorektor za finansije Branko Medojević.

M... pročitaj ceo tekst »

Univerzitet nije dobio ni dinara za školarine

(Mondo) - Univerzitetu u Beogradu do sada nije uplaćen nijedan dinar za školarine studenata koji su prešli na teret budžeta, iako nisu imali predviđen broj bodova za prelazak, izjavio je prorektor za finansije Branko Medojević.

... pročitaj ceo tekst »

Prijavljivanje za upis novih brucoša od 22. do 24. juna

(Vecernje novosti) - Univerzitet u Beogradu predložio je da prijavljivanje za upis bućih brucoša u narednu školsku 2009/2010. godinu traje od 22. do 24. juna, rekla je danas prorektorka za nastavu Neda Bokan.

Bokan je agenciji Beta... pročitaj ceo tekst »

Akademci razmenili iskustva

(Blic) - Desetak studenata sa pretižnog američkog Univerziteta Jejl, u okviru svoje balkanske turneje, posetili su i Beograd. Njih su juče ugostili vršnjaci iz Kancelarije za mlade pri opštini Savski venac.

Studente iz Beograda z... pročitaj ceo tekst »

Otvoren Međunarodni sajam obrazovanja

(RTS) - U Beogradu je otvoren Međunarodni sajam obrazovanja - "EDU fair", namenjen maturantima koji treba da odluče koji fakultet da upišu i diplomcima koji žele da nastave školovanje na master studijama.

Maturanti koji narednih s... pročitaj ceo tekst »

U Beogradu kongres studenata elektrotehnike Evrope

(24 sata) - Beogradski komitet studenata elektrotehnike organizovaće krajem marta u saradnji sa kolegama iz Sarajeva, kongres studenata elektrotehnike Evrope, događaj koji će okupiti akademce iz 23 zemlje. Kongres će biti održan od 20. do 30.... pročitaj ceo tekst »

Interaktivno predavanje: Assessment

PRIJAVITE SE ZA: INTERAKTIVNO PREDAVANJE - ASSESSMENT CENTRI

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizov... pročitaj ceo tekst »

Broje brucoše

(vecernje novosti) - Smanjenje upisnih kvota na pojedinim fakultetima Univerziteta u Beogradu usledilo je zbog poštovanja standarda akreditacije. Postupak provere ispunjenosti uslova za dobijanje dozvola za rad, koji traje do juna, moraju proći ... pročitaj ceo tekst »

Za Univerzitetskog ombudsmana izabran Branko Rakić

(24 sata) - Savet Univerziteta u Beogradu danas je za univerziteskog ombudsmana izabrao profesora Pravnog fakulteta Branka Rakića.

Dužnost ombudsmana je zaštita prava i interesa studenata i profesora i unapređenje kvaliteta obrazov... pročitaj ceo tekst »

Univerzijada pomera i prijemne ispite

(Blic) - Termini prijemnih ispita na fakultetima koji su ispite održavali u halama Beogradskog sajma neće biti promenjeni, ali će mesto održavanja biti promenjeno jer će hale biti zauzete zbog takmičenja na Univerzijadi. Ipak, direktor Sajma... pročitaj ceo tekst »

Beogradski univerzitet dobio nove zadužbine

(24 sata) - Posle dužeg vremena, na Univerzitetu u Beogradu obnavlja se duh zadužbinarstva, odlukom dve porodice da zaveštaju svoju imovinu najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u regionu.

Beograđanin Petar Srnić sa porodicom zave... pročitaj ceo tekst »

Zadužbinarstvo nije zamrlo u Srbiji

(Mondo) - Posle gotovo jedne decenije, na Univerzitetu u Beogradu obnavlja se duh zadužbinarstva, odlukom dve beogradske porodice da zaveštanjem svoje imovine pomogne najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u regionu i njenim studentima, rečeno je... pročitaj ceo tekst »

Počeli treninzi za volontere

(Mondo) - U prepunoj sali Visoke turističke škole strukovnih studija juče je održan prvi opšti trening za volontere predstojeće Univerzijade, koja će se održati od prvog do 12. jula.

Nakon što su prisutni pogledali kratak fil... pročitaj ceo tekst »

Kanada je raj za studente

(Blic) - Na međunarodnom sajmu obrazovanja od 12. do 14. marta u Beogradu Kanada će se predstaviti na najbolji način. Mada se to očekuje od zemlje, koja zajedno sa SAD, Britanijom, Francuskom i Australijom predstavlja pet vodećih država u sv... pročitaj ceo tekst »

Besplatan trening za sve studentkinje

Savez studenata Beograda i City fitness club, svim studentkinjama omogućavaju besplatan trening 8. marta u periodu od 11-18h. City fitness club se nalazi u Karnegijevoj ulici, br.7, preko puta TMF-a. Potrebno je doneti indeks na uvid. Više infor...

Sa diplomom bez posla

(Vecernje novosti) - NA beogradskom tržištu rada, na početku godine, među nezaposlenima evidentirano je i oko 12.000 visokoobrazovanih. Najbrojniji u ovoj grupi su sugrađani koji su završili fakultet - 11.426, zatim magistri - 313, a bez pos... pročitaj ceo tekst »

Stipendije za 40 studenata lidera

(24 sata) - Narodna kancelarija predsednika Republike, organizacija „1000 mladih lidera” i Unidea fondacija, nedavno su raspisale konkurs za stipendiranje 40 studenata Beogradskog univerziteta.

Stipendije koje se dodeljuju mladim ... pročitaj ceo tekst »

Ocenama opominju profesore

(Vecernje novosti) - STUDENTI Univerziteta u Beogradu najviše zameraju svojim profesorima da ih ne podstiču, da nema direktnijih kontakata među njima, da akademci nisu dovoljno uključeni u nastavu.
To je pokazala najnovija anketa koju j... pročitaj ceo tekst »

Manje indeksa na jesen

(Vecernje novosti) - NA fakultetima Univerziteta u Beogradu ove godine, prema predloženim upisnim kvotama, trebalo bi da se školuje nekoliko stotina studenata manje nego lane. Tako će na 31 fakultetu BU moći da se školuje 8.888 studenta o tro... pročitaj ceo tekst »

Ispit do diplome

(Vecernje novosti) - Na 15 fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su dostavili podatke Rektoratu, ima 12.354 studenata kojima je istekao apsolventski staž. Reč je o studentima koji su upisani po ranijim propisima, a od tog broja 1.191 akademac ... pročitaj ceo tekst »

Pomoć najugroženijim studentima

(RTS) - Raspisan konkurs za izbor 150 studenata kojima će biti plaćeni troškovi smeštaja u studentskim domovima za tri meseca. Cilj akcije Savez studenata Beograda, pomoć najugroženijim studentima kojima je studiranje otežano ili onemoguće... pročitaj ceo tekst »

“Bolonjci" brže do diplome

(RTS) - Studenti Univerziteta u Beogradu koji studiraju prema reformisanom programu fakultete završavaju brže od onih koji su studirali prema starom programu studiranja. "Bolonjci" beleže i veći prosek ocena.

Studenti Univerziteta ... pročitaj ceo tekst »

Cene prihvatljive, provod zagarantovan

(Danas) - Interesovanje studenata za putovanja po evropskim gradovima, koja većgodinama unazad organizuje najstarija i najbrojnija studentska organizacija u našoj zemlji, Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda (ZPU), iz godine u godi... pročitaj ceo tekst »

Studenti podelili loše ocene profesorima

(Blic) - Studenti Univerziteta u Beogradu traže od svojih profesora da ih više podstiču, da sa njima ostvare direktniji kontakt, da se više uključe u nastavu i da pruže više informacija o seminarskim radovima i vežbama, pokazala je najnovi... pročitaj ceo tekst »

Dug put do diplome

(Vecernje novosti) - POSLEDNJA analiza efikasnosti studiranja na fakultetima Univerziteta u Beogradu pokazala je da studentima do diplome treba u proseku 7,69 godina. Analizom je obuhvaćeno 9.547 studenata koji su do kraja školske 2007/2008. god... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti počinju da uče

(Mondo) - Studenti fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) koji su diplomirali do kraja školske 2007/08. godine, prosečno su studirali 7,69 godina, što je za oko 2,3 godine duže od predviđenog vremena za završetak studija.

Najnovi... pročitaj ceo tekst »

Fizičari najbolji

(Vecernje novosti) - PROSEČNA srednja ocena studenata fakulteta Univerziteta u Beogradu je 7,96, pokazala je analiza uspeha akademaca koji su diplomirali u školskoj 2007/2008. godini, koju je uradio Rektorat BU. U odnosu na prethodnu analizu rez... pročitaj ceo tekst »

Na budžetu 9.000 studenata

(Glas Javnosti) - Univerzitet u Beogradu (UB) predložiće da se u školskoj 2009/10. godini na osnovne akademske studije upiše 14.607 brucoša - 8.953 za studiranje o trošku iz budžeta i 5.654 samofinansirajuća studenata.

Senat UB... pročitaj ceo tekst »

Selidba studenata usred ispitnog roka

(Blic) - Na hiljade studenata Beogradskog univerziteta u nebranom je grožđu jer će morati ranije da završe nastavu, odmah zatim da polažu ispite do 20. juna, a oni koji su u Studentskom gradu u isto vreme i da se sele zbog održavanja Univerz... pročitaj ceo tekst »

Hologram na otvaranju Univerzijade

(24 sata) - U realizaciji koncepta ceremonije otvaranja Univerzijade učestvovaće i studenti. “Studenti će raditi na izradi filma o našoj zemlji, pravljenju hardvera i u svakom drugom segmentu ceremonije”, kaže za „24 sata” producentki... pročitaj ceo tekst »

Besplatno testiranje na HIV u Studentskoj poliklinici

(Pink) - Centar za prevenciju side i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd organizovaće, povodom Dana zaljubljenih, u subotu, 14. februara akciju noćnog, besplatnog i dobrovoljnog testiranja na HIV, hepatitis B i C za sve građane, sao... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za dodelu 40 studentskih stipendija

(Blic) - Narodna kancelarija predsednika Srbije, program "1000 mladih lidera Srbije" i Unikredit banka raspisali su konkurs za 40 stipendija od 2.000 evra za društveno angažovane studente državnih i privatnih univerziteta sa sedištem u Beograd... pročitaj ceo tekst »

Dodatni bodovi za studente koji učestvuju na Univerzijadi

(24 sata) - Svim studentima Univerziteta u Beogradu, koji će za vreme Univerzijade morati da izađu iz studentskih domova, biće obezbeđen smeštaj, potvrdio je predsednik Organizacionog odbora Univerzijade i potpredsednik Vlade Božidar Đelić... pročitaj ceo tekst »

Univerzijada prepolovila junski rok

(Politika) - Akademci iz unutrašnjosti moraće da napuste Studentski grad u Beogradu, možda će biti smešteni u nove stanove u Univerzitetskom naselju. Problem smeštaja oko 3.000 studenata koji moraju da napuste domove do 20. juna zbog održav... pročitaj ceo tekst »

Stipendije za 40 studenata od 2.000 evra

(Blic) - „Unikredit banka“, „Unidea“ - Fondacija „Unikredit grupe“, Narodna kancelarija predsednika Republike i program „1.000 mladih lidera Srbije“ raspisuju konkurs za dodelu 40 stipendija u iznosu od 2000 evra.

Kako... pročitaj ceo tekst »

Počela pripremna nastava na beogradskim fakultetima

(24 sata) - Pripremna nastava na gotovo svim fakultetima održava se vikendom, a za nju treba izdvojiti i do 200 evra. Na pojedinim fakultetima Beogradskog univerziteta pripremna nastava za prijemni ispit već je počela. Priprema se uglavnom orga... pročitaj ceo tekst »

Upisuju 14.547 brucoša

(Vecernje novosti) - SLEDEĆE godine, prema preliminarnom predlogu upisnih kvota, na fakultetima Univerziteta u Beogradu studiraće 14.547 studenata. O trošku države školovaće se 8.888 brucoša, dok će 5.819 akademaca plaćati studije.

... pročitaj ceo tekst »

Bez evidencije o studentima sa hendikepom

(RTS) - Nema baze podataka o broju studenata sa hendikepom na Beogradskom univerzitetu. Najbolji se zapošljavaju na fakultetima. Centar za tu kategoriju studenata postoji godinu dana, punktovi potrebni i na fakultetima.

Ne postoji baz... pročitaj ceo tekst »

TIMES - Ozbiljne poslovne igre

(Mondo) - Tim od četvoro studenata Beogradskog univerziteta izabran je za predstavnika Srbije u polufinalu evropskog Turnira menadžerskih i inženjerskih veština (TIMES - Tournament in Management and Engineering Skills), koje će biti održano ... pročitaj ceo tekst »

Otvaranje opšteg informacionog centra o evropskoj uniji

Uz podršku Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji, Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' otvara opšti informacioni centar o Evropskoj uniji - EUi. Svečano otvaranje Centra EUi održaće se u četvrtak 5. februara 2009. godin... pročitaj ceo tekst »

Preuređena menza u domu „Kralj Aleksandar”

(Politika) - Zahvaljujući modernoj liniji za čuvanje i posluživanje hrane, svi obroci su topli. – Još pedesetak studenata na budžetu za koji dan useliće se u nove sobe doma „Studentski grad”

Kapacitet doma „Studentski gra... pročitaj ceo tekst »

Na Univerzijadu više od 9.000 sportista

(Borba) - Jubilarne 25. studentske igre u Beogradu brojaće samo 1.000 sportista manje nego Olimpijada u Pekingu i biće najmasovniji događaj u srpskoj istoriji

Univerzijada u Beogradu biće najmasovniji događaj u istoriji Srbije. Na... pročitaj ceo tekst »

Koliko košta student u Beogradu

(Politika) - Roditelji iz unutrašnjosti sa prosečnom zaradom od 35.400 dinara daju do 80 odsto jedne plate da bi pokrili troškove

Jeleni Medaković, studentu Filološkog fakulteta u Beogradu, potrebno je najmanje od 10.000 do 15.000... pročitaj ceo tekst »

Diploma i za tri godine

(Vecernje novosti) - Studiranje o trošku budžeta, po svemu sudeći, biće privilegija samo za najbolje akademce. Ovo je suština izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju na kome radi radna grupa Univerziteta u Beogradu.

Novina ko... pročitaj ceo tekst »

Smanjen prosek dužine studija

(RTS) - Prosek studiranja na fakultetima u Beogradu smanjen posle potpisivanja Bolonjske deklaracije i uvođenja reformisanih programa u visokoškolske ustanove.

Studenti beogradskog Fakulteta veterinarske medicine skratili su prosek s... pročitaj ceo tekst »

Povezivanje studenata sa poslovnom zajednicom

(Poslovni magazin) - U poseti uspešnim kompanijama: Advokatska kancelarija Karanović & Nikolić

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, organizovali su... pročitaj ceo tekst »

Domaći konzorcijum stipendira najbolje studente

(24 sata) - Cilj je da se zaposle najbolji i da u energetici, koja postaje primarna oblast, svoje mesto nađe što više mladih, a ne da svoju sudbinu vezuju za inostranstvo, rekao je sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Nikola Rajaković.... pročitaj ceo tekst »

Takmičenje studenata TIMES

(24 sata) - Prijavljivanje za „TIMES”, najveće evropsko Case Study takmičenje traje do nedelje, 25. januara. Kvalifikacije će biti na Fakultetu organizacionih nauka 31. januara, a pravo učešća imaju studenti Mašinskog fakulteta sa smera... pročitaj ceo tekst »

Studenti napuštaju Studentski grad 20. juna!

(24 sata) - Iz Studentskog grada, zbog održavanja Univerzijade, oko 3.500 studenata napustiće svoje sobe 20. juna, rečeno je danas na sednici Senata beogradskog univerziteta.
Student prorektor BU Sonja Nektarijević zatražila je od rekt... pročitaj ceo tekst »

S najvišim ocenama u Evropu

(Danas) - Sandra Aleksić nedavno je proglašena za najboljeg studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu (prosek 9,94). Trenutno je na specijalističkim akademskim studijama iz oblasti endokrinologije i to je polje u kome vidi svoju buduću karije... pročitaj ceo tekst »

Zimovanje na Zlatiboru za 5.200 dinara

(Danas) - Svi redovni studenti beogradskih visokih škola i fakulteta i ove godine mogu da konkurišu za zimovanje u studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ na Zlatiboru.

Konkurs Zdravstveno potpornog udruženja studenata Beogra... pročitaj ceo tekst »

Na Medicinskom fakultetu uskoro master za menadžment

(Vecernje novosti) - Na Medicinskom fakultetu u Beogradu od marta ove godine počeće prvi master program iz zdravstvenog menadžmenta za svršene studente medicine, farmacije, ekonomije, prava i sličnih fakulteta, najavljeno je danas.

... pročitaj ceo tekst »

Tržište bira indeks

(Vecernje novosti) - SMISAO studiranja je da dobijete dobar posao i da možete da živite od svog rada. Znanje stečeno na fakultetu mora biti verifikovano na tržištu rada, jer u suprotnom Univerzitet gubi svoju društvenu funkciju - da zapošlj... pročitaj ceo tekst »

Beogradski studenti neće u Indiju, Kinu i Rusiju

(Danas) - Univerzitet u Beogradu ima potpisane ugovore o međunarodnoj saradnji sa oko 150 svetskih visokoškolskih ustanova, ali je relativno mali broj tih ugovora aktivan. Iako poslednjih godina ta saradnja postaje sve intenzivnija, još uvek ma... pročitaj ceo tekst »

Beograd propustio retku priliku da kroz letnju Univerzijadu obnovi stare i izgradi nove sportske objekte

(Danas) - Sportska studentska dvorana, atletske staze, teniski centar, rekonstrukcija 20 sportskih centara, 46 stadiona i bazena... bile su samo neke od najava šta će sve glavnom gradu ostati nakon Letnje univerzijade, koja se sledeće godine od... pročitaj ceo tekst »

Telefonske kartice brucošima na poklon

Novine „24 sata" poklanjaju 4.000 Halo i HaloPlus kartica studentima - brucošima Univerziteta u Beogradu. Da bi dobili jednu od 4.000 Halo i HaloPlus kartica, studenti treba da dođu s indeksom i kuponom u servis „Telekoma“.

Nov... pročitaj ceo tekst »

Na beogradskim fakultetima već deset godina ne postoji redovna nastava fizičkog vaspitanja

(Danas) - Srbija će naredne godine biti domaćin najvećeg studentskog takmičenja Univerzijade, a još je neizvesno kada će nastava fizičkog vaspitanja biti vraćena na fakultete. Poslednjih godina u akademskoj zajednici je često isticano da ... pročitaj ceo tekst »

Inicijativa Beogradskog univerziteta da se „starim“ apsolventima olakša sticanje diplome

(Danas) - Univerzitet u Beogradu pokrenuo je inicijativu da se apsolventima sa manjim brojem zaostalih ispita, koji studiraju po starom zakonu, omogući da polože te ispite i steknu fakultetsku diplomu. Prorektor za nastavu Beogradskog univerzite... pročitaj ceo tekst »

Promocija sektora Volonteri UB 2009

(Studentski svet) - Uspešnu nedelju promocija sektor Volonteri UB 2009 nastavili su u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, Brodarskoj školi i Tehnoart srednjoj školi gde se na promocijama održanim u sredu 17. decembra prijavilo oko 300 učenika ko... pročitaj ceo tekst »

Jeftinije u bioskop i kod frizera

(Blic) - Svi studenti, bez obzira na prosek i status, odnosno da li su na budžetu ili sami finansiraju školovanje, mogu izvaditi neku od takozvanih „benefit“ kartica.

Pomoću njih imaju popuste na niz usluga, počevši od jeftin... pročitaj ceo tekst »

Kovačević: Uloga studenata ključna u procesu reforme

(Tanjug) - Rektor Beogradskog univerziteta (BU), Branko Kovačević, rekao je u petak da studenti imaju centralnu ulogu u procesu reforme visokog školstva, i da oni moraju razvijati mehanizme kontrole kvaliteta rada fakulteta.

Otvara... pročitaj ceo tekst »

Četiri nova redovna profesora na Medicinskom fakultetu

(Tanjug) - Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu danas su u zvanje redovnih profesora izabrani Mladenko Vasiljević, Zoran Milutinović, Zoran Todorović i Ljiljana Šćepanović sa Meidcinskog fakulteta.

Redovni profesori postali ... pročitaj ceo tekst »

Šetnja uspešnih žena i studentkinja

(24 sata) - U Beogradu je juče održana šetnja pod sloganom "Podeli šta znaš - Budi mentorka!", na kojoj su se okupile uspešne žene Srbije u oblasti biznisa, javnog života i nevladinog sektora, kao i studentkinje, buduće liderke, da bi raz... pročitaj ceo tekst »

Univerzitetsko selo pre roka

(Politika) - Pet od 14 stambeno-poslovnih zgrada u novobeogradskom Bloku 67, koje će najpre koristiti sportisti letnje Univerzijade 2009, biće završeno krajem januara sledeće godine.

Radovi u celom kompleksu „Belvil” trebalo b... pročitaj ceo tekst »

Profesori vrlo dobri

(Vecernje novosti) - Nedostatak podsticanja i učestvovanja studenata u nastavi, najčešće su zamerke koje studenti Univerziteta u Beogradu imaju na rad svojih profesora. Prelazak na novi režim studiranja zasnovan na principima Bolonjske deklar... pročitaj ceo tekst »

Studenti na dopunskoj

(Vecernje novosti) - NA fakultetima postoji mnogo "večitih" studenata, kojima je do diplome ostalo jedan ili dva ispita. Precizne statistike koliko je takvih akademaca nema, ali je sigurno da se njihov broj meri desetinama hiljada. U međuvremenu... pročitaj ceo tekst »

Od Arhitekture će se tražiti da poštuje oduku Vlade

(Beta) - Studentski parlament Univerziteta u Beogradu uputiće Ministarstvu prosvete dopis u kojem će se od Arhitektonskog fakulteta tražiti da poštuje odluku Vlade i svim studentima koji su osvojili 60 bodova obezbede beneficije budžetskih. <... pročitaj ceo tekst »

Seoba studenata po domovima

(Politika) - Molbe za zamenu mesta u studentskim kućama visokoškolci će moći da predaju još danas, a rok za odgovor službe smeštaja ističe 16. decembra.

Molbe za zamenu mesta između različitih kategorija i domova studenti po... pročitaj ceo tekst »

Sutra počinje akcija "Osmeh na dar"- paketići za decu KIM

(Tanjug) - Humanitarna akcija "Osmeh za dar" u okviru koje će biti prikupljani novogodišnji pokloni za mališane sa Kosova i Metohije počinje sutra, najavili su organizatori studenti Pravnog i Fakulteta političkih nauka (FPN).

AKC... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za "BIMUN 2009"

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije priprema šestu međunarodnu studentsku konferenciju „BEOGRADSKI MEĐUNARODNI MODEL UJEDINJENIH NACIJA – BIMUN 2009“ koja će se održati u Beogradu od 05. do 08. marta 2009. godine. Na skupu će učest... pročitaj ceo tekst »

Novi student prorektor BU zvanično preuzeo dužnost

(24 sata) - Novi student prorektor Univezriteta u Beogradu Sonja Nektarijević najavila je danas da će njen prioritet u narednih godinu dana biti otvaranje pitanja korupcije na beogradskim fakultetima.

"To što se o korupciji na beogr... pročitaj ceo tekst »

Univerzijada u Beogradu biće uspešna

(RTS) - Predsednik Svetske studentske sportske federacije (FISU) Džordž Kilijan rekao je u Parizu da je siguran da će Univerzijada u Beogradu naredne godine biti uspešna.

- Verujem da će Srbija moći da realizuje Univerzijadu i ve... pročitaj ceo tekst »

Treba mi krevet, keš odmah

(Politika) - Ilegalna trgovina mestima u studentskim domovima ovih dana je u punom jeku. Kreveta ima manje nego akademaca koji bi da se usele. Mesta dostižu cenu i do 450 evra.

Od 8.318 studenata koji su dobili pravo da ove školske g... pročitaj ceo tekst »

Deseti festival studentskog filma od 10. do 14. decembra u beogradskom bioskopu Balkan

(Danas) - Deseti festival studentskog filma, u organizaciji studenata umetničkih akademija, svečano će 10. decembra otvoriti reditelj Darko Bajić u beogradskom biskopu Balkan, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u tom bioskopu.

... pročitaj ceo tekst »

Devoke iz Indije studenti pilotske akademije JAT-a

(RTV) - Zahvaljujući dugoj tradiciji, Jatova pilotska škola u Vršcu ima dobru reputaciju širom sveta, pa i u Indiji, zemlji u kojoj dvadesetak srpskih pilota leti za nacionalnu kompaniju.

Kako saznaje RTV, budući piloti „Er Indi...

Useljenje u studentske domove bez gužve

(Politika) - U studentske domove, prema preseku koji je napravila služba smeštaja Studentskog centra, do juče ujutru, uselilo se 69 odsto visokoškolaca koji su ostvarili pravo na smeštaj o trošku države.

Useljenje je počelo dr... pročitaj ceo tekst »

Savez studenata za ETC karticu

(24 sata) - Savez studenata Beograda pozvao je studente da iskoriste pogodnosti koje su im omogućene projektom Easy Travel Card (ETC).

U saopštenju se navodi da ova kartica u potpunosti pomaže poboljšanju studentskog standarda i m... pročitaj ceo tekst »

Državni ne da praksu

(Vecernje novosti) - SENAT Univerziteta u Beogradu podržao je stav Medicinskog fakulteta da studenti privatne Medicinske akademije ne mogu da obavljaju vežbe u državnim bolnicima. Ovo mišljenje će biti prosleđeno beogradskom sekretaru za zdr... pročitaj ceo tekst »

Student iz Beograda kreira Cockta spot

(B92) - Kompanija „Cockta“ proglasila je pobednika takmičenja za najkreativniji strip koje je održano tokom oktobra. Nagrada za najbolji strip je prilika da pobednik snimi televizijski spot za „Cocktu“ koji će biti emitovan tokom reklam... pročitaj ceo tekst »

Počelo useljavanje u studentske domove Red od rane zore

(Blic) - Studenti koji su prošle nedelje dobili mesto u jednom od 11 domova u Beogradu, do petka mogu da se usele u svoje sobe. Oko 8.500 akademaca trebalo bi da za nedelju dana izađu iz svojih starih soba i da se usele na nova mesta.

pročitaj ceo tekst »

Predavanja "Speak with confidence"

Postovani, Kompanija Procter & Gamble organizuje jedno od predavanje iz projekta Raising Stars na temu "Speak with confidence". Predavanje i duskusiju ce voditi iskusni treneri iz P&G-ja, gde cete imati priliku da cujete vise o tome sta znaci dobr... pročitaj ceo tekst »

Laboratorija slavnih

(Građanski list) - Na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta danas u 12 sati biće predstavljen projekat "Laboratorija slavnih". O svojim iskustvima govoriće dosadašnji učesnici - Tijana Prodanović, Ivana Horvat, Marija Lesjak ... pročitaj ceo tekst »

Spremite se za KST maskenbal

(24 sata) - Tradicionalni prednovogodišnji KST-ov maskenbal ove godine održaće se u subotu 27. decembra na temu „Koji si ti superheroj?”.

Maskenbal se ove godine održava 35. put, a za razliku od predhodnih godina biće postavlj... pročitaj ceo tekst »

Jedina šansa objavljivanje radova u međunarodnim časopisima

(Danas) - Dominacija istraživačkih univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država. U Srbiji doktorati decenijama deljeni „šakom i kapom“ . Akreditacije će utvrditi ko će moći da organizuje doktorske studije.

Jedini način da ... pročitaj ceo tekst »

Obuka iz poslovnog engleskog

(24 sata) - Savez studenata Beograda i Centar za strane jezike Kontext i ove školske godine organizuju program obuke iz poslovnog engleskog jezika i takmičenje „Du Ju Spik Biznis Ingliš?”. Svi studenti koji se do 28. novembra budu prijavili... pročitaj ceo tekst »

Regresiranje troškova studenata putnika

(Studio B) - Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora objavilo je oglas za ostvarivanje prava na regresiranje troškova prevoza studenata koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Sombora, odnosno žive u naseljenim mesti... pročitaj ceo tekst »

Knjige skuplje od stana i hrane

(Vecernje novosti) - Živeti u glavnom gradu kao student nije lako. Ono što najviše muči akademce je, kažu, nedostatak novca za koliko-toliko normalan život. U prednosti su svakako oni koji ne plaćaju stan i školarinu, jer su to najveće st... pročitaj ceo tekst »

Studentske legitimacije važe do 30. novembra

(Studio B) - Legitimacije za studente, izdate za školsku 2007/2008. godinu, važe do 30. novembra, podseća GSP „Beograd" i apeluje na sve studente da do ovog datuma izvade nove legitimacije.

Sve dodatne informacije o uslovima izdav... pročitaj ceo tekst »

Detaljni lekarski pregledi za useljenje u studentske domove ne rade se godinama

(Vecernje novosti) - DETALJNI lekarski pregledi za useljenje u studentske domove ne rade se već godinama. Lekarska uverenja su uslov za useljenje u dom, a gotovo 10.000 studenata obavi ih za 15 dana jer traju svega dva minuta. Iako će skoro polo... pročitaj ceo tekst »

Testovima snage, duha i uma studenti obeležili svoj dan

(24 sata) - Odjekivala je „Merkatorom” pesma volontera Univerzijade 2009. godine, dok su se zagrljeni studenti s mikrofonom u ruci takmičili u karaokama...
Na dinamičan način beogradski studenti juče su u „Merkatoru” obeležili ... pročitaj ceo tekst »

Obeležen Međunarodni dan studenata u Beogradu

(Beta) - Predsednik Saveza studenata Beograda Goran Minić ocenio je danas da najveći problem studenata u Srbiji prestavlja reforma visokog obrazovanja koja nije sprovedena na pravi način.

Ušli smo u reformu 2005. godine i počeli s... pročitaj ceo tekst »

Gozba za 45 dinara

(Danas) - U studentskim restoranima gužve ima i nema, zavisi šta je tog dana na jelovniku. Jedna je anketa pokazala da je velika većina studenata koji se hrane u menzama, zadovoljna jelovnikom, ali i cenama. Zamerki, naravno, ima, ali s obzirom... pročitaj ceo tekst »

Sporni kriterijumi za sticanje zvanja nastavnika na Beogradskom univerzitetu

(Danas) - Novi kriterijumi za sticanje zvanja nastavnika Univerziteta u Beogradu, koji su počeli da se primenjuju od 1. oktobra, naišli su na ozbiljne kritike stručnjaka iz redova društveno-humanističkih nauka.

Profesor Filozofsko... pročitaj ceo tekst »

Najvredniju imovinu ostavila kraljica Natalija

(Danas) - Univerzitet u Beogradu pre Drugog svetskog rata prihodovao je sredstva od oko 90 zadužbina i fondova, odnosno imovine koje su veliki dobrotvori ostavili svom narodu. U to vreme Beogradski univerzitet je bio je jedan od tri najbogatija u... pročitaj ceo tekst »

Festival nauke po drugi put u Beogradu

(Mikro) - Umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja" organizovaće od 5. do 7. decembra u beogradskom muzeju 25. maj, manifestaciju pod nazivom Festival nauke. U okviru festivala, svoje eksperimente će predstaviti 140 mladih naučnika uz podršk... pročitaj ceo tekst »

Konkurs ANLAVE FONDACIJA

Konkurs ANLAVE FONDACIJA
DODELA NAGRADE NAJBOLJEM STUDENTU BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Uslovi konkursa:
1. Prosek na studijama
2. Broj objavljenih stručnih radova
3. Socijalno - ekonomski status
4. Na k... pročitaj ceo tekst »

U petak besplatno testiranje na HIV

(Fonet) - Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda organizovaće u petak od 20 do 24 sata akciju noćnog, besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV i hepatitis C za sve građane.

Testiranje za sve, ...

Studenti dali krv

(B92) - Studenti arhitekture, građevine i elektrotehnike, u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi, organizovali su dobrovoljno davanje krvi.

Ova akcija je tradicionalna na beogradskim fakultetima i zahvaljujući njoj se godišnj...

Takmičenja "Du ju spik biznis ingliš?"

(Tanjug) - Najuspešnije učesnice takmičenja "Du ju spik biznis ingliš?" Ivana Bojanović i Ana Đorđević otputovaće u London na jednomesečno stručno usavršavanje u Privrednoj komori, rečeno je danas na konferenciji za novinare. Savez st... pročitaj ceo tekst »

Tribina u studentskom Domu Slobodan Penezić

(24 sata) - Povodom Svetskog dana borbe protiv side, JAZAS, kompanija Durex i „24 sata”, pokrenuli su akciju pod motom „24 sata bez rizika”, u okviru koje će se po studentskim domovima i fakultetima održati više tribina gde mladi mogu s... pročitaj ceo tekst »

Sajam Karijera 12. i 13. novembra

(Beta) - U Ekspo centru u sredu počinje dvodnevni sajam "Karijera", na kome će učestvovati 60 poslodavaca iz Srbije i regiona. Poslodavci će, kako je najavljeno, tražiti mlade sa završenom srednjom školom, studente, kao i osobe koje su već... pročitaj ceo tekst »

Dok saberu, ode godina

(Vecernje novosti) - PREDSTAVNICI studenata Univerziteta u Beogradu sastali su se u ponedeljak sa ministrom Žarkom Obradovićem i njegovim saradnicima. Kako smo nezvanično saznali, podaci koje su dostavili fakulteti sa Univerziteta u Beogradu su... pročitaj ceo tekst »

Protestovali studenti Beogradskog univerziteta

(Danas) - Podaci o broju studenata koji su ostvarili uslov za upis godine dostavljeni Ministarstvu prosvete sa Beogradskog univerziteta potpuno su neupotrebljivi i čekamo da ih prorektorka za nastavu Neda Bokan rastumači.

Iz tabela j... pročitaj ceo tekst »

Nekoliko stotina studenata većeg broja fakulteta Beogradskog univerziteta okupilo se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta zahtevajući da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije.

(Beta) - Protest nekoliko stotina studenata Beogradskog univerziteta koji su se okupili tražeći da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije završen je u dvorištu Rektorata.

Većina studenata, koji su se prvobitno okupili ... pročitaj ceo tekst »

Na Platou počeo studentski protest

(Beta) - Nekoliko stotina studenata većeg broja fakulteta Beogradskog univerziteta okupilo se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta zahtevajući da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije.

"više ne možemo da čekam... pročitaj ceo tekst »

Ilegalno u studentskom domu

(B92) - U beogradskim studentskim domovima već duži niz godina ilegalno žive studenti koji ne ispunjavaju uslove sa konkursa, što u Studentskom centru negiraju. Raspodela mesta u studentskim domovima u Beogradu ove godine krenuće za nešto vi... pročitaj ceo tekst »

Sonja Nektarijević, novi student prorektor Beogradskog univerziteta

(Danas) - Borba protiv korupcije i visokih školarina, formiranje studentske konferencije univerziteta - tela koje na nacionalnom nivou štiti interese akademaca, donošenje zakona o studentskom organizovanju i jačanje uloge univerziteta, najvaž... pročitaj ceo tekst »

Sutra protest studenata ispred Rektorata

(Beta) - Studenti beogradskih fakulteta protestovaće sutra ispred zgrade Rektorata, jer još nisu poznati precizni podaci o broju studenata koji su ispunili uslov za upis u narednu godinu studija.

Student prodekan Fakulteta politički... pročitaj ceo tekst »

Potpisan ugovor između Univerziteta Djuk, SAD i Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu je uspostavio saradnju sa američkim Djuk univerzitetom (Duke university) u oblastima koje bi se ticale razmene studenata i nastvnika, kao i realizacije zajedničkih istraživačkih projekata.

Obaveštavamo vas d... pročitaj ceo tekst »

Svi fakulteti dostavili podatke

(RTS) - Svi fakulteti Univerziteta u Beogradu, kao i ostalih državnih fakulteta dostavili su spiskove o broju studenata koji su stekli pravo na upis, po olakšanom režimu studija u narednu školsku godinu, rekla je za RTS, prorektor za nastavu, ... pročitaj ceo tekst »

Studenti pišu dekanima

(RTS) - Studenti prodekani uputili su otvoreno pismo dekanima fakulteta da do podne dostave podatke o broju studenata koji su ispunili uslov za finansiranje iz budžeta, kako bi mogli da se nastave razgovori sa resornim ministarstvima.

... pročitaj ceo tekst »

Studenti zahtevaju podatke o ostvarenom uslovu

Studenti prodekani održali su juče sednice Veća studenata prodekana Univerziteta u Beogradu, sa koje su uputili otvoreno pismo dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tekst urocenog pisma prenosimo u celosti:

"Studen... pročitaj ceo tekst »

Ilegalci sa čipom

(Vecernje novosti) - "PRODAJEM mesto u "4. aprilu", "Žensko mesto na Karaburmi. Vrlo povoljno", "200 evra - Košutnjak"... Ovo su samo neki od oglasa koji se ovih dana mogu pročitati na oglasnim tablama fakulteta i studentskih domova. Iako je do... pročitaj ceo tekst »

GSP poziva studenti i đake da izvade nove legetimacije

(Studio B) - Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd podseća studente da stare legitimacije važe do kraja novembra i da nakon tog datuma moraju izvaditi nove.

U saopštenju GSP-a navodi se da legitimacije za učenike osnovnih i sredn...

Ilegalci u studentskim domovima

(B92) - Raspodela mesta u domovima u Beogradu ove godine krenuće za nešto više od mesec dana. Ipak, iako je svaki dom dugi niz godina nezamisliv bez takozvanih ilegalaca, u Studentskom centru negiraju njihovo postojanje.

"Prodajem ... pročitaj ceo tekst »

Samofinansirajući studenti još bez rešenja

(24 sata) - Strepnja oko 640 studenata koji imaju 42 boda za upis godine, ali ne mogu da pređu na budžet dok Ministarstvo prosvete ne nađe rešenje, trajaće još nekoliko dana.
Zbog neažurnosti sedam beogradskih fakulteta, koji nisu d... pročitaj ceo tekst »

Više od 50 firmi traži inženjere

(24 sata) - Na četvrtom sajmu „Job Fair 08 - Kreiraj svoju budućnost” kompanije će, između ostalog, ponuditi posao i studentima Matematičkog, Fizičkog i Hemijskog fakulteta. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu juče je otvoren Sajam p... pročitaj ceo tekst »

Oko 500 studenata BU čeka šansu za prelazak na budžet

(24 sata) - Na Beogradskom univerzitetu ima oko 500 samofinansirajućih studenata koji imaju uslov za upis naredne godine, ali ne mogu da uđu u predviđenih 20 odsto najboljih koje će država finansirati. Za svakog budžetskog studenta odobrava ... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti neće preći budžetsku kvotu

(Gradjanski list) - Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je juče da na većini fakulteta neće biti premašena utvrđena kvota za upis budžetskih studenata.

Kovačević je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu ... pročitaj ceo tekst »

Na budžet sa 60 bodova

(Danas) - Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Neda Bokan izrazila je očekivanje da će svi samofinansirajući studenti koji budu osvojili 60 ESP bodova moći da nastave školovanje u statusu budžetskih. Ona je na jučerašnjoj sednici ... pročitaj ceo tekst »

Univerzijada se seli u Atinu?

Ukoliko država Srbija do sredine novembra ne bude dala garancije za održavanje Univerzijade 2009. u Beogradu, postoji mogućnost da ta studentska sportska manifestacija bude premeštena u Atinu, izjavio je juče rektor Univerziteta u Beogradu Br... pročitaj ceo tekst »

BU usvojio predlog za primenu izmena zakona

(Tanjug) - Senat Beogradskog univerziteta (BU) usvojio je danas predlog radne grupe za primenu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, a rektor Branko Kovačević rekao je posle sednice novinarima da na "većini fakulteta neće biti premaše... pročitaj ceo tekst »

Univerzitetsko selo tri meseca pre roka

(Blic) - Ni jedan objekat predviđen za potrebe „Univerzijade 2009.“ u Beogradu neće biti sagrađen, osim „Univerzitetskog sela“. Njegova izgradnja u Bloku 67 je pri kraju, a očekuje se da će ključevi kompletnog naselja za smeštaj stu... pročitaj ceo tekst »

Grad i država drže Univerzijadu

(B92) - Država Srbija i grad Beograd rešili su da zaista ozbiljno preuzmu projekat Univerzijade u svoje ruke - rekao je Đilas novinarima prilikom obilaska gradilišta univerzitetskog sela u novobeogradskom Bloku 67.

-Dali smo sve ne... pročitaj ceo tekst »

Job Fair 08 - šansa za studente tehničkih fakulteta

(24 sata) - Četvrti sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair 08 - Kreiraj svoju budućnost!”. Četvrti sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair 08 - Kreiraj svoju b... pročitaj ceo tekst »

Manje sportova ne znači manje volontera Univerzijade

(24 sata) - Činjenica da će na sportska borilišta na Univerzijadi, umesto planiranih 13.000 sportista izaći 8.500, nije umanjila potrebu za regrutacijom 10.000 volontera. U bazi podataka već se nalazi njih oko 3.500.

- Iako je sm... pročitaj ceo tekst »

Studentski zahtevi moraju da se rešavaju na fakultetima

(Danas) - Vlada ne može da određuje budžet na osnovu broja samofinansirajućih studenata. Glavni kriterijum uspešnosti reforme je tržište. Niti su planovi i programi napravljeni tako da studenti sve mogu da razumeju i savladaju, niti oni rad... pročitaj ceo tekst »

„Politika zip” od sutra među studentima

(Politika) - Studenti Univerziteta u Beogradu od sutra će imati priliku da čitaju novi dnevni list - Politika zip . Svoj primerak će moći besplatno da uzmu svakog radnog dana na oko 70 lokacija u okviru institucija Univerziteta, pre svega na f... pročitaj ceo tekst »

Studentske organizacije podržale protest

(Politika) - Studentski parlament, Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda podržali su proteste akademaca koji su ovih dana u više navrata izašli na ulice tražeći da se olakšaju uslovi upisa naredne godine studija i smanje iznosi ... pročitaj ceo tekst »

Studenti prodekani izneli zahteve ministru

(RTS) - Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je, na sastanku studenata prodekana, u Beogradu da fakulteti imaju rok do 1. novembra da dostave podatke o broju studenata koji ispunjavaju uslov za prelazak na finansiranje iz budžeta.

... pročitaj ceo tekst »

Novi predsednik studenata BU

(24 sata) - Na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Studentskog parlamenta za predsednika je izabran dosadašnji sekretar tog tela Aleksandar Jović, a student Saobraćajnog fakulteta Mirko Dimitrijević izabran je za potpredsednika.

Z... pročitaj ceo tekst »

Za studente zakon pa uputstvo

Radna grupa Senata BU sledeće nedelje precizno će definisati uputstvo oko upisa naredne godine studija, posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Na sednici u sredu Senat se složio i da nema bezuslovnog upisa godine za stude... pročitaj ceo tekst »

Studentske GSP povlastice važe do kraja novembra

(Beta) - Povlastice za prevoz studenta izdate za 2007/2008. godinu važiće do 30. novembra, a đačke legitimacije izdate prošle godine važiće do 31. oktobra, saopštilo je Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.

Kako je prenela ... pročitaj ceo tekst »

Studenti završili protest ispred Vlade

(Beta/Mondo) - Studenti beogradskog univerziteta završili su protest posle razgovora njihove delegacije sa predstavnicima ministarstava prosvete i finansija o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija i smanjenje školarina.

O... pročitaj ceo tekst »

Studenti i dalje bez odgovora

(RTS) - Studenti beogradskih fakulteta ni posle današnjeg protesta ispred Vlade nisu dobili odgovore da li će moći da se ispune njihovi zahtevi. Oni traže olakšane uslove upisa i smanjenje troškova školovanja.

tudenti su blokira... pročitaj ceo tekst »

Studenti blokirali Slaviju!

(Beta) - Studenti Univerziteta u Beogradu blokirali su danas oko 14 sati saobraćaj na najprometnijem trg u Beogradu, Slaviji.

Studenti se okupljaju na Trgu Slavija odakle će otići ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici i zatražiti ... pročitaj ceo tekst »

Studenti sutra protestuju ispred Vlade!

(Beta) - Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće sutra ispred Vlade Srbije zahtevajući da uslovi upisa naredne godine studija budu olakšani, a školarine niže. Studenti više beogradskih fakulteta okupiće se na Trgu Slavija u 14 sati i ... pročitaj ceo tekst »

Studenti sutra nastavljaju proteste

(24 sata) - Studenti BU nastaviće sutra masovne proteste ispred Vlade, zahtevajući od nadležnih da uslovi upisa u narednu školsku godinu budu olakšani, a školarine smanjene. Studenti će se okupiti u 14 časova na Slaviji, nakon čega će kr... pročitaj ceo tekst »

Nema para da svi uče o trošku države

(Blic) - Studenti su svojim protestom koji su počeli u petak zakucali na otvorena vrata i postoji dobra volja svih nadležnih da se što više njih upiše na budžet. Ali prvo mora da se vidi koliko ih ima i o kojim se parama radi. Izmene zakona ... pročitaj ceo tekst »

Studenti najavlju proteste za sredu

(Avala) - Studenti Univerziteta u Beogradu nastaviće proteste u sredu, 22. oktobra ispred Vlade Srbije zahtevajući da uslovi upisa naredne godine studija budu olakšani a školarine niže.
Studenti više beogradskih fakulteta protestovali... pročitaj ceo tekst »

Prvi smeštaj za studente na Balkanu

(Danas) - U Bulevaru kralja Aleksandra, u blizini Vuka, nalazi se najstariji studentski dom na Balkanu, koji nosi naziv Kralj Aleksandar I. Ovaj objekat specifične namene sagrađen je između 1927. i 1928. godine, mada se na nekim mestima može p... pročitaj ceo tekst »

Diplome od milion evra

(Blic) - Koliko državu košta jedna fakultetska diploma? Mnogo, svakako, ali precizne računice nema. Podaci sa fakulteta su šokantni. Država je ove godine, na primer, izdvojila 188 miliona dinara za beogradski Stomatološki fakultet iako je la... pročitaj ceo tekst »

Studenti traže potpunu reformu

(Politika) - Studenti se slažu da im je više potrebno da fakulteti suštinski promene studijske programe, smanje i reformišu preobimno gradivo, dobro organizuju predavanja i vežbe, nego da smanje kriterijume za upis naredne godine studija. pročitaj ceo tekst »

Studenti na ulicama zbog uslova upisa i cena školarina

(Politika) - Studenti traže da se izmeni budžetska kvota, jer smatraju da će ona onemogućiti mnogim akademcima koji sada plaćaju studiranje da se ubuduće školuju o trošku države.

Akademci sa nekoliko beogradskih fakulteta, nez... pročitaj ceo tekst »

Ponovo kolaps zbog protesta

(Politika) - Okupljanje studenata i juče izazvalo nepodnošljive gužve u centru prestonice. Kilometarske kolone automobila juče u poslepodnevnim satima stajale su nepomično u gotovo svim delovima grada zbog saobraćajnog kolapsa koji je nastao... pročitaj ceo tekst »

Za besplatno znanje

(Vecernje novosti) - NEKOLIKO stotina studenata FPN, FON, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta protestovali su u petak na Platou, a zatim krenuli u protestnu šetnju. Razlog njihovog nezadovoljstva su uslovi upisa u narednu godinu.

... pročitaj ceo tekst »

Studenti prekinuli protest

(Beta) - Više stotina studenata Univerziteta u Beogradu protestovalo je danas u centru grada zahtevajući olakšane uslove upisa naredne godine studija i niže školarine.

Studenti više beogradskih fakulteta svoja četiri zahteva pre... pročitaj ceo tekst »

Studenti Ulicom kralja Milana krenuli ka Trgu Republike

(Beta) - Nekoliko stotina studenata fakulteta Univerziteta u Beogradu nakratko su blokirali saobraćaj u Ulici kralja Milana kretajući se ka Trgu Republike gde će u 14 časova održati protest.
Studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta p... pročitaj ceo tekst »

Sutra protest na Platou!

Studenti svih fakulteta! Dođite u petak, 17.oktobra u 14h na Plato ispred Rektorata da zajedno započnemo borbu protiv:

! visokih školarina i njihovog samovoljnog određivanja!
! problematičnog sprovođenja reformi!
! ... pročitaj ceo tekst »

Upisni rok nije produžen

(B92) - Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu nije danas odluku o produženju upisnog roka za studente do 1. novembra jer nema ovlašćenja za to, rekao je dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac.

- Proširen... pročitaj ceo tekst »

Raspisan konkurs za program Primenjena diplomatija

(24 sata) - Omladinska organizacija Generacija 21 u saradnji sa Evropskim projektom u Srbiji i podršku Fondacije Fridrih Ebert raspisala je konkurs za prijem sedme generacije studenata na dvosemestralni seminar "Primenjena diplomatija".

pročitaj ceo tekst »

Loš učinak studenata

(B92) - Tek 13 odsto mladih na Beogradskom univerzitetu diplomira na vreme, a prosek studiranja je oko osam godina, piše Blic.

Loša ekonomska situacija, nizak životni standard, nemogućnost zapošljavanja nakon studija – samo su n... pročitaj ceo tekst »

Samo jedan student diplomirao u roku

(Blic) - Na beogradskom Fakultetu za fizičku kulturu (DIF) u prošloj školskoj godini diplomiralo je 106 studenata, od toga samo jedan završio je studije u roku. Inače, prosek studiranja na većini fakulteta Beogradskog univerziteta je oko osa... pročitaj ceo tekst »

Studenti najavljuju velike proteste!

(Politika) - Akademci nezadovoljni uslovima upisa godine i visokim troškovima studija. Protesti studenata nekoliko fakulteta, zbog uslova upisa, visokih školarina i pitanja statusa samofinansiraujućih studenata, mogli bi da prerastu u masovni p... pročitaj ceo tekst »

Studenti beogradskog univerziteta počeli sa protestima

(Blic) - Stotinak studenata Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu juče oko 15 časova blokiralo je Ulicu Blagoja Parovića nezadovoljni odlukom fakulteta da za svaki preneti bod u narednu godinu naplati po 1.300 dinara. Ukoliko se u... pročitaj ceo tekst »

Akademci traže bezuslovan upis godine

(Danas) - Studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta, koji studiraju po starim programima, protestovali su juče na svojim matičnim fakultetima zbog odluka uprava tih visokoškolskih ustanova o upisu u narednu godinu. Studenti zasad isključuju... pročitaj ceo tekst »

Borba za niže školarine

(Danas) - Aleksandar Jović, student Fakulteta za fizičku hemiju i sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Sonja Nektarijević, studentkinja Farmaceutskog fakulteta kandidovali su se za mesto studenta prorektora Beogradskog univ... pročitaj ceo tekst »

Brucoši stanuju na Zvezdari

(Politika) - Više od polovine studenata koji su tek upisali fakultet dobili su smeštaj u domu „Patris Lumumba”. – Useljenje budućih akademaca traje do 8. oktobra. – Najlošije sobe, po tradiciji, dobijaju novajlije.

Students... pročitaj ceo tekst »

Akademci nemotivisani

(Danas) - Studije na fakultetima Beogradskog univerziteta traju u proseku osam godina, piše Danas.

Razlozi su preobimni studijski programi, upisivanje velikog broja studenata, nedovoljna motivacija akademaca, ali i sveopšta kriza u d... pročitaj ceo tekst »

Ko nije živeo u domu, taj ni ne zna šta je studentski život

(Vecernje novosti) - Ko nije živeo u domu, taj ni ne zna šta je studentski život, saglasiće se svi oni koji su osetili čari zajedničkog života u nekoj od soba 11 studentskih domova u Beogradu. U početku im nedostaje kuća, mamina kuhinja, ... pročitaj ceo tekst »

Umesto u junu ispiti već u maju

(Blic) - Zbog održavanja najvećeg studentskog takmičenja, Univerzijade, junski ispitni rok sledeće godine biće pomeren mesec dana ranije. Pošto bi zbog pomeranja ispitnog roka i priprema Univerzijade, studenti mogli da polože manje ispita, ... pročitaj ceo tekst »

Studentski parlament bez predsednika

(Danas) - Nova sednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik i potpredsednik tog tela biće održana 13. oktobra, jer na prekjučerašnjoj sednici nijedan od kandidata nije dobio potrebnu ve... pročitaj ceo tekst »

Studenti vode posao

(Vecernje novosti) - VIŠE od 150 studenata tehničkih fakulteta u Beogradu primilo je sertifikate Poslovno-tehnološkog inkubatora za razvoj malih i srednjih preduzeća. Oni su, u proteklih deset meseci, prošli kroz obuke iz oblasti preduzetniš... pročitaj ceo tekst »

Rezultati poslovnog inkubatora tehničkih fakulteta

(Tanjug) - U Poslovno - tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta u Beogradu u proteklih 10 meseci osnovano je šest malih preduzeća, zaposleno 15 mladih ljudi, a osnivaju se još četiri firme, rekla je danas direktorka inkubatora Gordana Dan... pročitaj ceo tekst »

Studenti krenuli u sakupljanje bodova

(24 sata) - Nova školska godina na fakultetima počela je juče u znaku najavljene izmene zakona, čiji cilj je da se poboljša prolaznost. Nova školska godina počela je juče na fakultetima sedam državnih univerziteta, kao i na visokim struko... pročitaj ceo tekst »

Na fakultetima nova školska godina

(RTS) - Nova školska godina počeće danas na fakultetima sedam državnih univerziteta, kao i na visokim strukovnim školama, a ovogodišnje brucoše očekuju pravila učenja po principima Bolonjske deklaracije, nivo i organizacija studija uveden... pročitaj ceo tekst »

Uručeni ključevi za studente na Karaburmi

(RTS) - Ministar prosvete Žarko Obradović podelio je studentkinjama, koje su stekle pravo na smeštaj ključeve soba u domu Karaburma. Sutra će početi raspodela soba za mladiće. U beogradskim studentskim domovima danas je počela raspodela so... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za studenta prorektora BU

(Politika) - Kandidat treba da priloži hiljadu validnih potpisa podrške, uverenje o prosečnoj oceni koja mora biti iznad 8,5, kao i potvrdu da nije disciplinski odgovarao. Konkurs za izbor novog studenta prorektora, koji će svojim angažovanje... pročitaj ceo tekst »

CAD/CAM seminari SolidWorks 2009

Kompanija SOLFINS u saradnji sa mašinskim fakultetima u Beogradu i Nišu, organizuje CAD/CAM seminare, posvećene prezentaciji najnovijih tehničkih rešenja koje donosi nova verzija SolidWorks 2009, vodećeg svetskog softverskog paketa za projek... pročitaj ceo tekst »

Čišćenje Beogradskog univerziteta

(Glas javnosti) - Helsinški odbor za ljudska prava Sonje Biserko objavio spisak 57 „nacionalističkih“ profesora i naučnih saradnika sa Beogradskog univerziteta koji moraju biti pozvani na „odgovornost za svoje delovanje“, a njihovi rado... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za izbor studenta prorektora

(Danas) - Studentski parlament Univerziteta u Beogradu raspisao je na jučerašnjoj sednici konkurs za izbor studenta prorektora tog univerziteta za školsku 2008-2009. Konkurs će biti objavljen u ponedeljak, a svi zainteresovani akademci mogu da... pročitaj ceo tekst »

I ispis se plaća, a ne samo upis!

(Politika) - Ovih dana našoj redakciji javio se student koji je bio neprijatno iznenađen i kada je zatražio ispisnicu sa jednog beogradskog fakulteta, pošto je želeo da se prebaci na drugu visoko-školsku ustanovu. Da bi dobio ovaj „papir" ... pročitaj ceo tekst »

26. septembar - zatvaranje bašte KST

(Mondo) - Bendovi DLM, Irish stew, So Sabi i Tanja Jovićević sa bandom Rich Bitch, nastupiće 26. septembra na zatvaranju bašte Kluba studenata tehnike (KST) Beograda.

Datum početka preprodaje ulaznica još nije određen, ali će n...

Studenti Beogradskog univerziteta mogu besplatno da testiraju nivo znanja engleskog jezika

(Kurir) - Svi studenti Beogradskog univerziteta do kraja septembra mogu besplatno da testiraju nivo znanja engleskog jezika, a sertifikat koji dobiju o položenom ispitu mogu upotrebiti kao dokaz prilikom konkurisanja za posao, apliciranja za doma... pročitaj ceo tekst »

Najstariji studentski dom na Balkanu

(Politika) - Akademsko naselje „Kralj Aleksandar Prvi”, bivši „Lola”, menja imena i generacije stanara, ali ostaje oaza najboljih. Najstariji studentski dom na Balkanu nalazi se baš u našoj prestonici. Davne 1926. godine kralj Aleksanda... pročitaj ceo tekst »

Brucošima najmanje kreveta

(Danas) - Na fakultetima Beogradskog univerziteta trenutno je upisano oko 80.000 studenata,međutim u studentskim domovima ima svega 9.558 kreveta za studente koji su na budžetu.Od ukupnog broja, za novoupisane brucoše na raspolaganju je svega 9... pročitaj ceo tekst »

Snežana Samardžić-Marković otvorila izložbu u Centru Sava

(RTS) - Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković izrazila je zadovoljstvo što joj je pripala čast da otvori izložbu Muzeja sporta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Centru Sava, povodom obeležavanja jubileja 200 godin... pročitaj ceo tekst »

Predavanje nobelovca na proslavi 200 godina BG Univerziteta

(Glas javnost) - Nobelovac, Džerom Fridman, sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, održaće predavanje u okviru proslave 200 godina Univerziteta u Beogradu, u Sava Centru, 12. septembra. Ovo predavanje, na temu “Novi pogledi o strukturi u... pročitaj ceo tekst »

Prilika za studente - Posetite Microsoft

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata poziva studente završnih godina i diplomce Elektrotehničkog, Prirodno - matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu da se prijave za posetu kompaniji “Microsoft Softw... pročitaj ceo tekst »

Novoizgrađeni apartmani u studentskom domu "Kralj Aleksandar I"

(Vecernje novosti) - NOVOIZGRAĐENI apartmani u studentskom domu "Kralj Aleksandar I" u četvrtak su ugledali svetlo dana. Hodnike popločane mermerom i nove klimatizovane prostorije ubuduće će koristiti i profesori i studenti, a prvi gosti oče... pročitaj ceo tekst »

Studentski čardak ni na nebu ni na zemlji

(Politika) - Dom „Karaburma” raspolaže sa 1.170 ležajeva, ali nađe se i poneko mesto za one koji ne mogu da se snađu. – Mladalačku slobodu, kreativnost i međusobnu komunikaciju stanara niko ne sputava.

Studentski dom „Kar... pročitaj ceo tekst »

Besplatne novine za studente

(RTS) - Studenti Univerziteta u Beogradu će tokom ove školske godine, na 70 lokacija u okviru te institucije, radnim danima dobijati besplatne novine koje će pretežno pisati o životu mladih.

Ugovor o besplatnim novinama za student... pročitaj ceo tekst »

"Studenjak" – oaza mladosti i pameti

(Politika) - U najvećem akademskom naselju u državi živi oko četiri hiljade mladih. – Studentkinje brojnije za pet odsto. Prvi novinski članak o nameri države da se na levoj obali Save izgradi studentsko naselje objavljen je u „Politici... pročitaj ceo tekst »

U mlade talente uloženo sedam miliona evra

(RTS) - U mlade talentovane studente do sada, kroz razne vrste nagrada i stipendija, investirano je oko sedam miliona evra, izjavio je Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

Kovačević je, na koferenciji za novinare u Rek... pročitaj ceo tekst »

Profesori za privatni ili državni sektor

(RTS) - Profesori Univerziteta u Beogradu ubuduće neće moći da predaju istovremeno na državnim i privatnim fakultetima.

Rektor Branko Kovačević upozorava da je svima koji pored redovnog posla žele da se dodatno angažuju i na ne... pročitaj ceo tekst »

Rektori o zapošljavanju profesora!

(B92) - Od početka nove školske godine u Beogradu počeće stroža primena ograničenja rada profesora na više fakulteta.

Naime, Senat Beogradskog univerziteta prošle godine doneo je odluku da profesor koji želi da predaje van svo... pročitaj ceo tekst »

Borba za 8.461 slobodno mesto

(Danas)- Drugi rok za upis studenata na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto. Budući studenti predavaće prijave 1. i 2. septembra, dok će prijemn... pročitaj ceo tekst »

Brucoška potraga za stanovima u Beogradu

(Politika) - Ko izbegne agencije koje grabe „članarinu” može da naleti na „povoljne” stanove sa objedinjenim toaletom i kuhinjom.

Studentske muke na početku školske godine, studente iz unutrašnjosti stižu malo ranije nego... pročitaj ceo tekst »

Drugi rok za upis na fakultete od 1. do 19. septembra

(Beta) - Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto. Budući studenti predavaće prijave 1. i 2. septembra, dok će prijemne... pročitaj ceo tekst »

Džep bira stan

(Vecernje novosti) - IAKO je do početka školske godine na beogradskim fakultetima ostalo još mesec i po dana, potražnja stanova je, kažu u agencijama koje posreduju pri izdavanju, sve veća. Za pristojnu garsonjeru ili jednosoban stan u šire... pročitaj ceo tekst »

Beogradski domovi spremni za brucoše

(RTS) - Prvog septembra počinje konkurs za brucoše za 968 mesta u 14 studentskih domova u Beogradu.

Oko 9.000 brucoša beogradskih fakulteta, od 1. do 15. septembra, može da konkuriše za 968 mesta u 14 studentskih domova, saopštav... pročitaj ceo tekst »

Akcija besplatnog, noćnog testiranja na HIV

(24 sata) - Zavod za zaštitu studenata Beogradskih univerziteta organizuje sutra akciju besplatnog, noćnog, dobrovoljnog, poverljivog savetovanja i testiranja na virus HIV-a za sve građane, bez obzira na to da li su studenti.
Akcija će ... pročitaj ceo tekst »

Uskoro upis u studentske domove

(24 sata) - Oko 9.000 brucoša beogradskih fakulteta, od 1. do 15. septembra, može da konkuriše za 968 mesta u 14 studentskih domova, rečeno je Tanjugu u Studentskom centaru „Beograd“. Ostali studenti moći će da konkurišu za mesto u Domu... pročitaj ceo tekst »

Rektor šalje na tezgu

(Vecernje novosti) - U poslednjih godinu i po dana, nijedan profesor sa našeg univerziteta nije dobio dozvolu da radi na nekom od privatnih. Izdato je nekoliko odobrenja za rad na državnim, pre svega za Pravni fakultet u Kragujevcu, zbog poznati... pročitaj ceo tekst »

Volonteri za Univerzijadu

(B92) - U sektoru za volontiranje kažu da će na Univerzijadi, na kojoj će se takmičiti više od 12.000 sportista, biti potrebno najmanje i 10.000 volontera. S obzirom na to da je interesovanje za volontiranje sve veće, organizatori Univerzija... pročitaj ceo tekst »

Besplatno testiranje na HIV

(Tanjug) - Beograd -- Zavod za zaštitu studenata beogradskih univerziteta organizuje akciju besplatnog, noćnog, savetovanja i testiranja na virus HIV-a.

Savetovanju i testiranju mogu pristupiti svi građani. Akcija će biti sproveden... pročitaj ceo tekst »

Dugo studiraju, teško do posla

(Politika) - Beograd -- Najveći problem mladih u Srbiji jeste nezaposlenost: od oko 585.000 nezaposlenih u Srbiji, čak 250.000 ih je mlađe od 30 godina.

Želje oko milion i po mladih, koliko ih ima u Srbiji prema popisu iz 2002. god... pročitaj ceo tekst »

Cene smeštaja u studentskim domovima

BEOGRAD
4. april A blok 1.070 do 1.138
4. april B blok 809
Košutnjak 1.020 do 1.294
Karaburma 743 do 798
Kralj Aleksandar I 1.020 do 1.294
Patris I blok 1.070 do 1.294
Patris III blok 687
Pa... pročitaj ceo tekst »

Mesta u domu za svakog desetog akademca

(Blic) - BEOGRAD, NIŠ, KRAGUJEVAC, ČAČAK - Brucoši koji su upisali fakultete i studenti koji su stekli uslov za upis u junskom roku moći će da konkurišu od 1. septembra do 15. oktobra, za mesto u studentskim domovima. U domovima Studentskog... pročitaj ceo tekst »

Za dva studenta garsonjera 150 evra

(Blic) - Sezona izdavanja stanova studentima je počela početkom ovog meseca. Najveća je ponuda kreveta, dok je malih stanova u ponudi vrlo malo. Garsonjere se izdaju za 150 evra i one se prve rasprodaju jer pružaju komoditet, a cena je, kada s... pročitaj ceo tekst »

Konkurs za stipendiranje mladih talenata u septembru

(24 sata) - Fond za mlade talente od juče je pod ingerencijom Ministarstva omladine i sporta, a ministarka Snežana Samardžić-Marković najavila je da će konkurs za stipendije uspešnim učenicima i studentima biti raspisan u septembru.
... pročitaj ceo tekst »

Bez odobrenja Senata nema dopunskog rada za profesore

(24 sata) - Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, upozorio je juče da zaposleni u visokom obrazovanju ne mogu da rade istovremeno i na državnom i na privatnom fakultetu bez odobrenja „matične kuće” i Senata Univerziteta. U s... pročitaj ceo tekst »

Akreditacije za fakultete i univerzitete

(RTS) - Od deset fakulteta i jednog Univerziteta koji su se prijavili u drugom akreditacionom ciklusu, dozvolu za rad dobilo pet fakulteta i jedan univerzitet.

Predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Slobodan Arsenijevi... pročitaj ceo tekst »

Polovina fakulteta nije prošla akreditaciju

(Vecernje novosti) - KOMISIJA za akreditaciju, neobjašnjivo, u utorak nije saopštila koji su fakulteti dobili dozvolu za rad u drugom krugu, iako je to bilo najavljeno.
Predsednik Komisije za akreditaciju prof. dr Slobodan Arsenijević, s... pročitaj ceo tekst »

Pet fakulteta nije dobilo akreditaciju

(Blic) - Pet fakulteta i privatni Univerzitet „Singidunum“ dobili su akreditacije, dok je preostalih pet visokoškolskih ustanova dobilo akt upozorenja od strane Komisije za akreditaciju. Iako je odluka usvojena još u utorak, ona će biti obe... pročitaj ceo tekst »

Dozvole za rad fakulteta krajem nedelje

Rezultate drugog kruga akreditacije, u kojem je učestvovalo deset fakulteta i jedna univerzitet, biće poznati najverovatnije krajem sedmice, nakon što fakulteti budu platili troškove akreditacije.

Fakulteti u Srbiji koji su se prij... pročitaj ceo tekst »

Traže se inžinjeri

(Večernje novosti) - BRUCOŠI koji nisu uspeli da se u junskom roku upišu na neki od fakulteta sedam državnih univerziteta, imaće novu šansu od 1. do 19. septembra. Prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnih ispita o... pročitaj ceo tekst »

Traže se inžinjeri

BRUCOŠI koji nisu uspeli da se u junskom roku upišu na neki od fakulteta sedam državnih univerziteta, imaće novu šansu od 1. do 19. septembra. Prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnih ispita od 3. do 5. septembra, ... pročitaj ceo tekst »

Sa indeksom u Evropu!

(Večerne novosti) - Novi režim studiranja, zasnovan na principima Bolonjske deklaracije, daje mogućnost studentima da jedan semestar slušaju na nekom od inostranih univerziteta u Beču, Hamburgu, Rimu... Bodovi koje ovako dobiju studentima se ... pročitaj ceo tekst »

Na fakultetima još 8.461 mesto

(Glas Javnosti) - Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto.

Prijave za konkurs za upis na Pravni fakultet u Be... pročitaj ceo tekst »

U septembru prijave za konkurs za smeštaj u domove

(Studio B) - Od 1. do 15.septembra trajaće prijavljivanje studenata prve godine fakulteta na konkurs za prijem u studentske domove za školsku 2008/2009. godinu.

Rok za prijavu na konkurs za studente ostalih godina je od 15. septembra... pročitaj ceo tekst »

Studenti Geografskog fakulteta otkrili više pećina i slapove

(Kurir) - Studenti Geografskog fakulteta iz Beograda otkrili su u borskom selu Donja Bela Reka više pećina sličnih čuvenoj Vratni kod Negotina i slapove neobične lepote.

Na Vratnu liči i još l949. godine kaptirana pećina sa zdr... pročitaj ceo tekst »

Za brucoše ostalo još sedam hiljada mesta

(Blic) - Konkurs za upis studenata u drugom upisnom roku raspisan je na svim državnim univerzitetima. Maturanti koji u junu nisu uspeli da dođu do željenog indeksa državnog fakulteta od 1. do 19. septembra boriće se za oko 7.000 slobodnih mes... pročitaj ceo tekst »

Imamo novac za talentovane, mozda bude i retroaktivne isplate!

(Blic) - MINISTARKA za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković najavila je da će Fond za mlade talente dodeliti 500 godišnjih stipendija za studije na prestižnim univerzitetima Evropske unije, 1.000 za najbolje studente završnih godina... pročitaj ceo tekst »

Prijave za drugi upisni rok 1. i 2. septembra

(RTV) - Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto.

Prijave za konkurs za upis na Pravni fakultet u Beogradu pre... pročitaj ceo tekst »

Na visokoj tehničkoj školi strukovnih studija ostalo je 40 mesta

Više informacija možete pronaći na sajtu http://www.visatehnicka.edu.rs

Na visokoj tehničkoj školi strukovnih studija ostalo je 40 mesta za upis studenata na teret budžeta. Školu mogu upisati kandidati koji su položili klasifik...

Vraćanje mladih kroz elitnu praksu

(B92) - Ministarstvo dijaspore i Savet stranih investitora počeli su projekat kako bi vratili uspešne studente iz dijaspore u zemlju.

Vodeće kompanije i banke u Srbiji organizuju praksu za takve studente, pa je tim projektom student... pročitaj ceo tekst »

Studenti željni prakse

(Blic) - Gotovo svi beogradski studenti su zainteresovani da prođu praksu u nekoj firmi, ali tek svaki treći je zaista i bio na praksi, dok svega tri odsto studenata to ne interesuje, pokazuju rezultati istraživanja sajta znanje.infostud.com. M... pročitaj ceo tekst »

Sa diplomom na biro!

(Vecernje novosti) - SRBIJA nema nikakvu državnu strategiju razvoja visokog obrazovanja. Niko ne zna da li i koliko godišnje našoj zemlji treba lekara, pravnika, inženjera... Da li Srbiji zaista treba šest državnih pravnih ili ekonomskih fak... pročitaj ceo tekst »

Prvi privatni univerzitet u Vojvodini

(Građanski list) - Prvi privatni univerzitet u Vojvodini Univerzitet Educons, u Sremskoj Kamenici, od nove školske 2008/09. godine upisao je prvu generaciju studenata, i to na četiri fakulteta: Fakultet za uslužni biznis - Fabus, Fakultet posl... pročitaj ceo tekst »

Od 2010. za upis godine 60 poena

(Glas javnosti) - Univerzitet u Beogradu uputio je Ministarstvu prosvete predlog da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno povećava. Tako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena, izjavila je ju... pročitaj ceo tekst »

Povećanje bodova za upis godine

(Beta) - Univerzitet u Beogradu uputio je Ministarstvu prosvete predlog da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno povećava.

Tako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena, rekla je pr... pročitaj ceo tekst »

Ostare na fakultetu

(Večernje novosti) - Od 7.074 studenata koji su prošle godine diplomirali na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, samo 924 je u roku završilo studije. Prema ovim podacima Rektorata u Beogradu prolaznost iznosi svega 13,06 procenata. Na e... pročitaj ceo tekst »

Pravi test za Univerzijadu

(Glas javnosti) - Prestoni grad Srbije organizuje tokom ovog leta tri SP studenata, dva EP juniora i priprema se za studentsku smotru naredne godine

Svetsko studentsko prvenstvo u tekvondou je nedavno završeno, a uskoro slede takmič... pročitaj ceo tekst »

Na visokim školama slobodno 2.509 mesta

(Politika, J. Beoković) - „Politika” danas objavljuje podatke o slobodnim indeksima na visokim školama, a narednih dana objavićemo i tabelu za drugi upisni rok na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Fakulteti i visoke škole s... pročitaj ceo tekst »

Do diplome osam godina

(Večernje novosti) - Do diplome nekog fakulteta Univerziteta u Beogradu potrebno je, u proseku 7,84 godine, dok je prosečna ocena beogradskih studenata 7,94. Ovo su rezultati analize prolaznosti studenta koji su diplomirali prošle godine, koju ... pročitaj ceo tekst »

Za genijalce 1,25 miliona dinara godišnje

(Glas javnosti) - Vlada Srbije je odlučila da se iz Fonda za mlade talente Srbije finansira školovanje i usavršavanje oko 2.000 talentovanih učenika srednjih škola i studenata, prenosi Beta.

Odluka po kojoj će 1.250.000 dinara go... pročitaj ceo tekst »

Nove legitimacije za učenike i studente

(Blic) - Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" će od 18. avgusta početi sa izdavanjem novih legitimacija za povlašćenu vožnju učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima viših škola i fakulteta za 2008/2009. godinu.

<... pročitaj ceo tekst »

2008. je godina visokog obrazovanja u Srbiji

(Danas) - Vlada je odlučila da 2008. proglasi godinom jubileja "Godina visokog obrazovanja u Srbiji" i da obrazuje Odbor za obeležavanje tog jubileja. Predsednik Srbije Boris Tadić imenovan je za predsednika Odbora, a premijer Mirko Cvetković ...

Država finansira najbolje učenike i studente

(Danas) - Vlada Srbije je odlučila da se iz Fonda za mlade talente finansira školovanje i usavršavanje oko 2.000 talenovanih učenika srednjih škola i studenata. Iz Fonda će se sa po 1,25 miliona dinara godišnje stipendirati 500 najboljih st... pročitaj ceo tekst »

Fakulteti bi trebalo 31. jula da oglase drugi upisni rok

(Beta) - Fakulteti u Srbiji trebalo bi 31. jula da oglase drugi konkursni rok za upis studenata na prvu godinu. Konkurs će trajati od 1. do 19. septembra.

Budući studenti će prijave predavati 1. i 2. septembra, dok će od 3. do 5. s... pročitaj ceo tekst »

Uskoro Fond za mlade talente

(RTV) - Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će odluka Vlade Srbije o obrazovanju Fonda za mlade talente stupiti na snagu krajem sedmice a posle preuzimanja dokumentacije Fond će početi da radi.

Vlada je tu odluku donel... pročitaj ceo tekst »

Fakultet kao firma

(Vecernje novosti) - UNIVERZITET u Beogradu mogao bi da dobije moderan naučno-tehnološki centar, u koji bi se preselili pojedini fakulteti koji se bave informatikom.

Prema rečima prof. dr Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u ... pročitaj ceo tekst »

Prilika za zadrugare

(Politika) - Minimalna zarada 1.200 dinara za četiri sata rada dnevno na poslovima marketinške kampanje.

Leto je prava prilika da školarci, studenti i ostala nezaposlena lica starosti do 30 godina radeći na povremenim i privremenim... pročitaj ceo tekst »

Niže školarine, više studenata na budžetu

(Glas javnosti) - Ministar prosvete dr Žarko Obradović izjavio je Tanjugu da će ministarstvo na čijem je čelu nastojati da povrati ugled celokupnom obrazovanju, i u materijalnom i u statusnom smislu.

- Većim ulaganjem države u o... pročitaj ceo tekst »

Vratićemo ugled celokupnom obrazovanju

(Tanjug) - Ministar prosvete dr Žarko Obradović izjavio je Tanjugu da će ministarstvo, na čijem je čelu, nastojati da povrati ugled celokupnom obrazovanju, i u materijalnom i u statusnom smislu.

"Većim ulaganjem države u obrazo... pročitaj ceo tekst »

Vraćaju vrhunske mlade stručnjake koji se školuju u inostranstvu

(Večernje novosti 24.07.2008.) - Ministarstvo za dijasporu i Savet stranih investitora pokrenuli su zajednički projekat da u Srbiju vrate vrhunske mlade stručnjake koji se školuju u inostranstvu pokazujući im na taj način da zaista pripadaju... pročitaj ceo tekst »

Studiranje kod nas košta i do 6.000 evra

(Biznis) - Godišnja cena studija na privatnimfakultetima u Srbiji je najmanje 1.000 evra, a treba dodati i troškove života, koji dostižu 5.000 evra.

Studiranje na privatnim fakultetima u Srbiji nije skuplje od studiranja u inostran... pročitaj ceo tekst »

Besplatne studije u inostranstvu?

(Kurir) - Najinteresantnije stipendije su svakako one za studije na nekom od Univerziteta u inostranstvu, među kojima su najatraktivnije one namenjene sportistima na nekom od Univerziteta u SAD.

Neke od aktuelnih stranih stipendija su... pročitaj ceo tekst »

Bubanje za pedeset evra

(Kurir) - Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurs za dodelu neograničenog broja stipendija najboljim studentima na državnim univerzitetima u Srbiji, za koje kandidati mogu konkurisati od 1. do 31. oktobra. Jedan od uslova koji kandidati moraj... pročitaj ceo tekst »

Studenti na praksi žele znanje, ne kuvanje kafe

(Danas) - Gotovo svi studenti u Srbiji zainteresovani su da prođu praksu u nekoj firmi, ali tek svaki treći je zaista i bio na praksi, dok svega tri odsto studenata to ne zanima, pokazuju rezultati istraživanja internet sajta znanje.infostud.co... pročitaj ceo tekst »

Najtraženiji trgovina i marketing

(Press, Ivana Dugalić) - Prema poslednjoj analizi konkursa za posao sajta poslovi.infostud.com, najveća je ponuda radnih mesta i to čak 20 odsto u oblastima trgovine i marketinga. Zatim sledi administracija sa 15 odsto ponude, ekonomija sa oko ... pročitaj ceo tekst »

Privatni fakulteti sve interesantniji

(Press, Ivana Dugalić) - Statistika kompanije "Infostud", govori da su najpopularnije oblasti za studiranje menadžment, ekonomija, turizam, vojska i policija, informatika, dizajn, pravo, medicina i stomatologija. Branislav Jovanović, zadužen z... pročitaj ceo tekst »

Bečler studije po meri celog sveta

(Press, Ivana Dugalić) - Predsednik Konferencije direktora visokih strukovnih škola u Srbiji, direktor Visoke turističke škole u Beogradu Milan Skakun, objašnjava da visoke škole u Srbiji više nisu ni nalik onim višim školama od pre svega... pročitaj ceo tekst »

Budućnost je u novim tehnologijama

(Press, Ivana Dugalić) - Kad je reč o budućnosti u Srbiji, rektor Beogradskog univerziteta smatra da će poslova uvek biti za one koji se razumeju u marketing, u nove tehnologije, građevinarstvo i poljoprivredu.

- Nove tehnologije ... pročitaj ceo tekst »

Inflacija diže cene

(Press, Ivana Dugalić) - Beogradski univerzitet, kao najveći u zemlji, i ove godine će primiti najveći broj studenata. Prema predlogu Univerziteta, na 31 fakultet trebalo bi da bude primljeno ukupno 15.299 brucoša. Od tog broja, 9.079 student... pročitaj ceo tekst »

Nova trka za index - Inženjeri na ceni

(Press, Ivana Dugalić) - Univerziteti, čiji je osnivač država, i ove godine otvoriće vrata za više od 37.000 brucoša. Na privatnim fakultetima naći će se mesta za njih još oko 10.000, dok će na visokim školama strukovnih studija u Srbi... pročitaj ceo tekst »

Najskuplje školarine na BU

(Press, V. NEDELJKOVIĆ)

Arhitektonski fakultet 240.000
Elektrotehnički fakultet 72.000 - 162.000
Farmaceutski fakultet 130.000
Medicinski fakultet 125.000
Fakultet organizacionih nauka 121.000
Fakul...

Fakultetu pune kase!

(Press, V. NEDELJKOVIĆ) - Indeks na FON-u moći će da dobije još 150 studenata ispod crte, koji će plaćati školarinu od 121.000 dinara, slično je i na medicini, FPN-u...

Proširenjem upisnih kvota za samofinansirajuće studente ... pročitaj ceo tekst »

Uslov za upis 42 umesto 60 bodova

Tek što je prošao junski ispitni rok, čelnici Studentskog parlamenta uputili su zahtev Senatu Univerziteta u Nišu da se studentima odobre olakšice za upis naredne godine. Niški akademci zahtevaju da uslov ne bude 60, nego 42 boda. Odluku o t... pročitaj ceo tekst »

Prijave studenata za drugi upisni rok

(Beta) - Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto.

Fakulteti će 31. jula oglasiti drugi konkursni rok, dok ć... pročitaj ceo tekst »

Drugi upisni rok u prvoj polovini septembra

(RTV) - Drugi rok za upis studenta na prvu godinu fakulteta u Srbiji trajaće od 1. do 19. septembra, a na sedam državnih univerziteta ostalo je ukupno 8.461 slobodno mesto.

Fakulteti će 31. jula oglasiti drugi konkursni rok, dok će... pročitaj ceo tekst »

Slobodno 8.461 mesto

(Politika) - Šansu da dobiju brucoški indeks u drugom upisnom roku budući akademci imaće uglavnom na fakultetima tehničke i prirodno-matematičke struke

Nakon prvog upisnog roka na državnim fakultetima u Srbiji ostalo je slobodno... pročitaj ceo tekst »

Preostalo 8.460 mesta za septembarski upis

(RTS) - Na sedam državnih univerziteta u Srbiji za septembarski upisni rok ostalo je 8.461 mesto.

Za upis budućih brucoša, posle prvog upisnog roka ostala su slobodna mesta na fakultetima tehničkih i prirodnih nauka. U Nišu ima jo... pročitaj ceo tekst »

Još upisanih samofinansirajućih studenata

(RTV) - Beogradski Medicinski, Poljoprivredni i Fakultet političkih nauka (FPN) dostavili su danas predlog za proširenje kvota za upis samofinansirajućih studenata, koji su posle prvog kruga ostali "ispod crte".

Kako je dogovoreno n... pročitaj ceo tekst »

Ekološki kamp na Dunavu

(B92) - I ovog leta na Velikom ratnom ostrvu organizovan je studentski kamp "Sačuvajmo Dunav“.

Organizatori, ali i učesnici kampa se slažu da je boravak u prirodi najbolji način da se upoznaju sa ekološkim problemima. Ove godine... pročitaj ceo tekst »

Čekamo studente iz Evrope

(Blic) - Prema programu IAESTE, radna praksa se sprovodi na jednom od fakulteta ili u privrednim organizacijama u sedištima univerziteta. „Prošle godine šestoro naših studenata je boravilo u Engleskoj, Austriji, Poljskoj i Siriji. Ove godine... pročitaj ceo tekst »

Studenti biraju da ne rade?

16.07.2008 (Novosti) - Devojke i mladići koji žele da “žrtvuju” nekoliko slobodnih dana letnjeg raspusta da bi zaradili za more mogu da potraže posao u nekoj od omladinskih zadruga u Srbiji, a za sat vremena posla na račun će im “leći... pročitaj ceo tekst »

Naši studenti gosti Firence

16.07.2008. (Blic, M. V.) - Oko 40 studenata iz Beograda, Novog Sada i Amsterdama učestvovaće od 16. do 30. jula u projektu „Outside“ u Firenci, programu studentske razmene koji realizuje beogradski Centar za međunarodne umetničke studije.... pročitaj ceo tekst »

Diploma 2008 u Muzeju primenjene umetnosti

15.07.2008. (Danas) - U godini obeležavanja jubileja - 60 godina postojanja i delovanja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 94 mlada umetnika predstaviće se svojim najuspešnijim radovima na izložbi "Diploma 2008", od 15. jula (19.00) d... pročitaj ceo tekst »

Spremaju ih za biro rada

15.07.2008. (Glas javnosti) - Upis brucoša u Srbiji završava se danas, a tokom ovogodišnjeg prijema nove generacije studenata zabunu je unela odluka Vlade Srbije da se strani studenti i naši državljani koji su se školovali u inostranstvu, up... pročitaj ceo tekst »

Dodeljene stipendije

16.07.2008. (RTS) - Društvo Sveti Sava u Beogradu i Ministarstvo za dijasporu potpisali su ugovor o sufinansiranju stipendija za četvoro studenata srpskog jezika koji će boraviti u Beogradu u septembru.

Stipendije su dobili Tanja Ra... pročitaj ceo tekst »

Upis u srednje škole i fakultete

(RTS) - Prvi rok za upis studenata na prvu godinu fakulteta u Srbiji završava se danas, dok će drugi upisni krug trajati od 1. do 19. septembra.

Prema upisnim pravilima, sutra će biti poznato koliko je brucoša upisano u prvom upisn... pročitaj ceo tekst »

Važno da Srbija donese strategiju o obrazovanju

BEOGRAD, 15. jula 2008. (Beta) - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je u utorak da je za državu važno da donese strategiju obrazovanja koja bi utvrdila šta bi u narednoj deceniji bila "strategija razvoja Srbije" u toj oblasti.pročitaj ceo tekst »

Kasne akreditacije za fakultete

13.07.2008. (Mondo) - Odluke o dozvolama za rad fakultetima koji učestvuju u procesu dobijanja akreditacija biće objavljene 18. avgusta, a ne tokom jula kako je ranije najavljivano.

Do sada je obavljeno je samo 70 odsto recezenzija. ... pročitaj ceo tekst »

Najbolji studenti putuju u Evropu

13.07.2008. (Blic) - Evropski pokret u Srbiji će, u okviru projekta "Putujemo u Evropu" poslati u utorak, 15. jula, 200 najboljih studenata na put po zemljama Evropske unije.

Projekat "Putujemo u Evropu" pružiće priliku najboljim st... pročitaj ceo tekst »

Upis brucoša još danas

(Tanjug) - Upis brucoša u Srbiji završava se danas, a prema upisnim pravilima, 16. jula znaće se koliko je brucoša upisano u ovom roku. Toga dana će poznat i broj slobodnih mesta, na koja će moći da se konkuriše u septembru. Fakulteti će ... pročitaj ceo tekst »

Odluka o akreditacijama fakulteta 18. avgusta

15.07.2008 (Blic, Beta) - Odluke o dozvolama za rad fakultetima koji učestvuju u drugom A krugu akreditacije biće objavljene 18. avgusta, a ne tokom jula kako je ranije najavljivano, rekao je juče predsednik Akreditacione komisije Slobodan Arse... pročitaj ceo tekst »

U drugom upisnom roku ima mesta za 1.800 brucoša

15.07.2008. (24sata, Indeks) - Upis studenata na fakultete zvanično se završava danas iako je većina budućih brucoša još prošle nedelje podigla svoje indekse. Ovogodišnji upis brucoša pokazao je da mlade manje zanimaju prirodne nauke i te... pročitaj ceo tekst »

Brucoši upisani, nova šansa u septembru

Upis brucoša u Srbiji završava se danas, a kandidati koji u julu nisu uspeli da dođu do indeksa, mogu da pokušaju u septembarskom roku, ali samo u visokoškolskim ustanovama u kojima je ostalo slobodnih mesta. Prema upisnim pravilima, u sutra ... pročitaj ceo tekst »

Avantura života u Evropskoj uniji

14.07.2008. (Danas) - Studenti, koji su se prijavili na konkurs Putujemo u Evropu u organizaciji Evrpskog pokreta u Srbiji i Ambasade Austrije u Beogradu, dobili su multi-šengen vize, inter-rejl karte, džeparac i studentske kartice EURO 26 i ISI... pročitaj ceo tekst »

Studentski šampionat sveta u Beogradu od 16. do 20. jula

BEOGRAD, 14. jula (Tanjug) - Studentski šampionat sveta u tekvondou biće održan u Beogradu, u Hali sportova, od 16. do 20. jula, uz učešće preko 300 takmičara iz 42 zemlje, saopštili su danas organizatori tog takmičenja. Predsednik Univer... pročitaj ceo tekst »

Upis brucoša do sutra, za strance zbunjujuća procedura

BEOGRAD, 14. jula (Tanjug) - Upis brucoša u Srbiji završava se sutra, a tokom ovogodišnjeg prijema nove generacije studenata zabunu je unela odluka Vlade Srbije da se strani studenti i naši državljani koji su se školovali u inostranstvu, upi... pročitaj ceo tekst »

Studenti žrtve države

14.07.2008. (Večernje novosti) - Srbija u ovom trenutku nema stručnjake koji mogu da uvedu zemlju u Evropsku uniju. Radi se o ogromnom tehničkom poslu koji treba da rade mladi obrazovani ljudi, koji znaju šta je evropsko pravosuđe, ekonomija.... pročitaj ceo tekst »

Ključna podrška talentovanoj i siromašnoj omladini

14.07.2008. (Danas) - Naplaćivanje administrativnih taksi, netransparentnost fakultetskih računa, velike razlike između fakulteta jednog univerziteta i neravnopravnost dobijanja budžetskog statusa, samo su neki od problema finansiranja visoko... pročitaj ceo tekst »

Država duguje Univerzitetu 20 miliona evra

11.07.2008. (Mondo) - Prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu Branko Medojević rekao je u petak da bi cena školarina bila niža ukoliko bi država isplatila 20 miliona evra koliko duguje Univerzitetu od 2004. godine.

"Školari... pročitaj ceo tekst »

Znanje je najvažnije

11.07.2008. (Politika) - Ministar za nauku i tehnološki razvoj i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić posetio je juče Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sastao se sa predsednikom SANU akademikom Nikolom Hajdinom.... pročitaj ceo tekst »

Sto godina doktorskih studija u Srbiji

6.03.2008. (Politika) - U poslednjih sto godina na Univerzitetu u Srbiji doktoriralo je 17.289 osoba. Prvi srpski doktor nauka je Jovan Lončarić,koji je doktorsku disertaciju odbranio 1907. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Srbija je u odn... pročitaj ceo tekst »